Ανάλυση-Γάζα: Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας δεν είναι πια ο ίδιος

Ανάλυση-Γάζα: Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας δεν είναι πια ο ίδιος

Από τη μια πλευρά, ΗΠΑ και Ισραήλ συνεχίζουν τις συζητήσεις σχετικά με τη φύση της επόμενης ημέρας στη Γάζα, τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνηθεί η Λωρίδα και ποιος θα διαχειριστεί την πολιτική σκηνή υπό το πρίσμα του μη αποδεκτού οποιουδήποτε ρόλου της Χαμάς. Από την άλλη πλευρά, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και τη Ραμάλα συνεχίζουν να μιλούν για τη επόμενη ημέρα από μια άλλη οπτική γωνία και μέσα από μια προσέγγιση που επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.

Του Σπύρου Σιδέρη

Καθώς σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, τα ισραηλινά και αμερικανικά στοιχήματα για την εξάλειψη της Χαμάς έχουν εξαλειφθεί ή εξασθενήσει υπό το φως των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς μέσω μεσολαβητών. Επιπρόσθετα συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει ήδη αποσύρει ορισμένες από τις προηγούμενες προτάσεις του και διόρισε στρατιωτικό διοικητή στη Λωρίδα της Γάζας για το συντονισμό και την αντιμετώπιση της εσωτερικής κατάστασης. Κάτι αντίστοιχο με ότι συμβαίνει στην Δυτική Όχθη.

  • Σε αντίθεση με την ισραηλινή πρόταση, η αμερικανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει πλέον και πολύ την ύπαρξη ή μη μιας επακόλουθης συμφωνίας με τη Χαμάς. Προφανώς, δεν θέλει να προκαταλάβει την κατάσταση, προχωρώντας έτσι στην αντιμετώπιση της Χαμάς μέσω de facto πολιτικών που θα αφαιρέσουν τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του κινήματος.

Αυτό δείχνει ότι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα δεν είναι πλέον ο ίδιος όπως ήταν κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Η αμερικανική κυβέρνηση καθυστέρησε να παρουσιάσει το κείμενο της τροποποιημένης πρότασης μετά την είσοδο της Χαμάς και την αλλαγή των θέσεών της, γεγονός που μπορεί να προσθέσει μια νέα πραγματικότητα που μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ να υποχωρήσουν και να μην ξεκινήσουν καμία νέα πρόταση.

Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ και η Χαμάς περιμένουν την επόμενη μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών, ενώ κινούνται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του επόμενου υποψηφίου, είτε πρόκειται για την υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, είτε για την επιστροφή των Ρεπουμπλικάνων στο τιμόνι του Λευκού Οίκου, μέσω του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

  • Οι δυο πλευρές περιμένουν την επόμενη ημέρα, το καθένα σύμφωνα με μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση, αν και θα καθορίσει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση και την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων των όσων συμβαίνουν επί του πεδίου, και σχετίζεται πράγματι με το επόμενο σενάριο, το οποίο θα αλλάξει πολλά γεγονότα, αν εμπλακούν σε μια διευθέτηση με βάση οποιαδήποτε πρόταση.

Μια πρόταση είτε από τον πρόεδρο Μπάιντεν είτε από το ψήφισμα του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, το οποίο θα επιβεβαιώνει ότι όλα τα μέρη πρέπει να πάρουν μια ανάσα και να αναδιατάξουν τις προτεραιότητες και τα καθήκοντα, πράγμα για το οποίο εργάζεται η ισραηλινή πλευρά, απορρίπτοντας κάθε προτεινόμενη διευθέτηση, ενώ περιστρέφεται στον ίδιο τόπο χρησιμοποιώντας δεδομένα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις με όλα τα μέρη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επέστρεψε στο να μιλά για τις σταθερές του στις διαπραγματεύσεις, ειδικά για τους διαδρόμους, ώστε να μην επιτρέψει την ανοιχτή επιστροφή των Παλαιστινίων στο βορρά και να τονίσει ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν πόλεμο σε επτά μέτωπα.

  • Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πλέον για την απελευθέρωση των κρατουμένων, ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνάψουν μονομερή συμφωνία με τη Χαμάς σχετικά με τους Αμερικανούς κρατουμένους της. Γεγονός που μπορεί να αποτελεί πραγματική πίεση προς το Ισραήλ να ολοκληρώσει τη συμφωνία και να εμπλακεί στην ολοκλήρωσή της πριν από την αποχώρηση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης, γεγονός που συνοψίζει ουσιαστικά τα πραγματικά δεδομένα.

Δεδομένου ότι, σε μια υποτιθετική ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου, ποιος θα εγγυηθεί τα επόμενα στάδια; Ή θα διασφαλίσει ότι η συμφωνία είναι απρόσβλητη από τυχόν νέες ισραηλινές περιπέτειες και στοιχήματα στο εγγύς μέλλον; Αυτό δείχνει ήδη την απουσία των προτάσεων των απαιτούμενων δεσμεύσεων ή εγγυήσεων που μπορεί να παράσχει η αμερικανική κυβέρνηση.

Η ιδέα μιας επόμενης ημέρας για όλα τα μέρη θα παραμείνει όμηρος διαφόρων υπολογισμών, διαφορετικών οραμάτων και σεναρίων που συνδέονται με το τι έρχεται από σημαντικές και πραγματικές επιλογές που λειτουργούν προς διάφορες κατευθύνσεις, ιδίως δεδομένου ότι όλα τα μέρη χρειάζονται μια ρεαλιστική πολιτική και μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία.

  • Μια συμφωνία όχι μόνο για την απελευθέρωση των κρατουμένων και των φυλακισμένων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο υπό μια «ρεπουμπλικανική» ή «δημοκρατική» κυβέρνηση, αλλά η βάση είναι η μετάβαση σε μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση των πιθανοτήτων αλλαγής στην κύρια εξίσωση.

Σ΄ αυτό συμπεριλαμβάνεται η απουσία ή μη της Χαμάς, για παράδειγμα, στη Γάζα, ή της αλλαγής του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, και της αντιμετώπισης του διλήμματος της διατήρησης σε ισχύ της Συμφωνίας του Όσλο, παρά τις εισβολές και τις παραβιάσεις του Ισραήλ στα βάθη των παλαιστινιακών στρατοπέδων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ δεν έχει κίνητρο να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα μόνο στη Γάζα, αλλά και στη Ραμάλα.

Όλα τα μέρη περιμένουν την επόμενη μέρα, αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι να περιμένουν, αλλά να πετύχουν τα συμφέροντα κάθε πλευράς, τονίζοντας παράλληλα ότι κάθε επιλογή ή σενάριο θα έχει τις επιπτώσεις του. Τα υπόλοιπα μέρη της εξίσωσης εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση ρευστότητας και αστάθειας.

Σχετικά Άρθρα