Μαξίμου: Φέρνει το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής- Κινήσεις για “μπλόκο” των διαρροών προς τα δεξιά

Μαξίμου: Φέρνει το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής- Κινήσεις για “μπλόκο” των διαρροών προς τα δεξιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα σχεδιάζει να θέσει το προσφυγικό και τις νέες εξελίξεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα. Εν τω μεταξύ την πρώτη συνάντηση με Γερμανό αξιωματούχο, υπό τη σκιά της στροφής της Γερμανίας στο προσφυγικό με το “κλείσιμο” των συνόρων που ισοδυναμεί ουσιαστικά με παραβίαση της Σένγκεν, είχε στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνο Λογοθέτη συνάντησε για πάνω από δύο ώρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Μπερντ Κρέσερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική πλευρά εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται για «ξήλωμα» της ζώνης Σένγκεν, αλλά για ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι πλέον προορισμός. Μάλιστα, για πρώτη φορά φάνηκε η Γερμανία να ανάγει το ζήτημα εξ ορισμού σε πολιτικό, με συνέπειες που παραπέμπουν σε ντόμινο, αν δεν ελεγχθεί.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι δεν νοούνται ad hoc λογικές στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προέχει η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που «κλείδωσε» μόλις προ ολίγων μηνών, με τον συμβιβασμό της Γερμανίας με την Ιταλία.

Την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις του με το Γάλλο ομόλογο του.

Η Ιταλία κινείται στη λογική της σκλήρυνσης της στάσης της, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι να εξηγεί κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Στάρμερ ότι ποντάρει πολλά στην επεξεργασία αιτημάτων ασύλου σε δομή της Αλβανίας, εκτός ιταλικής επικράτειας. Σημειωτέον, η κυρία Μελόνι και ο κ. Μητσοτάκης θα συμπέσουν την άλλη εβδομάδα, σε εκδήλωση του Atlantic Council στη Νέα Υόρκη.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως δεν είναι δυνατόν να φορτωθεί βάρη που δεν της αναλογούν, την ώρα μάλιστα που η ίδια ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στο καθήκον της για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Και αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και να συντονιστούν οι ενέργειες για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.

Από την κυβέρνηση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη των συνόρων και αυτό φαίνεται από μια σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί. Ο Έβρος είναι θωρακισμένος υπογράμμισε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τις Καστανιές και ειδικότερα από το Στρατιωτικό Φυλάκιο «ΕΦ 1», ενώ μεταξύ άλλων ανάφερε πως θα προσληφθούν 150 συνοριακοί φύλακες σε Καβάλα και Ροδόπη (ώστε να ελέγχονται στη «δεύτερη γραμμή», όπως είπε, όποιες τυχόν ροές υπάρχουν).

Όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο πρόσφατα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». Τόνισε ακόμα πως «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια».

Παράλληλα αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το Λιμενικό κάνει ενεργητική αποτροπή, με έμφαση στις νέες ρότες, ενώ αξιοποιούνται όλες οι πληροφορίες από τα δίκτυα της ΕΥΠ, σε συνεργασία με τους Τούρκους.

Βέβαια μένει να φανεί και πώς θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος, που παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης. Από τη μία πλευρά δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου αλλά από την άλλη δεν εγκαταλείπει το αναθεωρητικό του αφήγημα. Ενδεικτικό των διπλών μηνυμάτων που εκπέμπονται από την γείτονα είναι και το ό,τι χθες ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ ανέβασε εκ νέου τους τόνους, εξαπολύοντας επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Το προσφυγικό πρόκειται να συζητηθεί στην συνάντηση που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την Αθήνα θέλουν να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις.

“Μπλόκο” στα δεξιά

Παράλληλα και ενώ το πεδίο του προσφυγικού προσφέρεται για συσπείρωση στο δεξιό ακροατήριο, η κυβέρνηση διαβάζοντας προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις επιχειρεί να διαφυλάξει τη φυγή ψηφοφόρων προς τα μικρότερα κόμματα που κινούνται δεξιά της ΝΔ.

Στο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν εισηγήσεις για στενό πρέσινγκ στα δεξιότερα κόμματα αλλά αποκλειστικά σε προγραμματικό επίπεδο, ώστε να καταδεικνύεται στους ψηφοφόρους, όπως επισημαίνεται, ότι αυτά δεν έχουν «πατριωτική» ατζέντα αλλά επιχειρούν ψάρεμα σε θολά νερά. Επιπλέον καταγράφεται κινητικότητα των επιτελών σε Μαξίμου και ΝΔ για στενότερο συντονισμό κυβέρνησης – βουλευτών – κόμματος.

Παρά τα περί του αντιθέτου το Μαξίμου ακούει πια με προσοχή τις ανησυχίες της δεξιάς πτέρυγας. Μάλιστα ο γραμματέας της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης άνοιξε κύκλο συζητήσεων με βουλευτές, προκειμένου οι τελευταίοι να μεταφέρουν αιτήματα από τις περιφέρειές τους – και να νιώσουν ότι η φωνή τους μεταφέρεται στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Επιχειρείται δραστηριοποίηση των τοπικών οργανώσεων και στενότερος δίαυλος με τα «κεντρικά». Οι εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ μεταφέρθηκαν στην ερχόμενη άνοιξη και ήδη ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης ζήτησε από τους επικεφαλής ανά την επικράτεια προστάσεις έως τις 10 Οκτωβρίου για καλύτερη λειτουργία των κομματικών οργάνων.

Επίσης σχεδιάζονται ραντεβού μεταξύ υπουργών και βουλευτών ανά ομάδες για ζύμωση σχετικά με κυβερνητικούς σχεδιασμούς και με όλες τις θέσεις στο τραπέζι. Η κομματική έδρα έχει εισηγηθεί να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην τελική διαμόρφωση των νομοσχεδίων οι βουλευτές ή και κομματικά στελέχη ανάλογα με την εξειδίκευσή τους. Η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα συμμετέχει στον πρωινό καφέ του Μαξίμου έως και δύο φορές την εβδομάδα για διά ζώσης συνεννοήσεις ενώ συντονίζει με τους επιτελείς του Μαξίμου τις κομματικές περιοδείες, που αναμένονται από τα μέσα της εβδομάδας με – όχι τυχαία – αφετηρία την Κεντρική Μακεδονία.

Σχετικά Άρθρα