Προς νέο πακέτο μέτρων για τη διόρθωση… αδικιών- Τι εξετάζεται, πότε θα οριστικοποιηθεί

Προς νέο πακέτο μέτρων για τη διόρθωση… αδικιών- Τι εξετάζεται, πότε θα οριστικοποιηθεί

Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου μέτρων το 2025 πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ειδικά εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων μέσα από δύο άξονες: την αύξηση των εισοδημάτων και τη μείωση των φόρων. Ωστόσο λόγω της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων δίνεται ένα περιθώριο για νέα μέτρα ύψους έως 1,2 δισ. ευρώ για το 2025. 

Το πρώτο από αυτά αφορά στη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους με αποδοχές πάνω από 1.400 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά, το οποίο παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Ωστόσο, όταν από 1/1/2025 θα δοθεί η αύξηση που -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- θα κυμαίνεται σε 2,2%-2,4% χωρίς να υπάρξει παρέμβαση και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τότε τα λίγα ευρώ που θα πάρουν παραπάνω θα εξαφανίζονται από την επιπλέον φορολογία.

Μια δεύτερη κατηγορία που έμεινε δυσαρεστημένη από το μοίρασμα των μέτρων είναι ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας που από την πίτα του 1,45 δισ. ευρώ που μοιράστηκε την περασμένη εβδομάδα έχουν να κερδίσουν μόνο 25 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε κατά κεφαλήν άνοδο των αποδοχών της τάξης των 20 ευρώ μέσω της αύξησης του επιδόματος νυχτερινής απασχόλησης κατά 20%.

Η δυσαρέσκεια για τις πολύ χαμηλές αμοιβές στις Ενοπλες Δυνάμεις έχει αρχίσει να εκδηλώνεται έντονα τα τελευταία χρόνια με αποχωρήσεις. Συνεπώς, το θέμα της ουσιαστικής εισοδηματικής βελτίωσης είναι κάτι που δεν μπορεί να αναβάλλεται συνεχώς.

Ακόμη και οι αυξήσεις στο Δημόσιο μέχρι και 100 ευρώ μπορούν στην πράξη να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πολλούς, οι οποίοι θα πάρουν πολύ λιγότερα. Η οριζόντια αύξηση για να καλυφθεί η αύξηση του κατώτερου μισθού του ιδιωτικού τομέα θα είναι περίπου 20 ευρώ. Στην ονομαστική αύξηση των 100 ευρώ συνυπολογίζεται και η μηνιαία ωφέλεια από το νέο κίνητρο απόδοσης που θα επεκταθεί τo 2025 σε περίπου 60.000-70.000 υπαλλήλους ειδικών θέσεων στο Δημόσιο με κόστος 40 εκατ. ευρώ.

  • Ανησυχία υπάρχει επίσης και για την προσπάθεια αύξησης των τριών περισσότερο διαδεδομένων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ (παιδιού, στέγασης, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) αλλά και του επιδόματος ανεργίας. Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το μέτρο θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο».

Με άλλα λόγια, τα κοινωνικά επιδόματα θα επανεξεταστούν και από τις «ανοχές» που θα εντοπιστούν (δηλαδή από την περικοπή σημερινών ωφελούμενων που δεν δικαιούνται τα επιδόματα) θα χρηματοδοτηθούν οι αυξήσεις για τους νόμιμα ωφελούμενους. Οπως συμβαίνει κάθε φορά, θα υπάρχουν «οριακές» καταστάσεις οι οποίες θα χρειαστούν πόρους του προϋπολογισμού για να καλυφθούν.

Τα περιθώρια για διορθώσεις θα υπάρξουν μόλις οριστικοποιηθεί η υπέρβαση των εσόδων για το 2024, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2025. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει ότι θα υπερβεί τον στόχο των εσόδων φέτος κατά 1,5-1,7 δισ. ευρώ φτάνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%-2,6% του ΑΕΠ έναντι στόχου 2,1%.

Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις στη ΔΕΘ

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ μία σημαντική αλλά και ουσιαστική παρέμβαση είναι αυτή στο κομμάτι της στέγης, με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικίας και κατά συνέπεια, την υποχώρηση των τιμών.

Από τη μία δίνονται φορολογικά κίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία υπολογίζονται σε 600.000 και από την άλλη μπαίνει φρένο στην επέκταση του Airbnb.

Στο Υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι μέσα από αυτό το πακέτο μέτρων θα καταστεί εφικτή η βελτίωση του επιπέδου ζωής για έναν σημαντικό αριθμό νοικοκυριών που δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας η οποία επιμένει τα τελευταία χρόνια.

Οι παρεμβάσεις:

Αύξηση εισοδήματος

   1. Αύξηση συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Η αύξηση εκτιμάται από 2,2% έως 2,5%.

   2. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί ενίσχυση σε περίπου 670.000 συνταξιούχους.

   3. Οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού.

   4. Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων.

   5. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

   6. Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων.

   7. Κίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές.

   8. Μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.

   9. Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.

   10. Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.

   11. Ενίσχυση 200 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

   12. Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

   Σε όλα τα παραπάνω θα προστεθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2025, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω επιδόματα και τριετίες. Το ύψος της θα καθοριστεί μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας συζήτησης και συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

   Μείωση φορολογίας

   1. Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025.

   2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

   3. Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

   4. Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.

   5. Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέα κτίρια (επέκταση το 2025).

   6. Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα (≥100 mbps).

   7. Απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου (15%) για συμβόλαια υγείας παιδιών έως 18 ετών.

   8. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.

   9. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

   10. Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών του ΕΣΥ.

   11. Κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

   12. Μείωση φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές.

   Στέγη

   Εκτός από τη φορολογική ελάφρυνση για εκείνους που θα ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα ή θα μετατρέψουν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες, έχουν αποφασιστεί και τα εξής:

   1. Αναβάθμιση παλαιών κατοικιών: Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν μία βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια.

   2. «Κόφτης» στο Airbnb: Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

   3. Νέο τέλος στις πλατφόρμες: Νέο, αυξημένο τέλος στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών.

   4. «Σπίτι Μου II»: Πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από πάνω από 15.000 νέους ή ζευγάρια ηλικίας έως 50 ετών, με επιτόκιο χαμηλότερο από το εμπορικό.

   5. Επιτόκια: Πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών.

Σχετικά Άρθρα