Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: “Καρφιά” Μητσοτάκη στα σχέδια Σολτς- Ανησυχίες της Αθήνας για τη στροφή στην Ευρώπη

 Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: “Καρφιά” Μητσοτάκη στα σχέδια Σολτς- Ανησυχίες της Αθήνας για τη στροφή στην Ευρώπη

Εν μέσω αναδιάταξης της ευρωπαϊκής πολιτικής και ειδικά του Βερολίνου στο μεταναστευτικό η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αυστρία επεφύλασσε και “καρφιά” στον καγκελάριο Σολτς. Η Αθήνα ανησυχεί ότι κινήσεις χωρίς συντονισμό από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να οδηγήσουν μετανάστες, ακόμα και αυτούς που έχουν καθεστώς ασύλου, να εγκλωβιστούν σε χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Βιέννη και τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Κάρλ Νεχάμερ, έστειλε μηνύματα τόσο στους εταίρους της ΕΕ -και ιδίως στο Βερολίνο- όσο και στο εσωτερικό της ΝΔ και στη δεξιά της πτέρυγα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στον φράχτη, αν και ξεκαθάρισε ότι θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους. Και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλά τα ελληνικά-που είναι και ευρωπαϊκά-σύνορα.

Από την άλλη, επεφύλαξε «καρφιά» για τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κατρηγορηματικά τους γερμανικούς σχεδιασμούς για απελάσεις μεταναστών που είτε έχουν πάρει είτε δεν έχουν πάρει άσυλο προς χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Ο λόγος για πολλούς μετανάστες που βρίσκονται στη Γερμανία, η οποία από την άλλη εφαρμόζει μια γενναία επιδοματική πολιτική που λειτουργεί ως πόλος έλξης για όσους μπαίνουν στην Ευρώπη. «Αυτό το οποίο σίγουρα μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είναι να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας και στη σκέψη ότι θα μπορούσε η Γερμανία να πληρώνει χώρες όπως η Ελλάδα για να τους δίνει ενισχυμένα επιδόματα. Θέμα για τις επιστροφές έβαλε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ο Πράσινος αντικαγκελάριος Χάμπεκ που είδε τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, αν και πιο ήπια.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε, επίσης, ότι η εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την ΕΕ. Και δήλωσε πως δεν θα δεχθεί η Ελλάδα να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος, λόγω της θέσης της στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης

Ο κ. Μητσοτάκης ταυτόχρονα, επέμεινε σε συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος, για επίσημους διαύλους μετανάστευσης.

Ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΕ στη χώρα μας για τη φύλαξη των συνόρων και τη λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής. “Οι χρηματοδοτικοί πόροι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμοι στο υφιστάμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν και θα επαρκούν και στο μέλλον για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή”, σημείωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

  • Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τους προσωρινούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της από τις 16 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες. Καθώς και ότι θα απορρίπτει περισσότερες αιτήσεις ασύλου, επιστρέφοντας τους αιτούντες στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ- στοιχείο που προκαλεί και την ανησυχία της Αθήνας. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, απόρριψη μετανάστη στα γερμανικά χερσαία σύνορα γίνεται μόνο εάν σε κάποιον έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου ή εάν δεν υποβάλει αίτημα ασύλου.

Επισήμως ο στόχος των μέτρων είναι η αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας, μετά και την επίθεση στο Ζόλινγκεν. Ωστόσο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς κάνει στροφή από την πολιτική των “ανοιχτών θυρών” της Μέρκελ, υπό τον φόβο περαιτέρω ανόδου της ακροδεξιάς AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Το ξενοφοβικό κόμμα, που είχε έρθει δεύτερο στις ευρωεκλογές, κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ήρθε δεύτερο στη Σαξονία και “απειλεί” τους Σοσιαλδημοκράτες στις επικείμενες εκλογές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.

Στη Γαλλία ο νέος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε “πραξικοπηματικά” αγνοώντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, επίσης προαναγγέλλει αυστηρότερη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Πριν καλά καλά σχηματίσει την κυβέρνηση του, ο Μπαρνιέ ανακοίνωσε την ίδρυση υπουργείου για τη μετανάστευση, όπως είχε κάνει ο Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Και ενώ η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν πλέον πιο αυστηρά μέτρα, αυξημένες ροές στο επτάμηνο καταγράφει και η Ελλάδα, έστω και αν πλέον στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σχετικά Άρθρα