Ανάλυση BBC: Γιατί θεωρεί “αυτογκόλ” την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο- “Έχασε το μομέντουμ”

 Ανάλυση BBC: Γιατί θεωρεί “αυτογκόλ” την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο- “Έχασε το μομέντουμ”

«Ήταν αυτογκόλ;» αναρωτιέται το BBC σε ανάλυσή του, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις νέες εξελίξεις στον πόλεμο που μαίνεται στο βόρειο Ισραήλ. Η μεταφορά του κέντρου βάρους της σύγκρουσης προς τα σύνορα με τον Λίβανο επιβεβαιώθηκε από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ειδικά στις πρόσφατες εκρήξεις των τελευταίων δύο ημερών. Αντίθετα, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στη Μοσάντ για τη γενικότερη δράση της. Το ερώτημα που θέτει το βρετανικό δίκτυο για τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είναι αν έχουν καταφέρει πράγματι να σαμποτάρουν σχεδόν ολόκληρο το δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ. Αν ναι, τότε ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να επιφέρουν το μεγάλο πλήγμα;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι η εξής: λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ. Και όμως, υπάρχουν ελάχιστες ή καθόλου ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Οπότε τι μένει; Μια οργισμένη Χεζμπολάχ που ορκίζεται εκδίκηση, όπως και κατηγορίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όμως το βασικό είναι ότι η Χεζμπολάχ θα αναζητήσει τώρα νέους τρόπους επικοινωνίας.

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού, που θα μπορούσε να προσφέρει ένα τόσο σημαντικό πλεονέκτημα στο Ισραήλ σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας εναντίον της Χεζμπολάχ, έχει πλέον χαθεί.

Το Ισραήλ έχασε το «μομέντουμ» και χτύπησε πολύ νωρίς, καταλήγει το BBC.

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Ξεκινά μια νέα φάση πολέμου, η προσοχή στραμμένη στα σύνορα με τον Λίβανο

Για μια νέα φάση πολέμου έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιωάβ Γκάλαντ, που δεν έκανε καμία αναφορά στις εκρήξεις στον Λίβανο. Ο στρατός του Ισραήλ στρέφει την προσοχή του στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο με τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται μετά τις δυο ημέρες εκρήξεων στη χώρα.

Στην ομιλία σε Ισραηλινούς στρατιώτες, ο Ιωάβ Γκάλαντ δεν έκανε καμία αναφορά στις εκρήξεις στον Λίβανο, όμως αποθέωσε το έργο του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά».

Μάλιστα τόνισε πως μετά από μήνες πολέμου στη Γάζα, είπε ότι «το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τα βόρεια και πως «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης στον πόλεμο, απαιτείται θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή».

«Δεν ξεχάσαμε τους ομήρους (σ.σ. που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας) και δεν ξεχάσαμε τις αποστολές μας στα νότια», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Μας υποχρεώνει το καθήκον και διεξάγουμε αυτά τα έργα ταυτόχρονα» στον βορρά και στον νότο, πρόσθεσε. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι του βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς», κατέληξε.

Αξιωματούχος Ισραήλ: Διαθέτουμε πολλά μέσα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον της Χεζμπολάχ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει και άλλα μέσα προκειμένου να πλήξει την Χεζμπολάχ άφησε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι,

«Το Ισραήλ διαθέτει ”πολλές δυνατότητες” που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη εναντίον της Χεζμπολάχ», ήταν τα λόγια του Χέρτσι Χαλέβι.

«Είμαστε άκρως αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ασφαλείας που θα φέρουν τους κατοίκους (του βόρειου Ισραήλ) πίσω στα σπίτια τους», είπε κατά την επίσκεψή του σε κέντρο διοίκησης, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να το πετύχουμε».

«Έχουμε πολλές δυνατότητες που δεν έχουμε ακόμη ενεργοποιήσει… Είδαμε ορισμένες από αυτές, θεωρώ πως είμαστε καλά προετοιμασμένοι και σχεδιάζουμε τα επόμενα πλάνα μας», λέει ο Χαλέβι σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

«Κάθε φορά που φθάνουμε σε ένα συγκεκριμένο στάδιο, έχουμε ήδη προετοιμαστεί για να προχωρήσουμε δυναμικά στα δύο επόμενα βήματα. Σε κάθε στάδιο, το τίμημα για τη Χεζμπολάχ θα πρέπει να είναι βαρύ», τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.

Νετανιάχου: Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι το Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που απομακρύνθηκαν αναγκαστικά από τις βόρειες συνοριακές περιοχές με το Λίβανο θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Το έχω ξαναπεί, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες στο βόρειο Ισραήλ να επιστρέψουν σπίτια τους με ασφάλεια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», είπε σε μια σύντομη βιντεοσκοπημένη δήλωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά Άρθρα