Politico:Πόσο απειλητική είναι η ρητορική Πούτιν για πόλεμο με το ΝΑΤΟ

 Politico:Πόσο απειλητική είναι η ρητορική Πούτιν για πόλεμο με το ΝΑΤΟ

Η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ κλιμακώνεται, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απειλεί ευθέως τη Συμμαχία, καθώς φουντώνουν οι συζητήσεις για πιθανές πυραυλικές επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας. Σύμφωνα με το Politico, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικούς στόχους με δυτικούς πυραύλους, γεγονός που προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις από το Κρεμλίνο. Η ανάκληση έξι Βρετανών διπλωματών από τη Μόσχα επιβεβαιώνει την αυστηροποίηση της ρωσικής στάσης.

Συγκεκριμένα το politico αναφέρει:

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να περάσουν τον αποφασιστικό Ρουβίκωνα στον πόλεμο της Ουκρανίας την Παρασκευή σε μια σύνοδο κορυφής στον Λευκό Οίκο, όπου θα συζητήσουν σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας με πυραύλους που προμηθεύονται από τη Δύση.

Σε μια τελική προσπάθεια να τρομάξει τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα θεωρούσε μια τέτοια συμφωνία ισοδυναμεί με την απευθείας είσοδο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. «Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες πολεμούν τη Ρωσία», είπε.

Η απειλή ήρθε με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ακόμη καθοδόν προς την Ουάσιγκτον ενόψει των συνομιλιών της Παρασκευής με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σχετικά με την πιθανή χρήση από την Ουκρανία πυραύλων κρουζ Storm Shadow βρετανικής κατασκευής σε ρωσικό έδαφος.

«Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση», απάντησε ο Στάρμερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση του. «Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τυχόν κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν για τα βρετανικά όπλα στη δίωρη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον θα μπορούσαν επίσης να ανοίξουν το δρόμο για τους Ουκρανούς να εκτοξεύσουν το προμηθευόμενο από τις ΗΠΑ ATACMS – ένα σύστημα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων – σε αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η συνάντηση μεταξύ Στάρμερ και Μπάιντεν ήταν απλώς τυπική και ότι μια συμφωνία είχε ήδη γίνει, δεσμεύοντας ότι η απάντηση της Ρωσίας «θα είναι κατάλληλη».

Οι Αμερικανοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αντιστέκονται εδώ και καιρό στο να δώσουν στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy το πράσινο φως να χρησιμοποιήσει τα βαλλιστικά μεγάλης εμβέλειας εναντίον των δυνάμεων του Κρεμλίνου στη Ρωσία, φοβούμενοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε στη συνέχεια να κλιμακώσει τον πόλεμο με αντίποινα εναντίον ενός στόχου εντός του ΝΑΤΟ, όπως ο κρίσιμος κόμβος εφοδιασμού όπλων στην πολωνική πόλη Rzeszów.

Η δυναμική έχει πλέον αλλάξει δραματικά, ωστόσο, κυρίως χάρη σε μια μεγάλη αποστολή ιρανικών πυραύλων στη Ρωσία που οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι θα προσφέρει μια κρίσιμη ώθηση πυρός στον Πούτιν, ακριβώς τη στιγμή που ο στρατός του επεκτείνει τη λαβή του στην ανατολική Ουκρανία με προόδους στη στρατηγική πόλη του Ποκρόβσκ.

Διπλωματικό παιχνίδι μέχρι τέλους

Η σύνοδος κορυφής του Λευκού Οίκου της Παρασκευής αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα μιας εβδομάδας έντονης διπλωματίας μεταξύ των δυτικών συμμάχων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πέρασε την Τρίτη και την Τετάρτη σε συνομιλίες με τους Βρετανούς και Ουκρανούς ομολόγους του.

«Βρισκόμαστε πραγματικά στα τελευταία σκληρά σημεία διπλωματικών διαπραγματεύσεων τώρα», είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος όπως και άλλοι σε αυτήν την ιστορία έλαβε την ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα.

Τέσσερις άλλοι βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν περίμεναν καμία επίσημη ανακοίνωση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ένας είπε ότι ήταν αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία θα επιβεβαιωθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αργότερα αυτόν τον μήνα, όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Μπάιντεν και Στάρμερ, θα συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η απόφαση, εάν συμφωνηθεί, δεν θα αλλάξει από μόνη της την πορεία του πολέμου, αλλά είναι όλο και πιο ανοιχτοί στις παρακλήσεις της Ουκρανίας ότι θα τους βοηθήσει να ανακόψουν τη ροή των ρωσικών κερδών στο ανατολικό μέτωπο τους τελευταίους μήνες.

