Άδωνις Γεωργιάδης: Θα ελέγξουμε απολύτως τι γίνεται με το φάρμακο στην Ελλάδα – Δεν θα γλιτώσει κανένας
Η αποκάλυψη των 2 κυκλωμάτων με γιατρούς και φαρμακοποιούς, που με παράνομες συνταγογραφήσεις πραγματοποίησαν απάτη – Μαμούθ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνοντας τον Οργανισμό με περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ, μπορεί να αποτελεί επιτυχία των στελεχών του ΕΟΠΥΥ και της ΕΛ.ΑΣ. αλλά επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στον έλεγχο της συνταγογράφησης που επιτρέπουν στους επιτήδειους που γνωρίζουν τα «αδύναμα σημεία» του συστήματος να καιροσκοπήσουν, βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον.
Προφανώς, τα τρωτά σημεία που αποκαλύφθηκαν με την απάτη θέλει να θωρακίσει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με την αναβάθμιση και επικαιροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών στη συνταγογράφηση και στην αλυσίδα του φαρμάκου. Αυτά επισημαίνει, άλλωστε, συνεχώς ο ίδιος σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας πως «έχει την πολιτική βούληση να ελέγξει απολύτως τι γίνεται με το φάρμακο στην Ελλάδα, είτε αφορά σε γιατρούς, είτε αφορά σε φαρμακαποθήκες, είτε αφορά σε φαρμακοποιούς. Θα τα βρούμε όλα. Έναν-έναν, δεν θα μας γλιτώσει κανένας».
Αλλά και σήμερα (18/9), σχολιάζοντας την επικαιρότητα στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως «θα ελεγχθούν όλοι αναδρομικά», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνονται!».
Ας δούμε τα κυριότερα μέτρα που θα λάβει για τη συνταγογράφηση το υπουργείο Υγείας:
Υπερσυνταγογραφήσεις στον ΕΟΠΥΥ: Θα γίνουν αναδρομικοί έλεγχοι. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνονται!
«Έχουμε εγκαταστήσει στον ΕΟΠΥΥ ένα σύστημα κατά της απάτης, όπου με το συγκεκριμένο αλγόριθμο ενεργοποείται αμέσως όταν ένας γιατρός έχει περίεργη συνταγογραφική συμπεριφορά. Το σύστημα το ίδιο μας λέει «πηγαίνετε να ψάξετε τον τάδε γιατρό γιατί αυτά τα φάρμακα που γράφει σε αυτούς τους ασθενείς δεν προβλέπονται από κανένα πρωτόκολλο και δεν ταιριάζουν». Τα συστήματα που έχουμε ήδη εγκαταστήσει και αυτά που θα εγκαταστήσουμε μέσω της ΗΔΙΚΑ, θα μας δώσουν την πλήρη δυνατότητα του ελέγχου όχι μόνο στον παρόντα χρόνο αλλά και προς τα πίσω. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι το έκαναν για 3, 4, 5 χρόνια, θα ελεγχθούν αναδρομικά. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνονται. Όταν ήμουν Υπουργός το ’14 είχα πει ότι θέλω να κάνω ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να ανεβαίνουν οι εξετάσεις ψηφιακά στον ηλεκτρονικό φάκελο ώστε ο γιατρός να μην μπορεί να παραβιάσει το πρωτόκολλο. Όταν ήρθα το ’24 αυτό δεν είχε ολοκληρωθεί. Το βάλαμε μπρος και το ολοκληρώσαμε φέτος τον Ιούνιο».
Ozempic: Θα διαπιστώσουμε εάν έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή ή παράνομη πώληση του φαρμάκου
«Από εδώ και μπρος οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συνδεθεί όλα τα εργαστήρια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν πάνε κάποιοι να αγοράσουν το Οzempic για να αδυνατίσουν, ενώ το φάρμακο προορίζεται για τους διαβητικούς, ο γιατρός πρέπει να έχει ανεβάσει εξετάσεις που να δείχνουν ότι έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ο ασθενής, που του υποδεικνύει το πρωτόκολλο να πάρει Οzempic. Επίσης, έχω ζητήσει από χθες από τον ΕΟΦ, να κάνει την αντιστοίχιση των Οzempic που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία και αυτών που εκτελέστηκαν από τις συνταγές άυλης συνταγογράφησης και μετά θα δούμε τα αποθέματα των φαρμακείων, για να διαπιστώσουμε εάν έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή ή παράνομη πώληση αυτού του φαρμάκου».
