Ποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν την διαγραφή Κασσελάκη

Ποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν την διαγραφή Κασσελάκη

Η σύγκρουση εντός του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτή, με δύο πιθανά σενάρια να εξακολουθούν να υφίστανται. Το πρώτο αφορά την παραπομπή του έκπτωτου προέδρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το αίτημα της διαγραφής του, ενώ το δεύτερο αφορά την πιθανή δικαστική κίνηση από τον Στέφανο Κασσελάκη εναντίον της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την καθαίρεσή του. Πολλά στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν την ανάγκη για πειθαρχική εξέταση του πρώην προέδρου.

Όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο πρώτος που έκανε τη σχετική πρόταση ήταν ο άλλοτε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είχε μόλις καθαιρέσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Η πρότασή του δεν συζητήθηκε στο Σώμα.

Αντίστοιχη, όμως, ήταν και εκείνη που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που επιβεβαίωσε την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησε η φήμη πως ο έκπτωτος πρόεδρος προτίθεται να βρεθεί στην Κουμουνδούρου, για να πάει στο γραφείο του, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της έκπτωσής του.

Πρώτη που τοποθετήθηκε σε τηλεοπτική εμφάνιση και όχι στα όργανα ήταν η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. «Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών ή υποψηφίων, είναι υποχρεωμένα να σέβονται το καταστατικό του κόμματος. Η παραβίαση αυτού οδηγεί αναπόφευκτα στην παραπομπή του στην αρμόδια επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ, παρότι τόνισε ότι την τελική απόφαση θα την πάρει η Επιτροπή Δεοντολογίας, συνέχισε λέγοντας πως «έχουν υπάρξει αρκετοί λόγοι μέχρι τώρα που δικαιολογούν την παραπομπή του».

Με την ίδια σφοδρότητα επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη και ζήτησε την παραπομπή του και ο τέως γενικός διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος απολύθηκε από τη θέση του με εντολή του Στέφανου Κασσελάκη: «Όταν ένας άνθρωπος ξεκινά την προεδρική του θητεία στην πρώτη του Κεντρική Επιτροπή, αποκαλεί το ένα τρίτο των μελών “πέμπτη φάλαγγα” και λήγει τη θητεία του μετά την πρόταση μομφής, αποκαλεί τα 2/3 των μελών “κουκουλοφόρους”, εγώ τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της πρότασης διαγραφής. Ο Κασσελάκης δεν έχει καμία θέση μέσα στο κόμμα».

Δικαιολογημένη θα θεωρούσε μια διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπως ανέφερε εμμέσως, πλην σαφώς, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάθε μέλος του κόμματος έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών. Προς το παρόν έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Ο ίδιος με τις διαρροές έθετε εν αμφιβόλω την παρουσία του στο κόμμα. Δεν ξέρω τι θα κάνει αύριο μεθαύριο. Αν είναι υποψήφιος, δεν θα εκλεγεί. Και δεν θα εκλεγεί, γιατί ο κόσμος έχει καταδικάσει τις πρακτικές του. Αν με ρωτάτε αν ένα μέλος μπορεί να αναφέρεται σε άλλα μέλη ως πραξικοπηματίες, όχι δεν μπορεί να αναφέρεται».

Εν τέλει, και ο Χρήστος Σπίρτζης, που είχε ταχθεί σε ανύποπτο χρόνο κατά των διαγραφών, είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ βλέπουμε τραμπικές συμπεριφορές όπως αυτά που ζήσαμε λίγες μέρες».

Σχετικά Άρθρα