Ανάλυση CNN: Οι πολιτικές συνέπειες από την δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ

 Ανάλυση CNN: Οι πολιτικές συνέπειες από την δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ

Το CNN επιχειρεί να αναλύσει τις πολιτικές συνέπειες της πρόσφατης απόπειρας δολοφονίας κατά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ. Τονίζει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο που να καθοδηγεί την αντιμετώπιση μιας δεύτερης φαινομενικής απόπειρας δολοφονίας ενάντια σε υποψήφιο προεδρικού κόμματος τόσο κοντά στις εκλογές. Το CNN σημειώνει ότι οι αντίπαλες εκστρατείες βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα, μετά από μια δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί την πιο πρόσφατη δραματική στροφή σε μια προεκλογική περίοδο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και καταδεικνύει τη βαθιά διαίρεση που χαρακτηρίζει το έθνος.

Μέσα σε δύο μήνες, η Αμερική έχει αποφύγει για λίγο μια τραγική δολοφονία σημαντικής πολιτικής προσωπικότητας, αποφεύγοντας επίσης τις καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τέτοιο γεγονός σε μια κοινωνία ήδη διχασμένη από βαθιές πολιτικές διαφορές.

Το ότι συμβαίνουν τέτοια περιστατικά μιλούν για το κρυφό ρεύμα βίας που είναι μια συνεχής σκιά πάνω από την αμερικανική πολιτική, κάτι που επιδεινώνεται από την εύκολη διαθεσιμότητα πυροβόλων όπλων. Και οι δύο υποψήφιοι απευθύνονται τώρα σε υπαίθρια πλήθη πίσω από αλεξίσφαιρες οθόνες. Θα υπάρχουν τώρα νέοι φόβοι ότι μια θυελλώδης περίοδος μέχρι την ημέρα των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε έναν σκοτεινό δρόμο.

Μετά από δεκαετίες χωρίς απόπειρα δολοφονίας εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της εκτελεστικής εξουσίας, μια στοιχειωμένη πραγματικότητα έχει αναβιώσει φέτος: ότι όσοι προσφέρουν τον εαυτό τους για το ανώτατο αξίωμα, δυνητικά βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τη Μυστική Υπηρεσία

Ο άνδρας που κρατήθηκε στην προφανή απόπειρα δολοφονίας είχε εντοπιστεί από τη Μυστική Υπηρεσία αρκετές τρύπες μπροστά από τον πρώην πρόεδρο στο Διεθνές Γκολφ Λέσχη Τραμπ στο West Palm Beach της Φλόριντα.

Ο Στέφανικ ρώτησε πώς «επιτράπηκε σε έναν δολοφόνο να έρθει ξανά τόσο κοντά στον Πρόεδρο Τραμπ;» Έγραψε: «Συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη απαντήσεων για τη φρικτή απόπειρα δολοφονίας στην Πενσυλβάνια και αναμένουμε να υπάρξει μια σαφής εξήγηση για το τι συνέβη σήμερα στη Φλόριντα». Η αμφισβήτηση της Μυστικής Υπηρεσίας από τον Ρεπουμπλικάνο της Νέας Υόρκης είναι πιθανό να προμηνύει συζήτηση τις επόμενες ημέρες σχετικά με το επίπεδο προστασίας του πρώην προέδρου – ειδικά δεδομένου του τι συνέβη στον Μπάτλερ.

Ο Τραμπ έχει ήδη υποστηρίξει, χωρίς στοιχεία, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο Χάρις ήταν συνένοχοι στην απόπειρα δολοφονίας στην Πενσυλβάνια, επειδή ισχυρίζεται ότι όπλισαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον του. Όμως, όλα τα εγκληματικά προβλήματα του Τραμπ έχουν προχωρήσει μέσω τακτικής διάταξης στα δικαστήρια και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Λευκός Οίκος εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο.

Η δεύτερη προφανής απόπειρα δολοφονίας έρχεται στο πλαίσιο μιας ταραχώδους εκστρατείας που έχει αψηφήσει τη σύμβαση και τις προβλέψεις. Για πρώτη φορά από το 1968, ένας εν ενεργεία πρόεδρος διέλυσε την εκστρατεία επανεκλογής του μέσα σε μήνες από τις εκλογές, ανοίγοντας διστακτικά τον χώρο στον αντιπρόεδρό του, ο οποίος έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα και αρχιστράτηγος της Νότιας Ασίας. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας που αντιμετωπίζει πολλαπλές ποινικές διώξεις για την άνευ προηγουμένου προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία μετά την ήττα στις τελευταίες εκλογές. Εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ θα ήταν μόνο ο δεύτερος πρόεδρος που έχασε την επανεκλογή του για να κερδίσει μια μη συνεχόμενη δεύτερη θητεία.

Το FBI και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μαζί με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Παλμ Μπιτς, ερευνούν το περιστατικό, το οποίο σύμφωνα με το FBI “φαίνεται ως απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Τραμπ” ενώ εκείνος έκανε γκολφ στο Trump International Golf Club.

Οι ενέργειες του πρώην προέδρου τις επόμενες ημέρες θα παρακολουθούνται στενά. Μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας, ο πρώην πρόεδρος κάλεσε τη χώρα να συσπειρωθεί. Αλλά η υπόσχεσή του για ενότητα δεν κράτησε πολύ περισσότερο από το πρώτο τρίτο της ομιλίας του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο εκφυλίστηκε στον χαρακτηριστικό διχασμό πάνω στον οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα.

