Χεζμπολάχ: Τα σενάρια για τις εκρήξεις βομβητών-Χακάρισμα ή σαμποτάζ; Οργή για Ισραήλ-9 νεκροί, 3000 τραυματίες

 Χεζμπολάχ: Τα σενάρια για τις εκρήξεις βομβητών-Χακάρισμα ή σαμποτάζ; Οργή για Ισραήλ-9 νεκροί, 3000 τραυματίες

Στο Λίβανο, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 3.000 τραυματίστηκαν έπειτα από εκρήξεις βομβητών που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κυρίως στη νότια Βηρυτό αλλά και σε άλλες περιοχές. Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε αμέσως το Ισραήλ, ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αιτία μπορεί να συνδέεται με κυβερνοεπίθεση ή σαμποτάζ στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αν και το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει επισήμως, η θεωρία ενός τρίτου μέρους που εμπλέκεται στην παραβίαση των συσκευών παραμένει στο τραπέζι.

Με την κατάσταση αυτή την ώρα να παραμένει θολή όσον αφορά το τι ακριβώς έχει συμβεί, αναλυτές επιχειρούν να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους κατέστη εφικτή αυτή η πρωτοφανής επίθεση

Κυβερνοεπίθεση ή Σαμποτάζ;

Πολλοί υποδεικνύουν ως αιτία των εκρήξεων κάποιου είδους χάκινγκ το οποίο ενδεχομένως προκάλεσε υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών, και οδήγησε στις εκρήξεις των συσκευών. Αλλωστε, το Ισραήλ, που θεωρείται ως ο βασικός ύποπτος πίσω από την επίθεση, έχει ιστορικό στην πραγματοποίηση πολύπλοκων και εξελιγμένων επιθέσεων κατά αντιπάλων στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, για ορισμένους φαίνεται απίθανο η επίθεση να έχει πραγματοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο. Ειδικοί επισημαίνουν ότι τα βίντεο από τις εκρήξεις των βομβητών δεν συνάδουν με υπερθέρμανση της μπαταρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δημοσιογράφος του BBC για τον κυβερνοχώρο, Τζο Τίντι, αναφέρει ως πιθανό το σενάριο να υπήρξε σαμποτάζ στην αλυσίδα εφοδιασμού των βομβητών. Με άλλα λόγια, κάποιος παράγοντας να αλλοίωσε τους βομβητές κατά την κατασκευή ή κατά τη μεταφορά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο BBC ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να εμπεριέχουν 10 έως 20 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης μέσα σε κάποιο ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κάλεσε τους μαχητές του να σταματήσουν να χρησιμοποιούν smartphones επειδή το Ισραήλ έχει την τεχνολογία για να διεισδύσει σε αυτές τις συσκευές.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, Ελάια Μανιέρ, είπε στο Al Jazeera ότι η Χεζμπολάχ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βομβητές για να εμποδίσει το Ισραήλ να υποκλέψει επικοινωνίες. Ο ίδιος υποθέτει ότι οι συσκευές θα πρέπει να είχαν παραβιαστεί πριν διανεμηθούν στα μέλη της Χεζμπολάχ. «Αυτό δεν είναι ένα νέο σύστημα. Εχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, έτσι σε αυτή την περίπτωση υπήρξε εμπλοκή τρίτου μέρους για να επιτραπεί η πρόσβαση για την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση των εκρήξεων», είπε και πρόσθεσε: «Αυτές οι εκρήξεις είναι αρκετά ισχυρές ώστε να πλήξουν την ψυχολογία της Χεζμπολάχ».

Εκρήξεις και στη Συρία

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι στη Συρία τραυματίστηκαν δεκατέσσερα μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέλη του φιλοϊρανικού κινήματος, που έχει αναπτυχθεί στη Συρία προς υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου Άσαντ, τραυματίστηκαν χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό.

Ωστόσο, ανεπίσημες αναφορές από ιρανικά μέσα έκαναν λόγο για άλλους επτά νεκρούς στη Συρία στη γειτονιά Seyedah Zeinab της Δαμασκού, ένα προπύργιο των σιιτών.

Οι βομβητές εξερράγησαν μία ημέρα αφότου οι Ισραηλινοί ηγέτες προειδοποίησαν ότι σκέφτονται να εντείνουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει εάν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη αυξηθεί.

Στον ΟΗΕ ο Λίβανος

Η λιβανική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση κατηγορώντας το Ισραήλ κάνοντας λόγο για «εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι η επίθεση αντιπροσωπεύει «εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και έγκλημα με βάση όλες τις συνθήκες», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι οι εξελίξεις στον Λίβανο είναι «εξαιρετικά ανησυχητικές» δεδομένης της ασταθούς κατάστασης στην περιοχή. «Λυπούμαστε για τις απώλειες αμάχων που έχουμε δει», είπε ο Ντουζαρίκ, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τα γεγονότα.

«Δεν μπορούμε να υπογραμμίσουμε αρκετά τους κινδύνους της κλιμάκωσης στον Λίβανο και στην περιοχή».

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ και διαμήνυσε ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Σχετικά Άρθρα