Διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ/ Απειλές διαγραφής και… δικαστηρίων πριν την ανακοίνωση υποψηφιότητας Κασσελάκη-Το άγνωστο επεισόδιο στη Βουλή

 Διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ/ Απειλές διαγραφής και… δικαστηρίων πριν την ανακοίνωση υποψηφιότητας Κασσελάκη-Το άγνωστο επεισόδιο στη Βουλή

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιθανό ο Στέφανος Κασσελάκης να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς θα επισκέπτεται τη ΔΕΘ αντ’ αυτού, καθώς εξέπεσε του αξιώματος του προέδρου του κόμματος με την απόφαση της Κ.Ε. και την επικύρωση της από την Π.Γ. με συντριπτική πλειοψηφία.

Το ζήτημα της καθαίρεσης πάντως εξακολουθεί να διχάζει, στελέχη, οργανώσεις του κόμματος και συνταγματολόγους, με τη νέα πλειοψηφία που έχει σχηματιστεί να “απειλεί” ακόμη και με διαγραφή τον έκπτωτο πρόεδρο αν δεν συμμορφωθεί στις Καταστατικές προβλέψεις και την πλευρά Κασσελάκη με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν την Πέμπτη μέσα και έξω απο τη συνεδρίαση της Π.Γ. να απειλεί ακόμη και με προσφυγή στα δικαστήρια ή τουλάχιστον με…“σκληρό ροκ” μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές, σε βαθμό τέτοιο που να κατηγορείται ήδη από τους αντιπάλους για “τραμπισμό”.

Η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κυριολεκτικά εμφυλιοπολεμική με τα στελέχη των δύο πλευρών να δίνουν σκληρές μάχες ήδη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στα ραδιοτηλεοπτικά πάνελ, αφήνοντας κατά μέρος τις εκκλήσεις από πιο ψύχραιμους για καταλλαγή και ενότητα και δίνοντας ραντεβού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου 2024, αφού σημειωτέον προηγηθεί η εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο στις 19-20 Οκτωβρίου και στις εσωκομματικές εκλογές της 24ης Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικό του κλίματος μετά τη γιούχα “αγανακτισμένων” Κασσελίστας εναντίον ιστορικών στελεχών κατά τη προσέλεσυσή τους την Πέμπτη στην συνεδρίαση της Π.Γ., το επεισόδιο με ένα παλαιό μετακλητό υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χθες το πρωί πήγε να μπει στο γραφείο του προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά, στο ισόγειο της Βουλής, εκεί που ήταν εγκατεστημένος και ο Στ. Κασσελάκης μέχρι την καθαίρεσή του, οι αστυνομικοί ωστόσο του απαγόρευσαν την είσοδο.

Υπήρξε αντίδραση από τον υπάλληλο, ειδοποιήθηκε και ο Φρούραρχος τη Βουλής, αλλά το θέμα έληξε ομάλα, αν και όπως έγινε γνωστό είναι ότι έχει δοθεί εντολή από τον Ν. Παππά να μην μπει κανείς στο γραφείο όσο ο ίδιος θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ, ενώ σήμερα αναμένεται να αλλάξουν και οι κλειδαριές! Να σημειωθεί ότι συγκεκριμένος μετακλητός δεν ανήκει στην στενή ομάδα συνεργατών του Στέφανου Κασσελακη και εργάζεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως το ενδιαφέρον είναι ότι η κούρσα για τη εκλογή νέου προέδρου ανεπισήμως έχει ξεκινήσει…με φόρα. Με τον Στέφανο Κασσελακη να δηλώνει “είμαι εδώ”, αν και η φράση του ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, τον Παύλο Πολάκη να το έχει προαναγγείλλει, τον Σωκράτη Φάμελλο να αναμένει το “χρίσμα” των 100 μελών της Κ.Ε. που κατέθεσαν την πρόταση μομφής, με ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, τον Νικόλα Φαραντούρη να το εξετάζει, ενώ παρών στη κούρσα έχει δηλώσει ο ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος και χθες αιφνιδιαστικά…σήκωσε το χέρι του και ο Δημήτρης Παπανώτας!

“Να σου πω το σκέφτομαι, δεν βλέπω κάποιον υποψήφιο να το συμμαζέψει” τόνισε ο γνωστός παρουσιαστής, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές, ωστόσο απεσύρθη ύστερα από δηλώσεις του που ήρθαν στην επιφάνεια και θεωρήθηκαν σεξιστικές. Στη συνέντευξή του στο TalkRadio 98.9, όταν του ζητήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ανέφερε χαρακτηριστικά “Να σου απαντήσω σοβαρά: Θα δω ποιοι βάζουν υποψηφιότητα και αν κρίνω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ο συνεκτικός κρίκος που χρειάζεται η κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ για ενωθούν οι υπόλοιποι από κάτω, τότε θα βάλω υποψηφιότητα”!

  • Εν κατακλείδι η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται πλήρως και με τις δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, που ενώ δείχνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση και για την πορεία της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα πέφτει στην πέμπτη θέση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 22%, το ΠΑΣΟΚ το 11,6%, η Ελληνική Λύση το 8,1%, το ΚΚΕ το 7,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 7%, πέμπτο κόμμα δηλαδή και με συσπείρωση 52%. Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς δίνει μια πρώτη γεύση του κλίματος στην κοινωνία και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη.

Σχετικά Άρθρα