Ο Τραμπ έχει επίσης αγνοήσει επανειλημμένα τη συμβουλή υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικανών και της προεκλογικής του ομάδας να εμμείνει σε ένα αιχμηρό, συνοπτικό επιχείρημα κατά της Χάρις. Θα ήθελαν να επικεντρωθεί στον ρόλο της στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν σε μια εποχή που πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να παλεύουν με υψηλές τιμές παρά τη μείωση του πληθωρισμού. Έτσι, ακόμα κι αν οι βοηθοί του τον συμβουλέψουν να ανανεώσει το θέμα του για την εθνική ενότητα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Τραμπ θα το ακούσει ή θα το εξετάσει προς τα πολιτικά του συμφέροντα.

Μια άλλη προφανής απόπειρα κατά της ζωής του είναι πιθανό να έχει κάποιο επίπεδο προσωπικής επίδρασης στον πρώην πρόεδρο. Τις ημέρες μετά τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό στην Πενσυλβάνια, όταν μια σφαίρα έπεσε στο αυτί του, ο Τραμπ φαινόταν τιμωρημένος. Από τότε, όμως, επέστρεψε στον αχαλίνωτο εαυτό του και, αν μη τι άλλο, η ρητορική του έγινε ακόμη πιο ακραία. Πρόσφατα προειδοποίησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι θα στρέψει το νόμο εναντίον τους και θα τους βάλει λουκέτο εάν θεωρεί ότι οι εκλογές είναι νοθευμένες, και έχει διπλασιάσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του ότι οι τελευταίες εκλογές κλάπηκαν.

Αμέσως μετά το περιστατικό της Κυριακής, το επίκεντρο των περισσότερων αντιπάλων του Τραμπ ήταν η διατήρηση της ηρεμίας σε μια ασταθή στιγμή. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία σε μια δημοκρατία για απόπειρα φίμωσης οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου με τη βία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει συζήτηση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο ο πρώην πρόεδρος —μια μοναδικά εμπρηστική προσωπικότητα— συνέβαλε στην άνοδο των διχασμών του έθνους.

Νωρίτερα αυτό το Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του, γερουσιαστής από το Οχάιο, JD Vance, είχαν εντείνει τις πολιτικές εντάσεις. Και οι δύο Ρεπουμπλικάνοι έχουν επισημάνει αβάσιμους ισχυρισμούς ότι πρόσφυγες από την Αϊτή στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, έκλεβαν και έτρωγαν κατοικίδια. Οι αντίπαλοι του Τραμπ έχουν προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη ρατσιστική του δημαγωγία θέτει ζωές σε κίνδυνο.

Σε μια επίμαχη συνέντευξη στο «State of the Union» του CNN την Κυριακή, ο Βανς επέμεινε ότι οι ισχυρισμοί για τους μετανάστες από την Αϊτή —οι οποίοι βρίσκονται νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες— επικυρώθηκαν από καταγγελίες ορισμένων από τους ψηφοφόρους του. Και μακριά από το να υποχωρήσει από την ιστορία – παρά τη μαρτυρία πολλών τοπικών αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει αλήθεια στη φήμη – ο Βανς καταδίκασε με οργή τις προτάσεις ότι οι πρόσφατες απειλές για βόμβες κατά της πόλης είχαν σχέση με τον ίδιο και τον Τραμπ που κλιμάκωσαν τους ισχυρισμούς. Είπε στον Dana Bash: «Αυτή η πόλη έχει υποφέρει τρομερά από το πρόβλημα – κάτω από τις πολιτικές της Kamala Harris».

Αλλά ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μάικ Ντε Γουάιν, ρώτησε στο ABC την Κυριακή εάν είχε δει αποδεικτικά στοιχεία για τις φήμες για την κατανάλωση κατοικίδιων, είπε: «Όχι. Απολύτως όχι.” Ο κυβερνήτης του Οχάιο πρόσθεσε ότι οι μετανάστες από την Αϊτή, τους οποίους ο Τραμπ απείλησε την Παρασκευή να απελάσει στη Βενεζουέλα, βρίσκονταν στη χώρα νόμιμα.

Υπό κανονικές συνθήκες, μια προφανής απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός προεδρικού υποψηφίου μπορεί να αναμένεται να εξαπολύσει ένα κύμα συμπάθειας που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πολιτική ώθηση. Αλλά η τελευταία παραλίγο αστοχία για τον Τραμπ έρχεται σε μια στιγμή που η κούρσα με την Χάρις είναι σβέλτος. Ενώ και οι δύο υποψήφιοι μάχονται για ίσως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κινητούς ψηφοφόρους σε πολιτείες αιώρησης, δεν είναι σαφές πόσο περιθώριο παραμένει για αλλαγή των αντιλήψεων για τον Τραμπ, ο οποίος είναι μια πολωτική φιγούρα από την έναρξη της πρώτης εθνικής εκστρατείας του το 2015.

Ο πρώην πρόεδρος είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει τα τελευταία γεγονότα για να ενισχύσει τον αβάσιμο ισχυρισμό του ότι είναι θύμα δίωξης που σκοπό έχει να τον κρατήσει από την εξουσία. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η δεύτερη προφανής απόπειρα δολοφονίας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο από την πρώτη.

Τελικά, θα εναπόκειται στους ψηφοφόρους να διευθετήσουν αυτήν την απρόβλεπτη και επικίνδυνη σεζόν.

Σχετικά Άρθρα