Η Βρετανία είχε αποκαλύψει τις προτιμήσεις της υπό την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον, τότε υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι η Ουκρανία «έχει αυτό το δικαίωμα» να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Αλλά η Ουάσιγκτον ήταν αρνητική μέχρι τώρα, αγωνιώντας για τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρθηκε παραπάνω είπε ότι οι αποκαλύψεις αυτόν τον μήνα ότι το Ιράν άρχισε να παρέχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία άλλαξαν τη δυτική σκέψη.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει υπό το πρίσμα της απόκτησης βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία από το Ιράν», ανέφεραν. «Το γεγονός ότι ο Blinken ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο και επέλεξε να επιβεβαιώσει ότι οι Ιρανοί προμηθεύουν τη Ρωσία ήταν μια σημαντική στιγμή».

Άλλοι αξιωματούχοι σε όλη την Ευρώπη έκαναν τον ίδιο συνειρμό. Βοηθός άμυνας ενός πρωθυπουργού στην περιοχή της Βαλτικής είπε: «Ο αρνητισμός άλλαξε στην Ουάσιγκτον λόγω των ιρανικών πυραύλων».

«Η διαμάχη τώρα έγκειται στο ποιοι στόχοι θα επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία και πόσο μακριά μέσα – και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι το φιλτράρισμα του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να στοχοποιηθεί παρασύρει τις ΗΠΑ στον πολεμικό σχεδιασμό, κάτι που θέλουν να αποφύγουν να θεωρηθούν εμπλεκόμενοι».

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, στον οποίο δόθηκε ανωνυμία προκειμένου να συζητήσει μια εξελισσόμενη κατάσταση, είπε ότι, ενώ η αποστολή ιρανικών πυραύλων είναι ανησυχητική, δεν έχει οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων στην Ουάσιγκτον για την αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

«Αυτό ήταν στα σκαριά εδώ και πολύ καιρό και ξέραμε ότι [οι Ιρανοί και οι Ρώσοι] είχαν σκεφτεί αυτήν την κίνηση από το περασμένο φθινόπωρο», είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι οι απειλές στην Ουκρανία εξελίσσονται. Μιλώντας γενικά για την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του NSC John Kirby είπε: «Το τοπίο ασφαλείας έχει αλλάξει — δεν αλλάζει, δεν θα αλλάξει, αλλά στην πραγματικότητα έχει αλλάξει — γι’ αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθείτε ότι η Ουκρανία μπορεί να αμυνθεί».

Υπερβολικοί οι φόβοι για αντίποινα

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα να του επιτραπεί να χρησιμοποιεί τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει αεροδρόμια, εκτοξευτές πυραύλων και κέντρα διοίκησης και ελέγχου πάνω από τα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι οι υφιστάμενοι περιορισμοί άφησαν το Κρεμλίνο ελεύθερο να «κυνηγήσει» τις ουκρανικές δυνάμεις χωρίς φόβο αντιποίνων.

Οι ηγέτες από τις χώρες της Βαλτικής υποστήριξαν τις εκκλήσεις του, επιμένοντας ότι οι φόβοι της Ουάσιγκτον για κλιμάκωση ήταν άστοχοι. 

Ωστόσο, η προσδοκία είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα διατηρήσει σαφείς περιορισμούς στους τύπους ρωσικών στόχων που μπορεί να χτυπήσει η Ουκρανία.

«Παρέχουμε εκπαίδευση και ικανότητα», είπε ο Στάρμερ στο POLITICO κατά την πτήση του για την Ουάσιγκτον. «Και προφανώς πρέπει να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη φύση αυτής της ικανότητας.

«Αυτό που θέλω να κάνω [την Παρασκευή] είναι να βεβαιωθώ ότι αυτές οι τακτικές συζητήσεις θα τεθούν στο κατάλληλο στρατηγικό πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία».

Οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων φυλάσσονται αυστηρά. Ένας δυτικός αξιωματούχος και δύο άλλα άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις δήλωσαν την Τετάρτη ότι ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων του Λευκού Οίκου οριστικοποιεί ένα σχέδιο επέκτασης της περιοχής εντός της Ρωσίας την οποία η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει με αμερικανικά και βρετανικά όπλα.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η περαιτέρω καθυστέρηση μιας απόφασης θα επιτρέψει στη Μόσχα να μεταφέρει «αυτούς τους στρατιωτικούς στόχους βαθύτερα στο έδαφος της Ρωσίας».

Επέμεινε επίσης ότι «η κατάργηση των περιορισμών σημαίνει άρση των περιορισμών», απαιτώντας κάθε συμφωνία ΗΒ/ΗΠΑ να έχει πραγματική στρατιωτική σημασία. «Εάν αρθούν οι περιορισμοί στους εταίρους, θα ήθελα πολύ να είναι μια στρατηγική για τη νίκη της Ουκρανίας, όχι μια πολιτική στρατηγική», είπε.

