Η ΚΥΑ ξεκαθαρίζει τις χρεώσεις στο νερό-Μητσοτάκης: Δεν πειράζουμε τα τιμολόγια, το μάξιμουμ αναπροσαρμογή πληθωρισμού

 Η ΚΥΑ ξεκαθαρίζει τις χρεώσεις στο νερό-Μητσοτάκης: Δεν πειράζουμε τα τιμολόγια, το μάξιμουμ αναπροσαρμογή πληθωρισμού

Μετά τον πρωθυπουργό και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης με νέες δηλώσεις του επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις ενόψει των προσαρμογών στην τιμολόγηση του νερού οι οποίες πάντως θα καθορίζονται από τη νέα ΚΥΑ. «Δεν ακριβαίνει το νερό», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεοδωρος Σκυλακάκης, πάρα το γεγονός ότι νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπει μεταξύ άλλων κλιμακωτές χρεώσεις, κοστολόγηση ανά γεωγραφική περιοχή, αλλά και «πέναλτι» για τις περιπτώσεις αφανών διαρροών.

Νωρίτερα μιλώντας στο Talk Radio 98.9 ο πρωθυπουργός δήλωσε:

  • «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις, δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια, το μάξιμουμ είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του»

«Η Αττική δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας. Τα νησιά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά θα υπάρξει κεντρική στρατηγική. Μιλάμε πάντα για την ύδρευση όχι για την άρδευση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το 85% του νερού πηγαίνει για την άρδευση. Η ύδρευση είναι κάτι παραπάνω από το 10%. Να χρησιμοποιήσουμε πιο έξυπνα την τεχνολογία για την άρδευση», πρόσθεσε.

Λίγο μετά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για μεταρύθμιση:

  • «Γίνεται μία μεταρρύθμιση που βάζει έλεγχο στο πως τιμολογείται το νερό. Σήμερα έχουμε παροχους νερού. Οι Αθηναίοι έχουν την ΕΥΔΑΠ και οι Θεσσαλονικείς την ΕΥΑΘ. Αλλά το άλλο μισό της Ελλάδας έχει περίπου 300 παροχους. Όλοι αυτοί από την ώρα που ενεργοποιείται μέχρι το τέλος του μήνα η ρυθμιστική αρχή θα έχουν έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν το νερό», επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Και πρόσθεσε: «Δύο είναι τα στοιχεία αυτού του ελέγχου: η πλήρης ανάκτηση του κόστους, όπως λέει η ευρωπαϊκή οδηγία. Και ο έλεγχος στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν το νερό. Το αν κάνεις αυτά που πρέπει πριν έρθεις να ζητήσεις χρήματα. Δηλαδή, έκανες επενδύσεις στο δίκτυο σου».

«Οι εταιρείες δεν πρέπει να μπαίνουν “μέσα” και για το λόγο αυτό θα ενισχυθούν από το κράτος με 250 εκατ. ευρώ για να γίνουν οικονομικά βιώσιμες» τόνισε προσθέτοντας ότι η παρέμβαση αυτή έχει στόχο τη μείωση και όχι την αύξηση του νερού.

Σχετικά με τη λειψυδρία είπε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημά διαθεσιμότητας νερού. Υπάρχει ωστόσο σειρά προβλημάτων, όπως το παλιό δίκτυο και το κόστος άντλησης, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Ανατολική Κρήτη, Ανατ. Πελοπόννησο και την Αττική λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

«Ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Σε ένα χρόνο από σήμερα αφού δούμε τι χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε ποια διοικητικά μέτρα θα εφαρμόσουμε για να περιοριστεί η κατανάλωση» συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε έργα. «Θα κάνουμε και ένα στρατηγικό έργο για να συνδεθούμε περισσότερο με τα νερά της Πίνδου», κατέληξε.

  • Χθες Τετάρτη, από εκεί δηλ. όπου και ξεκίνησε και η συζήτηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Εκεί, ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε νέα ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη νέα κοστολόγηση του νερού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση προβλέπονται τα εξής:

  • Τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν (γενικός κανόνας) να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ δίνεται η δυνατότητα να καθοριστούν από τον ίδιο πάροχο διαφορετικές τιμές ανά περιοχή.
  • Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.
  • Υπάρχει μέριμνα για: ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, όπως είναι οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, για υποχρέωση καταμέτρησης της κατανάλωσης 3 φορές ετησίως κ.ά.

Προφανώς η δημοσίευση της ΚΥΑ στο ΦΕΚ θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο ως προς τις προσαρμογές στις νέες χρεώσεις στα τιμολόγια του νερού και τι ακριβώς σημαίνει αυτό… για τις τσέπες μας.

Σχετικά Άρθρα