Ουκρανία: Τα δυτικά χτυπήματα εντός Ρωσίας, το… κινεζικό σχέδιο Τραμπ και ο καχύποπτος Ζελένσκι

Ουκρανία: Τα δυτικά χτυπήματα εντός Ρωσίας, το… κινεζικό σχέδιο Τραμπ και ο καχύποπτος Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι απορρίπτει τα σχέδια της Κίνας και της Βραζιλίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, καθώς αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την «ειρηνευτική φόρμουλα» του Ζελένσκι, η οποία προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα του 1991.

Του Σπύρου Σιδέρη

«Η κινεζο-βραζιλιάνικη πρόταση είναι επίσης καταστροφική, είναι απλώς μια πολιτική δήλωση. Και το είπα στον Λούλα [πρόεδρο της Βραζιλίας] και το είπαμε και στην κινεζική πλευρά, «ας καθίσουμε μαζί, ας μιλήσουμε μαζί. Δεν είστε εχθροί μας, δεν είμαστε εχθροί σας. Τι σας κάνει ξαφνικά να πιστεύετε ότι πρέπει να πάρετε το μέρος της Ρωσίας ή να είστε κάπου στη μέση;» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στη βραζιλιάνικη εφημερίδα Metrópoles.

  • Ο Ζελένσκι είναι βέβαιος ότι το ειρηνευτικό σχέδιο Κίνας-Βραζιλίας ήταν εκ των προτέρων συντονισμένο με το Κρεμλίνο, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε ανόητοι. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό το θέατρο;».

Χαρακτήρισε δε τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση «φιλορωσική» και την κάλεσε να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την ουκρανική θέση για τον τερματισμό του πολέμου.

Όμως η έκπληξη ήρθε από την πλευρά του Τραμπ, δια στόματος του υποψηφίου του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο είναι αρκετά κοντά σε αυτό της Κίνας. Ο Τραμπ, εάν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, μπορεί να προσφέρει στο Κίεβο και τη Μόσχα ένα πάγωμα των εχθροπραξιών στη σημερινή γραμμή του μετώπου και η Ουκρανία να αρνηθεί την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

«Πιθανότατα θα έμοιαζε περίπου με την τρέχουσα γραμμή οριοθέτησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Θα γίνει σαν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που θα είναι βαριά οχυρωμένη, ώστε οι Ρώσοι να μην εισβάλουν ξανά», εξήγησε ο Βανς.

  • Παράλληλα, η Ουκρανία, είπε, θα διατηρήσει την κυριαρχία της, αλλά θα δεσμευτεί για ουδετερότητα αρνούμενη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και σε άλλες στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες. Ο Βανς είπε επίσης ότι η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την οικονομική ευθύνη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Η Ουκρανία θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Η Ευρώπη, η οποία έχει υποχρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο, ενώ οι Αμερικανοί φορολογούμενοι ήταν γενναιόδωροι προς τους Ουκρανούς, θέλει επίσης να τελειώσει ο πόλεμος επειδή αυξάνει τις τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο Βανς, περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο ο Τραμπ θα μπορούσε να προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

Εν τω μεταξύ από τη Δύση συνεχίζουν να έρχονται αποκλίνοντα μηνύματα σχετικά με το αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εξαπολύσει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με τα όπλα της κατά της Ρωσίας. Η αμερικανική εφημερίδα Politico γράφει ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να επεκτείνει την περιοχή όπου η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει με δυτικά όπλα, με τις διεργασίες για το σχέδιο αυτό να βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Στόχος του σχεδίου είναι η καλύτερη προστασία της Ουκρανίας από τους ρωσικούς πυραύλους, δήλωσαν στους δημοσιογράφους τρεις πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία σχεδιασμού.

Ένα θέμα συζήτησης είναι να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας. Αυτό απαιτεί την έγκριση των ΗΠΑ, καθώς οι ίδιοι πύραυλοι Storm Shadow περιέχουν αμερικανικά εξαρτήματα.

Παράλληλα, οι πηγές αναφέρουν ότι το ίδιο το Λονδίνο δεν έχει αποφασίσει ακόμη τίποτα και όλα θα ξεκαθαρίσουν οριστικά μόνο μετά τη σημερινή συνάντηση Μπάιντεν και Στάρμερ.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει «αλλαγή τόνου» στο θέμα αυτό και η κυβέρνηση Μπάιντεν «μπορεί να είναι έτοιμη να συμφωνήσει τελικά στα αιτήματα του Κιέβου να επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να αμυνθεί πιο δυναμικά και να αναλάβει πιο επιθετικές δράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι δυτικές χώρες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει επίσημα την απόφαση να εγκρίνουν πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος. Οι Financial Times γράφουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι διχασμένη στο θέμα αυτό.

Το Πεντάγωνο και η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν κατά της χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς για τέτοια πλήγματα. Κάτι που έθεσε προχτές από το Κίεβο και ο Άντονι Μπλίνκεν λέγοντας ότι όσον αφορά την παροχή στην Ουκρανία νέων δυνατοτήτων για να πλήξει τη Ρωσία, λαμβάνεται αναγκαστικά υπόψη ο παράγοντας της κλιμάκωσης. Ωστόσο, είπε, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας και δεν είναι απαραίτητα ο καθοριστικός.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σχολιάζοντας το θέμα, αναφέρει την ανησυχία της Δύσης ότι ο πόλεμος «θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία, στην Πολωνία και τη Λετονία», οπότε αργεί να αποφασίσει αν θα εγκρίνει πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.

  • Σε κάθε περίπτωση, είναι απίθανο να επιτραπούν στην Ουκρανία πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η οποία αρχίζει στις 22 Σεπτεμβρίου, γράφει το Bloomberg.

Παράλληλα, συζητείται η ιδέα των δυτικών γειτόνων της να καταρρίψουν πυραύλους πάνω από το ουκρανικό έδαφος. Ούτε σε αυτό το θέμα υπάρχει συναίνεση, αλλά οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν «να αναλάβουν δράση στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας χωρίς ευρύτερη συμφωνία», ανέφεραν οι πηγές.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο σε ανεπίσημες συνομιλίες.

Σχετικά Άρθρα