Πλακιωτάκης στο libre:Η κρίση για τις αποφάσεις των Επιτροπών είναι πολιτική, η λειτουργία τους θεσμική
Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης μιλά για το έργο και τη λειτουργία της Βουλής τονίζοντας ότι «μέρος της κοινωνίας έχει ως εικόνα της Βουλής την εικόνα κενών εδράνων και αυτό είναι κάτι που αδικεί απολύτως το έργο που παράγεται».
Αναφέρεται επίσης στη θεσμική λειτουργία των οργάνων της Βουλής και τη διάκριση των εξουσιών.
Συνέντευξη
–Κύριε Πλακιωτάκη έχετε συμπληρώσει έναν χρόνο στη θέση του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής. Πιστεύετε ότι η Βουλή των Ελλήνων ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών;
Η Βουλή καταβάλει συστηματική προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Το Κοινοβουλευτικό έργο είναι πυκνό, τόσο σε επίπεδο επιτροπών, όσο και σε επίπεδο ολομέλειας, το έργο του Ιδρύματος της Βουλής είναι συνεχές και πολύ ουσιαστικό, οι κοινωνικές παρεμβάσεις του προέδρου Κώστα Τασούλα και του Προεδρείου καίριες και αποτελεσματικές. Είναι, δυστυχώς, αλήθεια, ότι μέρος της κοινωνίας έχει ως εικόνα της Βουλής την εικόνα κενών εδράνων και αυτό είναι κάτι που αδικεί απολύτως το έργο που παράγεται. Όχι μόνο γιατί είναι οι παράλληλες συνεδριάσεις Επιτροπών και Ολομέλειας που δημιουργούν συνήθως αυτή την εικόνα, αλλά – κυρίως – γιατί η νομοθετική εργασία προχωρά με ιδιαιτέρως έντονους ρυθμούς.
–Ο διαχωρισμός των εξουσιών είναι ο θεμέλιος λίθος του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ωστόσο σε μέρος της κοινωνίας έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή η κυβέρνηση υπερισχύει της νομοθετικής, που είναι η Βουλή. Η διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών στο πλαίσιο της αρμόδιας Επιτροπής, όπως επίσης και του τεράστιου σκανδάλου των υποκλοπών, είναι δύο παραδείγματα. Και στις δύο επιτροπές δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ουσιώδεις μάρτυρες και με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν έγιναν με αυτό τον τρόπο γνωστά πολλά γεγονότα.
Δεν θεωρώ ορθή την εικόνα αυτή. Η λειτουργία των επιτροπών διέπεται από Κανονισμό που έχει εγκριθεί από τη Βουλή και αυτό έγινε και στις εργασίες των συγκεκριμένων Επιτροπών. Γενικότερα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι λειτουργεί θεσμικά, σεβόμενη τη διάκριση των εξουσιών. Επιτρέψτε μου να προσθέσω, ότι ο σεβασμός της Νέας Δημοκρατίας στους θεσμούς είναι σταθερός και διαχρονικός και όχι a la carte, όπως συμβαίνει με άλλα κόμματα, αναλόγως με το αν αποφάσεις άλλων εξουσιών, όπως η Δικαστική, εξυπηρετούν ή όχι τις κομματικές τους επιδιώξεις.
–Στην εξεταστική για τα Τέμπη π.χ. δεν κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, ο οποίος είχε γνώση του θέματος, ενώ στην εξεταστική για τις υποκλοπές δεν έγινε καμία προσπάθεια να κατανοηθεί γιατί παρακολουθούνταν ακόμη και μέλη της κυβέρνησης από μια ιδιωτική εταιρία και την ΕΥΠ.
Επαναλαμβάνω ότι οι Επιτροπές λειτουργούν με βάση κανονισμούς. Η κρίση για τις αποφάσεις που λαμβάνουν μπορεί να είναι πολιτική, η λειτουργία τους όμως είναι θεσμική.
–Είστε ιδιαίτερα δραστήριος ως Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής. Συμμετείχατε στην 8η Σύνοδο των Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο τον περασμένο Φεβρουάριο, συναντήσατε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, ενώ επισκεφτήκατε και την Κύπρο, αντί του κ. Τασούλα. Προτιμάτε μια θέση στο προεδρείο της Βουλής αντί ενός υπουργικού θώκου;
Σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, από την πρώτη στιγμή, πριν 20 χρόνια, όταν οι συμπατριώτες μου στο Λασίθι με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, μέχρι σήμερα, επιθυμία μου είναι να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μας, για το τόπο μου, για τη Νέα Δημοκρατία. Στην προσφορά, δεν χωρούν προτιμήσεις.
–Η Βουλή είναι πολυκομματική με εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες. Αυτό τι είδους ισορροπίες και χειρισμούς απαιτεί από την πλευρά του Προεδρείου;
Προφανώς, όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των κοινοβουλευτικών ομάδων, τόσο πιο πολύπλοκη, αλλά και ευαίσθητη, η λειτουργία του Προεδρείου της Βουλής. Όπως, όμως, έχετε διαπιστώσει, με την καθοδήγηση του πολύ έμπειρου προέδρου μας Κώστα Τασούλα, όλα τα μέλη του Προεδρείου ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στο ρόλο μας, ακόμα και σε στιγμές έντασης, κάτι που νομίζω αναγνωρίζεται από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου. Στην προσπάθεια μας αυτή, πολύτιμοι συνεργάτες είναι βεβαίως και οι εργαζόμενοι στη Βουλή των Ελλήνων.
–Κύριε αντιπρόεδρε, είναι πιθανόν η Βουλή να ολοκληρώσει το έργο της πριν από το 2027;
Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και, όπως έχει αποδειχτεί εννοεί απολύτως αυτά που λέει.