Ο Νετανιάχου θέλει να προσαρτήσει τη βόρεια Γάζα στο Ισραήλ

 Ο Νετανιάχου θέλει να προσαρτήσει τη βόρεια Γάζα στο Ισραήλ

Ενώ οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα έχουν βαλτώσει, δημοσιεύματα στο Ισραήλ και στις γειτονικές αραβικές χώρες, κάνουν αναφορές για το στόχο του Ισραηλινού πρωθυπουργού που δεν είναι άλλος από τον διαμελισμό της Γάζας και της προσάρτησης του βόρειου τμήματος της Λωρίδας στο Κράτος του Ισραήλ. Σύμφωνα με αναλυτές η πρόθεση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι να εντείνει τον εποικισμό και να προσαρτήσει τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ στη μεταπολεμική φάση.

Του Σπύρου Σιδέρη

Το Ισραήλ επιδιώκει επί του παρόντος να ολοκληρώσει τον έλεγχό του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μέχρι τον άξονα Νετζαρίν και να προετοιμάσει σταδιακά την περιοχή για εποικισμό και προσάρτηση στο Ισραήλ. Αυτό προκύπτει από την αλληλουχία των γεγονότων στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου και στην κατάληψη των αξόνων Νετζαρίμ και Φιλαδέλφειας, που είναι ο ασφαλής διάδρομος που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με αναλυτές.  

Όπως σημειώνουν, αυτό αποδεικνύεται επίσης από την επιμονή και την αδιαλλαξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία και την απαίτησή του να μην επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι από τη βόρεια Γάζα στους καταυλισμούς τους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Maariv ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι ο ισραηλινός στρατός προτίθεται να δημιουργήσει έναν άλλο άξονα στη Λωρίδα της Γάζας, που θα ξεκινά από το πέρασμα Κισουφίμ στο νότο και θα φτάνει μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα στο βορρά, προκειμένου να διαιρέσει τη Λωρίδα της Γάζας σε τρεις υποτομείς. Δηλαδή στο βόρειο τομέα, στο νότιο τομέα και στον άξονα Νετζαρίμ, καθώς και το νότιο τομέα.

  • Για τους αναλυτές, από τη στιγμή που το κάνει αυτό το Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα η διαίρεση της Γάζας σε τρεις υποτομείς για να αρχίσει σταδιακά να την προσαρτά στην ισραηλινή κυριαρχία.

Μια άλλη κίνηση που επιβεβαιώνει αυτή την πρόθεση από την πλευρά του Ισραήλ, είναι ότι διόρισε τον ταξίαρχο Ελάντ Γκορέν από την ισραηλινή κυβέρνηση ως επικεφαλής των ανθρωπιστικών προσπαθειών στη Γάζα και ως εναλλακτική λύση για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), καθώς η οργάνωση του ΟΗΕ, αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων από τις ισραηλινές δυνάμεις.

  • Έτσι ο διορισμός του Γκορέν στην ουσία θα σημαίνει ότι θα λειτουργήσει ως επικεφαλής της Πολιτικής Διοίκησης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως ο επικεφαλής της Πολιτικής Διοίκησης στη Δυτική Όχθη, συνταγματάρχης Χισάμ Ιμπραχίμ.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις, μια πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς δήλωσε στη Haaretz ότι «όλα τα μέρη περιμένουν από την αμερικανική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν και πότε θα παρουσιάσει την τελική πρόταση διαμεσολάβησης», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, τα χάσματα μεταξύ των πλευρών είναι μεγάλα».

Σχετικά Άρθρα