ΣΥΡΙΖΑ: Τρία καυτά θέματα στην ΠΓ με ανοιχτή την παραπομπή Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας

 ΣΥΡΙΖΑ: Τρία καυτά θέματα στην ΠΓ με ανοιχτή την παραπομπή Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου όπως αποφασίστηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις του οργάνου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής που καθαίρεσε τον Στέφανου Κασσελάκη “να σχεδιάσει  και να αποφασίσει συλλογικά”  τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια των εσωκομματικών διαδικασιών, “με οδηγό την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και με πυξίδα την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των καταστατικών προβλέψεων” ενόψει του για Έκτακτου Συνεδρίου στις 1-3 Νοεμβρίου 2024, με την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο στις 19-20 Οκτωβρίου και την εκλογή νέου Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί 2ος γύρος την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου θα τεθούν επί τάπητος:

  • η άρση του πληρεξουσίου του έκπτωτου προέδρου προς τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων
  • η πρόταση του Παύλου Πολάκη για επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών κατά ένα μήνα
  • και ενδεχομένως η παραπομπή του κ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος για αντικαταστατική συμπεριφορά, θέμα το οποίο θέτουν στελέχη των “87” όπως η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία τον κατήγγειλε για μπούλινγκ, και εμμέσως πλην σαφώς και η βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη.

Ενδεχομένως η Π.Γ. να μη ολοκληρώσει σήμερα το πλαίσιο εισήγησης προς την Κ.Ε. που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο και να συνεδριάσει εκ νέου, καθώς τα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο σε συνδυασμό με την “προεδρολογία” και τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο “στρατοπέδων” αλλάζουν καθημερινά τις ούτως ή άλλως εύθραυστες  κομματικές ισορροπίες.

Για παράδειγμα η πρόταση Πολάκη για επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών προκαλεί ρήγμα στις  σχέσεις του Χανιώτη βουλευτή με την ομάδα των “87”, η οποία σημειωτέον αναζητά ακόμη υποψήφιο για τη προεδρία ενώ ο Π.Πολάκης είναι ο μοναδικός που έχει πει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος αρχηγός, με τις δημοσκοπικές και στοιχηματικές προβλέψεις να τον χρίζουν βασικό αντίπαλο του Στ. Κασσελάκη.

  • Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Πολάκης εξαρχής πρότεινε οι κάλπες να στηθούν στις 3 Νοεμβρίου, ώστε να μην παραταθεί η εσωστρέφεια και ενταθούν τα διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα, ενώ παράλληλα δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο της επίσπευσης θέλει να γίνει το συνέδριο ανακήρυξης υποψηφιοτήτων στις 5-6/10 με τους συνέδρους που εκλέχθηκαν το Φλεβάρη του 2024, η πλειοψηφία των οποίων ήταν υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη!

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινώσει τη υποψηφιότητα του και σίγουρα πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ε., ενώ μέσω ανάρτησής του στο facebook, ο Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Στην δική μας Αριστερά ο αγώνας για ιδέες και αξίες, δεν πάει “πακέτο” με θέσεις και αξιώματα. Μας έμαθαν βλέπεις να δίνουμε, χωρίς να ζητάμε τίποτα. Είμαι και εγώ εργαζόμενος, άνθρωπος της δουλειάς και του μόχθου που πασχίζει για ένα καλύτερο κόσμο και έτσι σκοπεύω να παραμείνω”, τονίζει παράλληλα το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλος της Κ.Ε.

Στο μεταξύ προβάδισμα έχει η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποτυπώνει η πρώτη δημοσκόπηση της της  ALCO για λογαριασμό του ALPHA που αφορά τις εσωκομματικές εκλογές στην Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στο ερώτημα “με ποιον πρόεδρο πιστεύετε ότι θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την πολιτική και την κοινωνική του επιρροή και να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές εκλογές” το προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη είναι αδιαμφισβήτητο μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, με το 31% να τον επιλέγουν πρώτο.

  • Ακολουθούν, ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 9%, ο Νίκος Παππάς με 7%, ο Παύλος Πολάκης με 6%, η Όλγα Γεροβασίλη με 4%. Μόλις το 1% των προτιμήσεων ο καθένας συγκεντρώνουν  ο Νίκος Φαραντούρης, ο Κώστας Αρβανίτης, η Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ωστόσο, “κανένας” απάντησε αυθόρμητα το 7% και δεν τοποθετήθηκε επί του ερωτήματος το 17%.

Στο ίδιο ερώτημα το σύνολο του εκλογικού σώματος επιλέγει πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 11%, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης ακολουθεί δεύτερος με 10%.

Στην ερώτηση αν είναι σωστή η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, το 49% του συνόλου των ψηφοφόρων την θεωρεί σωστή, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με το 45% να την θεωρεί σωστή και το 45% να την θεωρεί λανθασμένη.

Σχετικά Άρθρα