Ενέργειες του υπουργείου για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα
«Για να γίνουν οι ελλείψεις λιγότερες έχουν γίνει δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, τον Ιανουάριο υπέγραψα και λειτουργεί σήμερα μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία έχουν συνδεθεί όλες οι φαρμακαποθήκες και μας δηλώνουν ακριβώς τι έχουν για κάθε φάρμακο στην αποθήκη τους από αυτά που είναι σε έλλειψη. Δεύτερη κίνηση, βάλαμε τις αυξήσεις των τιμών στα φτηνά φάρμακα, ώστε να μην υπάρχει χαμηλή παραγωγή αυτών των φαρμάκων στην Ελλάδα αν είναι εγχώρια ή χαμηλή εισαγωγή τους αν είναι εισαγόμενα ή απόσυρσή τους και το κίνητρο της παράλληλης εισαγωγής».
Στελέχωση των νοσοκομείων – δωρεάν χειρουργεία – κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές
Επιπλέον, αναφέρθηκε ο υπουργός, στις συνεντεύξεις του, το τελευταίο διήμερο, στο πάντα φλέγον ζήτημα της στελέχωσης των νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, όπως και στα κίνητρα σε γιατρούς για να επιλέγουν να υπηρετήσουν στις άγονες περιοχές.
Γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία
«Το καλοκαίρι που επισκέφθηκα τη Ρόδο ανακοίνωσα ότι θα πάρουμε 50 νοσηλευτές. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε ήδη πάρει 50 επικουρικούς νοσηλευτές μέσα από τον πίνακα που ανοίξαμε. Το ίδιο θα κάνουμε για το νοσοκομείο της Καβάλας. Όποιος νοσηλευτής επιθυμεί να εργαστεί σε ένα νοσοκομείο πλησίον της οικίας του θα βρει ανοιχτή θέση επικουρικού νοσηλευτή και θα τον προσλάβουμε αμέσως. Οι μόνιμες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί, έχουμε αυτή τη στιγμή τρεις διαφορετικούς προσωρινούς πίνακες από το ΑΣΕΠ από τρεις διαφορετικές προσκλήσεις. Και βεβαίως ετοιμάζουμε την κατανομή προσλήψεων για το 2025, όπου μεγάλη μερίδα θα αφορά θέσεις νοσηλευτών».
Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
«Ο σκοπός μας είναι να γίνουν από το Νοέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2025 τουλάχιστον 37 χιλιάδες χειρουργεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουμε πάρα πολύ τη λίστα αναμονής. Αυτός ο δείκτης σήμερα είναι περίπου 67,5 χιλιάδες άνθρωποι. Με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει αυτός ο δείκτης να πάει πάρα πολύ χαμηλά, όσο χαμηλότερα δεν υπήρξε ποτέ. Άρα, πρακτικά θα έχουμε μειώσει τις αναμονές κάτω από το μισό».
Κίνητρα στους γιατρούς στις άγονες περιοχές και την κριτική της αντιπολίτευσης
«Λέει η αντιπολίτευση ότι το να δώσεις σε έναν γιατρό που υπηρετεί σε άγονη περιοχή 7.200 ευρώ επιπλέον το χρόνο είναι «ψίχουλα». Αν είσαι ο Μπιλ Γκέιτς, σίγουρα είναι «ψίχουλα». Το να δίνεις σήμερα στην Ελλάδα συν 7.200 ευρώ το χρόνο σε έναν Έλληνα δημόσιο λειτουργό και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι από το ΠΑΣΟΚ ή από τον ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζονται ότι είναι «ψίχουλα», ας το κρίνουν οι πολίτες που μας παρακολουθούν».
«Τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές δεν έχουν αλλάξει εδώ και 25 χρόνια. Είμαι ο πρώτος υπουργός που αλλάζει τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές και δεν θα μείνω μόνο στα οικονομικά κίνητρα. Θα συναντήσω τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την περασμένη εβδομάδα συνάντησα την ΕΙΝΑΠ και την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσω την ΟΕΝΓΕ. Θα συγκεντρώσω όλες τις προτάσεις τους ως προς τα θεσμικά κίνητρα των άγονων περιοχών και μέσα στον Οκτώβριο, θα ψηφίσω τροπολογία για τα θεσμικά κίνητρα, ώστε οι προσκλήσεις που θα τρέξουν να έχουν τρία επίπεδα δράσης: Ένα τα οικονομικά κίνητρα με την ΚΥΑ, δύο τα θεσμικά κίνητρα που κάνει πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού και τρία οι προσκλήσεις στις θέσεις που θα κάνω».