“Τέλος εποχής” για τα …τάπερ της μαμάς- Προς “πτώχευση” η Tupperware μετά από 80 χρόνια- Ποιός τα εφηύρε- Η ιστορία

“Τέλος εποχής” για τα …τάπερ της μαμάς- Προς “πτώχευση” η Tupperware μετά από 80 χρόνια- Ποιός τα εφηύρε- Η ιστορία

“Τέλος εποχής” για τα …τάπερ της μαμάς. Αντίστροφη μέτρηση για την Tupperware, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg αναμένεται να κηρύξει πτώχευση το συντομότερο αυτή την εβδομάδα, μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια να αναζωογονήσει την επιχείρηση εν μέσω φθίνουσας ζήτησης.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται καθώς οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές, η εταιρεία σχεδιάζει να μπει σε δικαστική προστασία αφού παραβίασε τους όρους του χρέους της και ήδη έχει προσλάβει για τον σκοπό αυτό νομικούς και οικονομικούς συμβούλους.

Με την ανακοίνωση της είδησης οι μετοχές της εταιρείας βούτηξαν κατά περισσότερο από 50% στη Νέα Υόρκη.

Οι προετοιμασίες πτώχευσης ακολουθούν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Tupperware και των δανειστών της σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης χρέους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δανειστές συμφώνησαν φέτος να της δώσουν λίγη ανάσα με τους παραβιασμένους όρους του δανείου, αλλά η εικόνα της εταιρείας συνέχισε να επιδεινώνεται.

Τα σχέδια δεν είναι οριστικά και μπορεί να αλλάξουν. Ένας εκπρόσωπος της Tupperware αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εταιρεία συνέχισε τα σχεδόν 80 χρόνια λειτουργίας της να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις άμεσες πωλήσεις από έναν στρατό ερασιτεχνών πωλητών

Οι προσπάθειες της Tupperware

Η Tupperware εδώ και χρόνια προσπαθεί να διατηρηθεί. Τον Ιούνιο έκανε σχέδια να κλείσει το μοναδικό της εργοστάσιο στις ΗΠΑ και να απολύσει σχεδόν 150 υπαλλήλους. Πέρυσι, αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Miguel Fernandez και πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ανατρέψει την επιχείρηση, διορίζοντας τη Laurie Ann Goldman ως τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο.

Η Tupperware το 1946 παρουσίασε τα πλαστικά προϊόντα της στο κοινό αφού ο ιδρυτής Earl Tupper εφηύρε την εύκαμπτη αεροστεγή σφράγισή τους. Η μάρκα εξερράγη στα αμερικανικά σπίτια κυρίως μέσω πάρτι πωλήσεων που διοργανώθηκαν από γυναίκες των προαστίων.

Η εταιρεία συνέχισε τα σχεδόν 80 χρόνια λειτουργίας της να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις άμεσες πωλήσεις από έναν στρατό ερασιτεχνών πωλητών, μετρώντας στις ρυθμιστικές δηλώσεις περισσότερους από 300.000 ανεξάρτητους πωλητές από το 2022.

Οι κατ’ οίκον επιδείξεις

Η αρχή για τα τάπερ έγινε το 1946 όταν ο Earl Tupper παρουσίασε το θρυλικό πλέον αεροστεγές κάλυμμά του. Το αεροστεγές κάλυμμα βοηθούσε το φαγητό να μην ξεραίνεται και να μην χάνει την γεύση και το άρωμα του μέσα στο ψυγείο.

Παρά την επανάσταση που έφερνε, το νέο προϊόν δεν είχε ικανοποιητικές πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, αφού οι καταναλωτές χρειάζονταν μία επίδειξη για να καταλάβουν τις χρήσεις και την λειτουργία του.

Σαν απάντηση στα παραπάνω η Tupperware παρουσιάζει το 1948 έναν εντελώς νέο τρόπο προσέγγισης του καταναλωτή με κατ’ οίκον επιδείξεις. Οι επιδείξεις βόηθησαν θεαματικά την αύξηση των πωλήσεων.

Ήταν μάλιστα τόσο πετυχημένες που το 1951 αποσύρει τα προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, που σημειωτέον τώρα είχαν ξανατοποθετεί – και συνεχίζει να τα πουλάει μόνο με κατ’ οίκον επιδείξεις.

Τον ρόλο των συνεργατών που πραγματοποιούσαν τις κατ’ οίκον επιδείξεις ανέλαβαν κυρίως γυναίκες που ο ρόλος τους στην κοινωνία περιοριζόταν στα στενά πλαίσια της οικίας και της οικογένειας τους.

Ο Έρλ Τάπερ

Ο Ερλ Τάπερ ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας, εφευρέτης των κλεισμένων αεροστεγώς πλαστικών δοχείων για αποθήκευση τροφίμων, που φέρουν το όνομά του.
Γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1907 στο Μπερλίν του Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ. Μετά το τέλος του σχολείου του, ασχολήθηκε με τη διαρρύθμιση χώρων και την κηπουρική (φυτώρια) ως την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οπότε η επιχείρησή του χρεοκόπησε. Στη συνέχεια εργάστηκε στην εταιρεία χημικών προϊόντων Ντιπόντ (DuPont).

Εφεύρεση των τάπερ

Χρησιμοποιώντας ανθεκτικά κομμάτια σκωρίας από πολυαιθυλένιο, τα οποία του είχαν δοθεί από την εταιρεία DuPont, ο Τάπερ καθάρισε τη σκουριά και την έκανε καλούπι, διαμορφώνοντάς την σε ελαφριά και άθραυστα δοχεία, φλιτζάνια, πιάτα και μπολ. Κατασκεύασε ακόμα και αντιασφυξιογόνες μάσκες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια έφτιαξε καλύμματα που έκλειναν αεροστεγώς.

Στη συνέχεια ίδρυσε την εταιρεία πλαστικών Tupperware Plastics Company το 1938. Εισήγαγε τα πλαστικά τάπερ σε καταστήματα το 1946. Γύρω στο 1948, ένωσε τις δυνάμεις του με την Μπράουνι Γουάιζ, η οποία ευθύνεται για την παρουσία των πλαστικών τάπερ στα σπίτια. Ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον Ερλ Τάπερ να αποσύρει τα πλαστικά από τα καταστήματα λιανικής πώλησης και να τα διαθέτει κατ’ οίκον. Σύντομα τα “πάρτι” με τάπερ έγιναν πολύ δημοφιλή στις ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό. Η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε από τη Μασαχουσέτη στο Ορλάντο. Το 1958 η Γουάιζ απολύθηκε μετά από πτώση στις πωλήσεις και έπειτα η εταιρεία πωλήθηκε από τον ίδιο τον Τάπερ για 16 εκατομμύρια δολάρια στη Rexall Drug (ονομάζεται Dart Industries από το 1969). Λίγο μετά, ο Τάπερ χώρισε από τη σύζυγό του και για να αποφύγει τη φορολογία, σταμάτησε να έχει αμερικανική υπηκοότητα. Ο εφευρέτης αγόρασε ένα νησί στην Κεντρική Αμερική. Πέθανε στις 5 Οκτωβρίου του 1983. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, έληξε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που είχε για την εφεύρεση των πλαστικών τάπερ (Tupperware).

Πηγή: ot.gr

Σχετικά Άρθρα