Ουκρανία: Τι αποκαλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός για το μέλλον του πολέμου

 Ουκρανία: Τι αποκαλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός για το μέλλον του πολέμου

Ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού του ρωσικού στρατού κατά 180.000 άτομα, στην Ουκρανία οι στρατιωτικές δαπάνες για το 2025 ενδέχεται να παραμείνουν οι ίδιες με αυτές του τρέχοντος έτους. Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από το δημοσιευμένο σχέδιο νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους, όπου αναφέρει ότι οι συνολικές δαπάνες για τον αμυντικό τομέα θα ανέλθουν σε 47,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Του Σπύρου Σιδέρη

Σχεδόν τα μισά από αυτά 23,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δαπανηθούν για μισθούς και σχεδόν 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή, προμήθεια και επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο γενικός αμυντικός προϋπολογισμός για το 2024 ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με 36,8 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν διατεθεί άμεσα, ενώ το καλοκαίρι το υπουργικό συμβούλιο απαίτησε να προστεθεί άλλα 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν επαρκούσαν τα χρήματα για τους μισθούς των στρατιωτικών.

  • Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ εξήγησε ότι το Κίεβο αρχικά σχεδίαζε ότι ο πόλεμος θα τελείωνε το καλοκαίρι του 2024 και ως εκ τούτου δεν διέθεσε επαρκή χρήματα για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα κονδύλια που έλειψαν συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο του επόμενου προϋπολογισμού. Εάν η Ουκρανική Βουλή το φθινόπωρο βρει άλλα 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ με την αύξηση των φόρων και άλλα μέτρα, τότε οι αμυντικές δαπάνες το 2024 θα είναι ίδιες με αυτές του 2025.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν δύο συμπεράσματα:

  • Πρώτον, ότι οι ουκρανικές αρχές υποθέτουν ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει όλο το επόμενο έτος.
  • Και δεύτερο, ότι δεν αναμένεται σοβαρή αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το επόμενο έτος.

Αν συγκρίνουμε αυτά τα δύο συμπεράσματα, η ουκρανική στρατιωτικοπολιτική ηγεσία υποθέτει ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει όλο το επόμενο έτος, αλλά με τις ίδιες περίπου δυνάμεις όπως και τώρα, χωρίς να αυξηθεί πολλές φορές ο αριθμός των στρατευμάτων. Δηλαδή, ελπίζει σε ένα «αδρανειακό σενάριο», χωρίς απότομες εκρήξεις και αποτυχίες.

Επίσης να τονίσουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας για το 2025 πάγωσε σχεδόν όλα τα κοινωνικά επιδόματα.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού του ρωσικού στρατού κατά 180.000 άτομα, με το αντίστοιχο έγγραφο να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Έτσι τα ρωσικά στρατεύματα αυξήθηκαν σε 2 εκατομμύρια 389 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι στρατιωτικοί με σύμβαση.

Την προηγούμενη φορά το προσωπικό είχε αυξηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι 2.209.130 άτομα, εκ των οποίων το 1.320.000 στρατιωτικοί με σύμβαση.

Ο Πούτιν διέταξε επίσης το Υπουργείο Άμυνας να διαθέσει χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη συντήρηση αυτών των στρατιωτικών. Στη Ρωσία για έξι μήνες αυξήθηκαν οι πληρωμές για την ένταξη στο στρατό. Από την 1η Αυγούστου και μέχρι το τέλος του έτους για τη σύναψη της σύμβασης θα πληρώνονται επιπλέον 400 χιλιάδες ρούβλια (4,6 χιλιάδες δολάρια).

Σχετικά Άρθρα