Προσφυγικό: “Μάχες” για Σένγκεν, κονδύλια, φράχτη ‘Εβρου-Το Βερολίνο “έκλεισε” τα σύνορα- Ποιες χώρες συνασπίζονται
Το νέο τοπίο για το προφυσγικό στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα. Ήδη πιο αυστηρό καθεστώς ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα. Την ίδια στιγμή ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, προαναγγείλει πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό, σε μία απέλπιδα προσπάθεια αντιμετώπισης της Μαρί Λεπέν. Και το ίδιο κλίμα επικρατεί και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία.
Από τα μεσάνυχτα γίνονται έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας. Μέχρι σήμερα ίσχυαν ήδη οι έλεγχοι στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, δηλαδή σε Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία. Τώρα όμως επεκτείνονται και στην υπόλοιπη χερσαία συνοριογραμμή, δηλαδή σε: Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Δανία.
Οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, από την άλλη συνασπίζονται ξανά για να ζητήσουν ακόμη μία φορά στήριξη και καταμερισμό του βάρους διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η πρώτη κρίσιμη μάχη για το θέμα θα ξεκινήσει μάλιστα σήμερα, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση στο Βερολίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα τον Οκτώβριο τόσο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όσο και στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, ήδη βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Πολωνία και τον ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και με μια χώρα που επίσης πλήττεται από τις κινήσεις της Γερμανίας την γειτονική μας Ιταλία με την πρωθυπουργό της χώρα Τζόρζια Μελόνι να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να επαναλάβει στη Διάσκεψη πως δεν είναι λύση για το μεταναστευτικό η μονομερής κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν. Εν προκειμένω αναμένεται να τονίσει πως οι πρόσφυγες που έχουν λάβει άσυλο σε χώρα πρώτης υποδοχής έχουν το δικαίωμα μετακίνησης εντός της ΕΕ για 90 ημέρες. Αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί τα κράτη μέλη του Βορρά να πετούν το μπαλάκι στις χώρες πρώτης υποδοχής, χωρίς ούτε καν αύξηση της χρηματοδότησης.
Αυτό το μήνυμα είχε εκπέμψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, την περασμένη εβδομάδα. Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός είχε επίσης δηλώσει ότι οι διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι για τη φύλαξη των συνόρων και τη λειτουργία Κέντρων Υποδοχής στη χώρα μας δεν είναι βέβαιο ότι θα επαρκούν στο μέλλον. Ενώ είχε επαναλάβει το αίτημα για χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο από την ΕΕ.
Εφόσον η Γερμανία δεν να σεβαστεί τη Σένγκεν, η Ελλάδα θέλει τουλάχιστον να έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό. Αφενός για να διαχειριστεί πρόσφυγες στους οποίους θα κλείσει η πόρτα της Γερμανίας και άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης, κατά παράβαση της Σένγκεν. Και αφετέρου για να προλάβει νέα αύξηση και μεταναστευτικών ροών.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα θέλει αν μη τι άλλο να κρατά τους διαύλους ανοιχτούς και το κλίμα ζεστό ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία στο μεταναστευτικό.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα επισκεφθεί σήμερα τον Έβρο, από όπου αναμένεται να εξαγγείλει την ολοκλήρωση του φράχτη παρά το γεγονός ότι η πίεση είναι τα θαλάσσια σύνορα στα Δωδεκάνησα, καθώς αυξάνονται οι προσφυγικές ροές από το Λίβανο όσο συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Μέση Ανατολή. Και αυτό καθώς στο Λίβανο βρίσκονται 12 καταυλισμοί με πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι αλλά και Παλαιστίνιοι.
Η κίνηση πολιτικά θεωρείται και ως… κατευνασμός στο δεξιό ακροατήριο της ΝΔ, θέλοντας να δείξει ότι δεν πείθεται από τους χαμηλούς τόνους και την προσπάθεια του Βερολίνου να υποβαθμίσει το θέμα μεταφέροντας το βάρος στις χώρες υποδοχής μια εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Για τον λόγο υπάρχει αυξημένη επιφυλακή στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας καθώς οι διακινητές προσπαθώντας να προλάβουν τις εξελίξεις επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό και να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες από τα σύνορα.
Αντιδράσεις αναμένεται να προκληθούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς θεωρείται αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, δεδομένου ότι οι διανοσυριακές μετακινήσεις για ψώνια, ανεφοδιασμό καυσίμων ή ιατρικά ραντεβού αποτελούν κομμάτι της κοινής συμβίωσης στα σύνορα και με τους ελέγχους οι ουρές και η αναμονή θα είναι μεγαλύτερη.