Bloomberg: Η Δύση εξετάζει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία

 Bloomberg: Η Δύση εξετάζει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία

Ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους αρχίζουν να εξετάζουν σενάρια για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία σε άλλες χώρες ότι οι προσπάθειες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Κίεβο σε πρόωρη κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με το Bloomberg, στο πλαίσιο των συζητήσεών τους για τη στρατηγική του επόμενου έτους, οι αξιωματούχοι «φλερτάρουν» πιο σοβαρά με το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας διαπραγματευτικός τερματισμός της σύγκρουσης και μια έξοδος, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Οι πηγές αυτές ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση για διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ληφθεί από το Κίεβο και ότι κανείς δεν πιέζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν ανένδοτος, δημόσια και ιδιωτικά, ότι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία θα ήταν άδικη, είπε ο λαός. Χωρίς καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει μειώσει τους στόχους της, η προοπτική πραγματικών διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να παραμένει μακρινή, είπαν.

λλά καθώς ο πόλεμος οδεύει προς έναν ακόμη χειμώνα, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Αυτό ωθεί ορισμένους αξιωματούχους των συμμάχων να αρχίσουν να διερευνούν τρόπους με τους οποίους η διπλωματία θα μπορούσε να βγει από το αδιέξοδο.

Αν και η αιφνιδιαστική εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ανέτρεψε την αντίληψη ότι ο πόλεμος είχε κατασταλάξει σε ένα αδιέξοδο προς όφελος των δυνάμεων του Κρεμλίνου, δεν υπάρχει άμεση προοπτική εκδίωξης των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη που κατέχουν και ορισμένοι σύμμαχοι παραμένουν ασαφείς σχετικά με τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σκοπό της επιχείρησης.

Η Μόσχα αγωνίζεται να πραγματοποιήσει πρόοδο στα πεδία των μαχών, ενώ οι πύραυλοί της έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, εγείροντας φόβους για το πώς η χώρα θα περάσει τον φετινό χειμώνα.

Σχετικά Άρθρα