Υπάρχουν πολλές περιπλοκές στο να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας με πυραύλους Storm Shadow, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους ανά πύραυλο και του γεγονότος ότι αρκετά από τα στρατιωτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως μαζί τους είναι αμερικανικής κατασκευής.

Γενικότερα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν εδώ και καιρό ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης υπερτερεί των στρατιωτικών οφελών.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρθηκε στην αρχή της ιστορίας είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων – ότι οι άνθρωποι θα ρωτήσουν ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός βρετανικού τανκ ή ενός όπλου που διασχίζει τα σύνορα με τη Ρωσία και ενός όπλου μεγάλης εμβέλειας. ”

Το Ιράν αλλάζει τον προγραμματισμό

Η απάντηση σε αυτό, από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, είναι να κολλήσουν σταθερά οποιαδήποτε κλιμάκωση στην Τεχεράνη για την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος θα συμμετάσχει στο τελευταίο μέρος της συνάντησης της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Τιμ Μπάροου και την πρέσβη στις ΗΠΑ Κάρεν Πιρς, δήλωσε σε κοινή επίσκεψη με τον Μπλίνκεν στο Κίεβο την Τετάρτη: «Η κυλιόμενη σκάλα εδώ είναι Πούτιν. Ο Πούτιν έχει κλιμακωθεί με την αποστολή πυραύλων από το Ιράν».

Οι ιρανικοί πύραυλοι, εξοπλισμένοι με κεφαλές βάρους 150 κιλών, αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία από ό,τι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που πουλούσε προηγουμένως το Ιράν στη Ρωσία. Αν και λιγότερο ακριβείς από τους πυραύλους κρουζ, οι ιρανικοί πύραυλοι πλησιάζουν τους στόχους τους με ταχύτητες έως και 3.200 χιλιόμετρα την ώρα και είναι δύσκολο να καταρριφθούν. 

Ο Μπλίνκεν, κατά την ίδια επίσκεψη στο Κίεβο την Τετάρτη, επιβεβαίωσε ότι ο Στάρμερ και ο Μπάιντεν «αναμφίβολα» θα συζητήσουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο και τόνισε ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης δεν είναι «ο μόνος παράγοντας» στη λήψη μιας απόφασης.

Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών υπηρεσιών για την αμυντική δεξαμενή σκέψης RUSI που εδρεύει στο Λονδίνο, είπε ότι οποιαδήποτε επέκταση της υποστήριξης των συμμάχων για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ήταν για την Ουκρανία «μια δοκιμή υποστήριξης και δύναμης θέλησης — μήπως η Δύση θα αποτραπεί από τη ρωσική ρητορική ή όχι;»

Η απροθυμία να αναληφθεί μια τέτοια δέσμευση μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί «γύρω από τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης και πλήγμα κατά των διεθνών εταίρων», σημείωσε ο Savill, «αλλά την ίδια στιγμή οι Ρώσοι μιλούν για ένα χρόνο τώρα σαν να είναι ήδη αποτελεσματικά σε πόλεμο με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο»

Προειδοποίησε ότι οι πύραυλοι Storm Shadow θα είχαν «περιορισμένη» τακτική επίδραση στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά είπε ότι η χρήση τους θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκλειδωθεί η χρήση των ATACMS που παρέχονται από τις ΗΠΑ και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πού να τοποθετηθούν οι ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες, κάτι που θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα των ουκρανικών drones να αποκτήσουν διά μέσου.

Βρετανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι συζητήσεις της Παρασκευής για την Ουκρανία θα είναι ευρύτερες και πιο στρατηγικές από μια απλή συζήτηση για τους πυραύλους. Ένας άλλος από τους τέσσερις βρετανούς αξιωματούχους που αναφέρθηκαν παραπάνω είπε ότι βασικό επίκεντρο της συνάντησης θα είναι το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί ο πόλεμος κατά τη διάρκεια του 2025. Η Βρετανία ελπίζει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου μπορούν να επιδείξουν μια ευρύτερη στρατηγική που υπερβαίνει τους «ηρωικούς» θύλακες μαχών. είπαν.

Προς το παρόν, η Downing Street έχει προσπαθήσει να θέσει τις προσδοκίες στο πάτωμα. Ένα ολονύκτιο δελτίο τύπου πριν από τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής δεν ανέφερε καθόλου τους πυραύλους Storm Shadow και ο Νο. 10 είπε ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί επίσης στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την ανθεκτικότητα στο κλίμα και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε στους δημοσιογράφους ότι «η θέση μας για το Storm Shadow δεν έχει αλλάξει», αλλά ότι «θα ακούμε και θα συζητάμε ότι αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».

Σχετικά Άρθρα