Λίβανος: Νέες εκρήξεις ασυρμάτων με 14 νεκρούς και 450 τραυματίες-Το Ισραήλ μετακινεί δυνάμεις στον Βορρά  

 Λίβανος: Νέες εκρήξεις ασυρμάτων με 14 νεκρούς και 450 τραυματίες-Το Ισραήλ μετακινεί δυνάμεις στον Βορρά  

Νέος κύκλος επιθέσεων έχει ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή, με νέες εκρήξεις να έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στα νότια προάστια της Βηρυτού και πολλές πηγές να δείχνουν τη Μοσάντ πίσω από την επίθεση. 

Το νέο περιστατικό σημειώνεται μία ημέρα αφότου χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν και περισσότεροι από δέκα σκοτώθηκαν μετά την έκρηξη των βομβητών που χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν.

Όπως μεταδίδεται, 14 είναι οι νεκροί και 450 οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους φέρουν πλήγματα σε χέρια και στομάχι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και πηγές ασφαλείας, συσκευές επικοινωνίας, walkietalkie (ασύρματοι πομποδέκτες), όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ έχουν εκραγεί στα νότια προάστια της Βηρυτού. Οι εκρήξεις, περιορισμένης ισχύος σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού.

Ασύρματοι Πομποδέκτες έχουν εκραγεί στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, όπως αναφέρει πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις που ακούστηκαν έγινε κοντά σε μια κηδεία που οργάνωσε η Χεζμπολάχ για όσους σκοτώθηκαν χθες όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε το λιβανέζικο κίνημα ανατινάχτηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην κηδεία παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών.

Τη στιγμή της έκρηξης η κηδεία βρισκόταν στο ξεκίνημά της.

Στην αρχή δεν ήταν ξεκάθαρο αν είχαν γίνει κάποια πυροτεχνήματα – αλλά ο κόσμος άρχισε να τρέχει. Υπήρχαν φωνές και κάποιο χάος. Άνδρες άρχισαν να τρέχουν στη σκηνή.

Το λιβανέζικο κίνημα της Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Πηγή της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι στο στόχαστρο μπήκαν τα walkie talkie που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη ομάδα του Λιβάνου.  Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι «παλιοί βομβητές» εξερράγησαν μέσα σε σπίτια στα νότια προάστια της Βηρυτού και στο νότιο Λίβανο.

Ορισμένοι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και του Μπααλμπέκ, που βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα. Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο του Λιβάνου, ένας βομβητής εξερράγη μέσα σε ένα αυτοκίνητο κοντά σε ένα νεκροταφείο, στη νότια Μπεκάα.

Οι εκρήξεις αυτές της Τετάρτης στη Βηρυτό καταγράφονται ένα 24ωρο αφότου σημειώθηκαν εκρήξεις βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο, που άφησαν πίσω τουλάχιστον 9 νεκρούς και σχεδόν 2.800 τραυματίες. Το λιβανέζικο κίνημα της Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

  • Εν τω μεταξύ ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι η προσοχή του Ισραήλ έχει μεταφερθεί στο βόρειο μέτωπο, καθώς αρχίζει μια «νέα φάση» του πολέμου.

«Το κέντρο βάρους μετακινείται προς τα βόρεια. Εκτρέπουμε δυνάμεις, πόρους και ενέργεια προς το βορρά», είπε ο Γκαλάντ στο προσωπικό της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στην αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ, σε δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν από το γραφείο του.

  • Νωρίτερα σήμερα, η 98η Μεραρχία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) αναπτύχθηκε στο βόρειο Ισραήλ, μετά από μήνες κατά τους οποίους συμμετείχε στις μάχες που διεξάγονταν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης σε αυτόν τον πόλεμο και πρέπει να προσαρμοστούμε», λέει ο Gallant. «Θα χρειαστούμε συνέπεια με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο πόλεμος απαιτεί μεγάλο θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή».

Λέει ότι οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ στο βορρά είναι «σαφείς και απλοί: να επιστρέψουν οι κάτοικοι των πόλεων στο βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια».

«Δεν έχουμε ξεχάσει τους ομήρους και δεν έχουμε ξεχάσει τα καθήκοντά μας στο νότο. Αυτό είναι το καθήκον μας και το εκτελούμε ταυτόχρονα», προσθέτει ο Γκαλάντ.

Στην αντεπίθεση η Χεζμπολάχ – Εκτόξευσε ρουκέτες κατά ισραηλινής πόλης

Η Χεζμπολάχ φαίνεται πως πέρασε στην αντεπίθεση, εκτοξεύοντας 20 ρουκέτες προς την πόλη Κιριάτ Σμονά του Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορά των The Times of Israel.

Σύμφωνα με τον IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας), ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ισχυριζόμενη ότι είχε στόχο ισραηλινή στρατιωτική βάση.

ΟΗΕ-Λίβανος: Οι υπεύθυνοι της επίθεσης με τους βομβητές “θα πρέπει να λογοδοτήσουν”

Οι υπεύθυνοι της φονικής επίθεσης με τους βομβητές εναντίον μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο χθες «θα πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

«Η ταυτόχρονη στοχοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ένοπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είχε στην κατοχή του τις συσκευές που βρέθηκαν στο στόχαστρο, πού αυτές βρίσκονταν και σε ποιο περιβάλλον ήταν τη στιγμή της επίθεσης, συνιστά μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, στο μέτρο που αυτό εφαρμόζεται, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε ο Τουρκ σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη, σοβαρή και διαφανής έρευνα» σχετικά με τα γεγονότα, προκειμένου να βρεθούν οι εμπνευστές και οι αυτουργοί.

Οι εκρήξεις αυτών των συσκευών επικοινωνίας «που σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους, μεταξύ αυτών δύο παιδιά, και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους ανθρώπους προκαλούν σοκ και ο αντίκτυπός τους στους αμάχους είναι απαράδεκτος. Ο φόβος και ο τρόμος που προκαλούν είναι βαθιοί», κατήγγειλε ο Τουρκ.

«Σε αυτήν την εξαιρετικά ασταθή περίοδο, καλώ όλα τα κράτη που ασκούν επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση των τρεχουσών συρράξεων», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως «είναι η κατάλληλη ώρα οι ηγέτες να σπεύσουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια».

Σχετικά Άρθρα