Υπόθεση Πελικό:Στους δρόμους χιλιάδες Γάλλοι για να στηρίξουν τη γυναίκα-θύμα των βιασμών

 Υπόθεση Πελικό:Στους δρόμους χιλιάδες Γάλλοι για να στηρίξουν τη γυναίκα-θύμα των βιασμών

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την Ζιζέλ Πελικό, τη γυναίκα ο σύζυγος της οποίας δικάζεται κατηγορούμενος ότι την νάρκωνε και προσκαλούσε δεκάδες αγνώστους για να την βιάζουν στη διάρκεια μιας δεκαετίας, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει εθνικό σοκ. Φεμινιστικές οργανώσεις έκαναν έκκληση για την πραγματοποίηση περίπου 30 συγκεντρώσεων σε πόλεις από τη Μασσαλία μέχρι το Παρίσι, όπου στην Place de la Republique (Πλατεία της Δημοκρατίας) πανό έγραφαν «Στηρίζουμε τη Ζιζέλ» ή «Η Ντροπή Πρέπει να Αλλάξει Στρατόπεδο» ή «Θύματα, Σας Πιστεύουμε».

«Θύματα, σας πιστεύουμε. Βιαστές, σας βλέπουμε», έγραφε ένα πανό. Η υπόθεση της 72χρονης γυναίκας, η οποία δέχθηκε επανειλημμένες επιθέσεις ενώ δεν είχε τις αισθήσεις της έχει συγκλονίσει τη Γαλλία, ενώ έγινε σύμβολο θάρρους όταν αποφάσισε να γίνει η δίκη δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Ο σύζυγός της, Ντομινίκ, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του δικάζεται μαζί με άλλους 50 άνδρες που κατηγορούνται για τον βιασμό της.

Οι άνδρες που φέρεται να τη βίασαν ήταν ηλικίας μεταξύ 26 και 73 ετών όταν συνελήφθησαν και περιλαμβάνουν έναν τοπικό σύμβουλο, έναν δημοσιογράφο, έναν πρώην αστυνομικό, έναν δεσμοφύλακα, έναν στρατιώτη, έναν πυροσβέστη και έναν δημόσιο υπάλληλο. Πολλοί ήταν οι γείτονες του ζευγαριού στη μικρή πόλη Μαζάν, κοντά στην Αβινιόν, στη νότια Γαλλία.

Παρά τα πολλά κύματα του απολογισμού #Metoo στη Γαλλία, όπου παρουσιάστηκαν πολλές γυναίκες υψηλού προφίλ που μιλούσαν δημόσια για το τραύμα που έχουν υποστεί μετά από χρόνια σεξουαλικής κακοποίησης, οι διαδηλωτές είπαν ότι μεγάλο μέρος της βίας παραμένει ακατάλληλη και συχνά μένει ατιμώρητη.

Σε μια διαδήλωση στη Μασσαλία, η 74χρονη Μαρτίν Ραγόν είπε ότι ήταν εκεί για να «καταγγείλει την κουλτούρα του βιασμού». Είπε στους δημοσιογράφους: «Αυτή η δίκη που λαμβάνει δημοσιότητα θα επιτρέψει στους ανθρώπους να μιλήσουν γι’ αυτό, να ευαισθητοποιήσουν». Ο σύντροφός της, Ζεράρ Ετιέν, 75 ετών, πρόσθεσε: «Πρέπει να υποστηρίξουμε τις γυναίκες που αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο. Όταν ακούς κάποιες από τις μαρτυρίες, αναρωτιέσαι πώς μπορεί ένας άντρας να συμπεριφέρεται έτσι σε μια γυναίκα».

Ο φωτογράφος Πέδρο Κάμπος 21 ετών, συμφώνησε: «Είναι σοκαριστικό… γιατί βλέπουμε ότι οι [άντρες που δικάζονται] μοιάζουν λίγο με τον καθένα. Αντιβαίνει στην ιδέα ότι υπάρχει μόνο ένας τύπος βιαστή». Η Ντέμπορα Πουαριέ, 36 ετών, διαμαρτυρόμενη στη Νίκαια, είπε ότι η επίθεση ήταν «το αποκορύφωμα της φρίκης, αποκρυσταλλώνοντας όλα όσα δεν πρέπει να ξανασυμβούν ποτέ».

Η δίκη, που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει τέσσερις μήνες, ανεστάλη την Πέμπτη, καθώς εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα, καθώς ο Ντομινίκ Πελικό αρρώστησε την ημέρα που επρόκειτο να καταθέσει. Αναμένεται να ξεκινήσει ξανά αύριο Δευτέρα (16/9), αλλά ο προεδρεύων δικαστής Ροζέρ Αρατά προειδοποίησε ότι η ακρόαση μπορεί να αναβληθεί εκ νέου εάν ο κατηγορούμενος εξακολουθεί να μην μπορεί να δώσει και να ακούσει αποδείξεις.

Σχετικά Άρθρα