Κρίση στην κυβέρνηση πολέμου του Νετανιάχου-Αποπέμπει τον Γκάλαντ- Σχέδιο να αλλάξει τα σύνορα με Λίβανο

Κρίση στην κυβέρνηση πολέμου του Νετανιάχου-Αποπέμπει τον Γκάλαντ- Σχέδιο να αλλάξει τα σύνορα με Λίβανο

Το Ισραήλ επιμένει σε στρατιωτική λύση με τη Χεζμπολάχ, λέει στην Ουάσινγκτον, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει τη Δευτέρα στον Αμερικανό απεσταλμένο Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ, ότι επιδιώκει μια «ριζική αλλαγή» στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ο ένας τον άλλον. «Δεν θα είναι δυνατόν να επιστρέψει ο εκτοπισμένος πληθυσμός χωρίς μια ριζική αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας στο βορρά», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη συνάντησή του με τον Χόχσταϊν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ εκτιμά και σέβεται την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά στο τέλος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει την ασφάλειά του».

Του Σπύρου Σιδέρη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Χόχσταϊν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο. «Η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για τη διευθέτηση της κατάστασης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ εξανεμίζεται, επειδή η Χεζμπολάχ συνεχίζει να συνδέεται» με τη Χαμάς και «αρνείται να τερματίσει τη σύγκρουση», ανέφερε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Άμυνας μετά τη συνάντηση.

Ο υπουργός πρόσθεσε σχετικά με αυτό το θέμα ότι «ο μόνος τρόπος που απομένει για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους είναι η στρατιωτική δράση».

Ο υπουργός σημείωσε ότι συζήτησε με τον Χόχσταϊν «τις προσπάθειες να αλλάξει η κατάσταση ασφαλείας στα βόρεια σύνορα (του Ισραήλ) και να διασφαλιστεί η επιστροφή των κατοίκων των οικισμών του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους». Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γκάλαντ παρέδωσε παρόμοιο μήνυμα στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, σημειώνοντας ότι ο χρόνος «τελειώνει» για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα θέσει τέρμα στη σύγκρουση.

  • Όμως την ίδια ώρα φούντωσαν οι φήμες για αποπομπή του Γκάλαντ από τη θέση του Υπουργού Άμυνας, όπως μετέδωσε η Haaretz, και ότι ο Νετανιάχου διαπραγματεύεται με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίντεον Σα’άρ.

Αυτές οι φήμες προκάλεσαν το μεσημέρι στο Τελ Αβίβ, υποχώρηση του ισραηλινού σέκελ κατά 0,7% στα 3,74 έναντι του δολαρίου καταγράφοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως, ενώ οι αποδόσεις των τοπικών ομολόγων αυξήθηκαν.

Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση λίγο μετά την εμφάνιση των αναφορών, την οποία παρέλαβαν το Kan Radio, η Jerusalem Post και άλλοι. Ενώ διέψευσε ότι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον Σα΄άρ, δεν ανέφερε τον Γκαλάντ.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι «οι αναφορές σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων με τον Γκίντεον Σα’αρ δεν είναι αληθινές». Το γραφείο του Γκαλάντ αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg, σύμφωνα με το Arab Business.

  • Ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα για τον πόλεμο στη Γάζα κατά της Χαμάς και για το αν θα αποδεχθούν ή όχι μια κατάπαυση του πυρός που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Πιο πρόσφατα, ο Γκάλαντ ήταν το μόνο μέλος του 10μελούς υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας που ψήφισε κατά της πολιτικής της διατήρησης στρατιωτικής παρουσίας στο διάδρομο Φιλαδέλφεια στη Γάζα. Η επιμονή του Νετανιάχου να παραμείνουν στρατεύματα στο διάδρομο, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, εξόργισε τη Χαμάς και το Κάιρο και αποδείχθηκε σημαντικό σημείο διαφωνίας στις συνομιλίες για την εκεχειρία.

  • Ο Γκάλαντ, ναύαρχος εν αποστρατεία, διαφώνησε επίσης με τον Νετανιάχου πέρυσι σχετικά με ένα διχαστικό σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ορισμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν απειλήσει να μην εμφανιστούν για τα καθήκοντα της στρατιωτικής εφεδρείας και προειδοποίησε δημοσίως ότι η ετοιμότητα του Ισραήλ για πόλεμο είχε εξαντληθεί.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Γκάλαντ και στη συνέχεια υπαναχώρησε μετά από ένα κύμα διαδηλώσεων στους δρόμους.

Οι ανοιχτοί δίαυλοι του Γκάλαντ με το Πεντάγωνο βοήθησαν τη συμμαχία Ισραήλ-ΗΠΑ να ξεπεράσει τις εντάσεις μεταξύ του Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο. Οι ισραηλινές δημοσκοπήσεις έδειξαν γενικά ότι ο Γκαλάντ είναι πιο δημοφιλής από τον νομικά πολιορκημένο πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Άμυνας ανήκει στο κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, ενώ ο Σα’άρ, βετεράνος βουλευτής, ηγείται ενός κόμματος με τέσσερα μέλη στην Κνέσετ των 120 εδρών. Εάν ο Σα’άρ ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα ενισχύσει την πολιτική δύναμη του Νετανιάχου.

  • Ο Μπένι Γκαντζ, ένας άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης τον Ιούνιο μετά από σύγκρουση με τον Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δίνει προτεραιότητα στην πολιτική του επιβίωση έναντι της επιστροφής των ομήρων, της ήττας της Χαμάς και της αντιμετώπισης των μαχητών της Χεζμπολάχ που σταθμεύουν στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ στο Λίβανο.

«Είναι απασχολημένος με επαίσχυντες πολιτικές μηχανορραφίες και με την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας πριν από μια εντατική εκστρατεία στο βορρά», δήλωσε ο Γκαντζ τη Δευτέρα στο X, προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει κακή κρίση».

  • Ο Σα’αρ, 58 ετών, κατείχε χαρτοφυλάκια στις προηγούμενες κυβερνήσεις του Νετανιάχου. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκθρονίσει τον Νετανιάχου από την ηγεσία του Λικούντ το 2019, ο Σα΄άρ δημιούργησε το κόμμα Νέα Ελπίδα και αργότερα συμμάχησε με τον Γκαντζ.

Μαζί με τον Γκαντζ, ο Σα΄άρ προσχώρησε στον Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Τον Μάρτιο, ο Σα΄άρ χώρισε τους δρόμους του με τον Γκαντζ και αποχώρησε από την κυβέρνηση, παραπονούμενος ότι αποκλείστηκε από το στενό πολεμικό συμβούλιο που ασχολείται με την καθημερινή λήψη αποφάσεων.

Η στρατιωτική εμπειρία του Σα’άρ περιορίζεται στη θητεία του στο πεζικό. Είναι δικηγόρος και πρώην βοηθός γενικού εισαγγελέα.

Σχετικά Άρθρα