Μαξίμου: Ακρίβεια εντός, προσφυγικό εκτός τα βασικά μέτωπα-Προβληματισμός από τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις εξαγγελίες

Μαξίμου: Ακρίβεια εντός, προσφυγικό εκτός τα βασικά μέτωπα-Προβληματισμός από τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις εξαγγελίες

Μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εισοδημάτων ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί κινητικότητα για την απήχηση των μέτρων βάζοντας στο μικροσκόπιο τις δημοσκοπήσεις που έχουν αρχίσει και βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στόχος να δοθεί ανάσα στα νοικοκυριά που στενάζουν από οικονομικές δυσκολίες και οξυγόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν βλέπουν φως στο τούνελ.

Παράλληλα στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και προβληματίζονται, για το ενδεχόμενο η Γερμανία να προχωρήσει σε δεύτερο στάδιο και σε ελέγχους σε πτήσεις από τις χώρες πρώτης υποδοχής. Κάτι που θα σημαίνει… “παραβίαση” της Σένγκεν.

«Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό. Γι’ αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης στο TalkRadio 98,9, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχεδιασμοί της Γερμανίας δεν μπορούν εύκολα να περάσουν.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μια παρασκηνιακή συνεννόηση της Αθήνας με τις χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα από τις «αυτόματες απελάσεις» που σκοπεύει να κάνει η γερμανική κυβέρνηση στα σύνορά της. Πέραν της Αυστρίας που διαφωνεί με την «αναβάθμιση» των γερμανικών ελέγχων, ο κ. Μητσοτάκης έχει ανοιχτή γραμμή με τον στενό του σύμμαχο εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Ευρύτερα, συνεννόηση υπάρχει και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι που επίσης εισπράττει τις συνέπειες του μεταναστευτικού

  • Στα πιο εσωτερικά μετά τις Ευρωεκλογές που σήμαναν συναγερμό για τα ποσοστά στο κυβερνών κόμμα βλέπουν ότι η ακρίβεια δύσκολα θα αντιμετωπιστεί καθώς τον Αύγουστο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Από τα στοιχεία προκύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις, 6,5% σε ένδυση-υπόδηση αλλά και σε ότι αφορά την κατηγορία «στέγαση» που οι τιμές τρέχουν με 5,5%. Αναφορικά με τα τρόφιμα, το ελαιόλαδο είναι κατά 49,1% ακριβότερο, τα δημητριακά 11,2% και τα ψάρια 11,3%. Στο φυσικό αέριο οι ανατιμήσεις φτάνουν το 28%, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν 27,3% υψηλότερα. Ανατιμήσεις 14% σημειώθηκαν στα ασφάλιστρα υγείας, ενώ το πακέτο διακοπών καταγράφει αύξηση 7,2%.

Στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις εξαγγελίες η εικόνα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Στην έρευνα της GPO για λογαριασμό του STAR, σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες (57,4%) κρίνουν αρνητικά τα μέτρα και τέσσερις στους δέκα (39,2%) αρνητικά.

Οι πολίτες, σε ποσοστό 61,7% θεωρούν ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ακολουθεί η βελτίωση του συστήματος υγείας με 43,2%. Μάλιστα, το 65,7% κρίνει αρνητικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ενώ το 33,3% τις κρίνει θετικά.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA αποτυπώνει τη φθορά της ΝΔ από την κοινωνική δυσαρέσκεια με αιχμή την ακρίβεια. Η αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας αποτυπώνεται καταρχάς στην απάντηση στο ερώτημα εάν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Και αυτό γιατί το 71% απαντούν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (από 65% τον Ιούνιο) και μόλις το 23% αναφέρει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση (από 28% τον Ιούνιο).

Ως προς το ποια προβλήματα είναι αυτά που σήμερα οι πολίτες κρίνουν ως σημαντικότερα, αυτά είναι πρώτα από όλα η ακρίβεια και συνολικά η οικονομία, όπως προκύπτει από τις αυθόρμητες απαντήσεις που έδωσαν.

Λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός πάει στη Θεσσαλονίκη στη δημοσκόπηση MRB (για λογαριασμό του OPEN) στο ερώτημα «πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα», σε ποσοστό 63,3% οι ερωτηθέντες απαντούν «αρκετά/πολύ άσχημα» με το ποσοστό να εκτινάσσεται κατά εφτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024. Σύμφωνα με την έρευνα της που διεξήχθη από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου μόνο το 10,8% απαντά «Πολύ/ Αρκετά καλά».

  • Η κυβέρνηση πάντως επιμένει στο βασικό αφήγημα για την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια ο μέσος μισθός να ανέλθει στα 1.500 ευρώ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να υποστηρίζει στο MEGA πως αυτό θα γίνει με «με δύο τρόπους. Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, φοροελαφρύνσεις».

Επεσήμανε τις 12 νέες φοροελαφρύνσεις, ύψος 900 εκατομμυρίων ευρώ για τους πολίτες, το 2025 ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του εκτίμησε πως «…δεν το καταλαβαίνει τόσο ο κόσμος» φτάνοντας στο κάπως αυθαίρετο συμπέρασμα πως «γι’ αυτό και υπάρχει και οργή και αγανάκτηση λόγω της ακρίβειας».

Σχετικά Άρθρα