“Ναι” της Κύπρου στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα- Το πλαίσιο της συμφωνίας
Μετά από εκτενή συζήτηση, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση του σημαντικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας. Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανακοίνωσε τις αποφάσεις από το Προεδρικό Μέγαρο. Το έργο αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή, παρέχοντας μια ισχυρή ενεργειακή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Η τελική συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί στη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε το έργο θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου καθώς το εθνικό σύστημα θα διασυνδεθεί με τα διευρωπαϊκά συστήματα. Είπε επίσης ότι εκτός από το μείζον ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας το έργο θα διασφαλίσει και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Το πλαίσιο της συμφωνίας
Το πλαίσιο συμφωνίας αναφέρει πως αν το κόστος ξεπεράσει το 1.94 δισ., οι καταναλωτές στις δύο χώρες θα επιμεριστούν κατά 50% το πρόσθετο κόστος. Με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, ο επιμερισμός του κόστους θα ήταν 63% (Κύπρος) – 37% (Ελλάδα), ανεξαρτήτως του τελικού κόστους για τη διασύνδεση.
το πλαίσιο συμφωνίας που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό (χωρίς να γίνει αναφορά στην επίσημη δήλωση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου) περιλαμβάνονται και τα εξής:
- Το premium WACC, που είχε αποφασιστεί από τη ΡΑΕΚ να καθοριστεί συνολικά (μαζί με το σύνηθες WACC που αναγνωρίζεται στην ΑΗΚ -4.6%) στο 8.3% και να ισχύσει για 12 χρόνια, θα ισχύσει για 17 χρόνια, ώστε να καλύψει και την 5ετή περίοδο της κατασκευής της διασύνδεσης.
- Τροποποιείται η απόφαση της ΡΑΕΚ για τον διασυνοριακό καταμερισμό κόστους (CBCA) μόνο ως προς τους εξωτερικούς κινδύνους που ενδεχομένως να αποτρέψουν αποπεράτωση της διασύνδεσης ή λειτουργία της, χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης. Αντί του σημερινού 63% (για τους καταναλωτές στην Κύπρο) και 37% για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, η σημερινή απόφαση προβλέπει διαμοιρασμό του κόστους σε ποσοστό 50-50, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει η διασύνδεση.
Αν η ολοκλήρωση της διασύνδεσης δεν γίνει μέσα στο 2029, η χρηματοδότηση του GSI θα διακοπεί και θα επαναρχίσει –με χρέωση των καταναλωτών- μετά τη λειτουργία του έργου. Αν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την πενταετία 2025-29 είναι μεγαλύτερες των 125 εκατ. ευρώ (κάτι μάλλον βέβαιο) το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.