Απίθανο βίντεο: Οι τεκτονικές πλάκες “χορεύουν” και αλλάζουν τη θέση των ηπείρων

 Απίθανο βίντεο: Οι τεκτονικές πλάκες “χορεύουν” και αλλάζουν τη θέση των ηπείρων

Μελέτη που χρησιμοποίησε ένα νέο λογισμικό και συνδυασμό πληροφοριών για την ιστορία της πλανήτη μας, παρουσιάζει σε ένα δίλεπτο βίντεο πώς δημιουργήθηκαν οι ήπειροι που γνωρίζουμε σήμερα.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το news247.gr, χρησιμοποίησαν ήδη δημοσιευμένους χάρτες, ηλικίες που παρέχονται από διαδικασίες κατασκευής βουνών, άνοιγμα τεκτονικών λεκανών και ηφαιστειακές εκρήξεις, με γεωφυσικά δεδομένα που διατίθενται τα τελευταία χρόνια.

Όλες αυτές οι πληροφορίες διατέθηκαν σε ένα βελτιωμένο λογισμικό προσομοίωσης, ώστε να προκύψει πώς δημιουργήθηκαν οι ήπειροι όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που το γεωλογικό αρχείο της Γης χρησιμοποιήθηκε ώστε να κοιτάξουν οι επιστήμονες τόσο πολύ πίσω στο χρόνο.

Έτσι προέκυψε η χαρτογράφηση του τελευταίου 40% της ιστορίας του πλανήτη, στο οποίο ωστόσο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γη πολύπλοκη κυτταρική ζωή.

Το βίντεο αρχίζει με τον χάρτη του κόσμου όπως είναι γνωστός σε όλους σήμερα. Στη συνέχεια, η Ινδία κινείται γρήγορα νότια, ακολουθούμενη από τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς η προηγούμενη ήπειρος της Γκοντβάνα σχηματίζεται στο νότιο ημισφαίριο.

Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι δεινόσαυροι περπάτησαν στη γη, η Γκοντβάνα συνδέθηκε με τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη βόρεια Ασία για να σχηματίσει μια μεγάλη υπερήπειρο που ονομάζεται Παγγαία.

Στη συνέχεια, η ανοικοδόμηση συνεχίζεται πίσω στο χρόνο. Η Παγγαία και η Γκοντβάνα σχηματίστηκαν από παλαιότερες συγκρούσεις πλακών. Καθώς ο χρόνος κυλά πίσω, εμφανίζεται μια παλαιότερη υπερήπειρος που ονομάζεται Ροδινία.

Δεν σταματά εδώ. Η Ροδινία, με τη σειρά της, σχηματίζεται από τη διάλυση μιας ακόμη παλαιότερης υπερηπείρου που ονομάζεται Νούνα περίπου πριν από 1,35 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σχετικά Άρθρα