Εν αναμονή των προεδρικών υποψηφιοτήτων και του… Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ- Νηνεμία πριν τη νέα θύελλα

 Εν αναμονή των προεδρικών υποψηφιοτήτων και του… Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ- Νηνεμία πριν τη νέα θύελλα

Με την κατάσταση ηρεμίας μετά τη θύελλα μοιάζει η φάση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο στόχος της απομάκρυνσης του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος επετεύχθη από την εσωκομματική αντιπολίτευση των “87” μετά από 11 μήνες εχθροπραξιών με την “προεδρική φρουρά”. Ο έκπτωτος πρόεδρος καλείται μέσα στα επόμενα 24ωρα να λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα μετέχει εκ νέου στην κούρσα ανάδειξης προέδρου του κόμματος με τους όρους τους οποίους διαμορφώνει πλέον η νέα “πλειοψηφία” που έχει σχηματιστεί μετά την δραματική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και η οποία αποτελείται από πάλαι ποτέ “συμμάχους” του κ. Κασσελάκη και από την ομάδα των “87”.

Με βάση πάντως την δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του STAR, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ερωτήθηκαν, το 40% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί με την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη η οποία οδήγησε σε νέες εσωκομματικές εκλογές, ωστόσο το 57,4% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί. Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν καταλληλότερο για αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα με 42,8% και ακολουθεί με τεράστια διαφορά ο Στέφανος Κασσελάκης με 17,9%. Τρίτος είναι ο Σωκράτης Φάμελλος με 13,7% και ακολουθούν: Παύλος Πολάκης 7,4%, Όλγα Γεροβασίλη 4,7%, Νικόλας Φαραντούρης 2,3% και Απόστολος Γκλέτσος 1,2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Κασσελάκης χθες το απόγευμα έκανε την πρώτη του σύσκεψη μέσω zoom με στενούς συνεργάτες του, άγνωστο ποιους, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε να υπάρξει κινητοποίηση των νομαρχιακών που εξακολουθούν να τον στηρίζουν, όλων των οργανώσεων, το “think tank” κτλ χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του, αν δηλαδή, θα κατέβει και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα ιδρύσει δικό του κόμμα.

  • Όλες οι πλευρές πάντως κατανοούν ότι μετά από ένα μεγάλο διάστημα αυτοκαταστροφικής εσωστρέφειας το κόμμα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, όχι μόνο αναδεικνύοντας τον πρόεδρο του, αλλά κυρίως μέσα από την διαμόρφωση και διατύπωση ενός ρεαλιστικού εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο απέναντι στην νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Προφανώς η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή καθώς στην πράξη τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να υπερβούν μια νέα φάση εσωστρέφειας εξαιτίας της διεξαγωγής του έκτακτου Συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος και μέχρι τότε  να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα ενός…“ακέφαλου” ουσιαστικά κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια ομαλοποίηση της κατάστασης, ωστόσο αντιδράσεις  παρενέργειες εξακολουθούν να υπάρχουν. Ακόμη και έγκριτοι συνταγματολόγοι όπως ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης με ανάρτηση του  στο facebook αναδεικνύει τα “θεσμικά αδιανόητα” που ζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον κ. Κοντιάδη με βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ η έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη “δεν σημαίνει αυτόματη έκπτωση από το αξίωμα του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία” και αφού επισημαίνει το παράδοξο της ψηφοφορίας που ήταν για άλλα μέλη μυστική και για άλλα φανερή και από τηλεφώνου, ο συνταγματολόγος, που έχει συγγράψει και βιβλίο για “Το φαινόμενο Κασσελάκης” πριν ένα χρόνο, σημειώνει “Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια τριτοκοσμική χώρα ή σε κάποιο περιθωριακό κόμμα, αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Μετά διερωτώνται πολλοί γιατί τα πολιτικά κόμματα, ως αναγκαίος θεσμός για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, έχουν πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών…”.

Παράλληλα την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ο Μενέλαος Γκίβαλος, με επιστολή του προς την γραμματέα Ράνια Σβίγκου, στην οποία σημειώνει ότι παραμένει μέλος της οργάνωσής του “χωρίς πλέον ψευδαισθήσεις”, αλλά δεν μπορεί να νομιμοποιήσει με την παρουσία του στο όργανο έστω και διατυπώνοντας την πλήρη αντίθεσή του “τις εξελίξεις που απέκτησαν μη αντιστρεπτό χαρακτήρα”. Ο ίδιος αναφέρεται στην ουσία της ψήφιση της πρότασης μομφής, καθώς όπως λέει, “δεν καθαιρέθηκε μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης (ενδιάμεσος στόχος) αλλά έλαβε τέλος ο ίδιος ο ιστορικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως πόλου διεκδίκησης της εξουσίας απέναντι στο στυγνό νεοφιλελεύθερο καθεστώς”.

Επιπλέον την σφοδρή αντίθεσή της με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να καθαιρέσει τον Στέφανο Κασσελάκη εκφράζει μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόμματος, η Νομαρχιακή Α’ Αθήνας. Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση από την κομματική βάση, που πιθανόν προμηνύει μία αδυσώπητη μάχη ενόψει του συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών. Σύ,φωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία (21 υπέρ, 3 αποχές, 7 απόντες), καθώς δεν βρέθηκε ούτε ένα μέλος να συμφωνήσει με την κεντρική επιτροπή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά “πρωτοφανή για τα πολιτικά ήθη της Μεταπολίτευσης ανατροπή του εκλεγμένου από την πλατιά βάση των 135.000  μελών με ποσοστό 56% προέδρου του κόμματος σ. Στέφανου Κασσελάκη. Επίσης δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο η ΠΓ αποφάσισε οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου να πραγματοποιηθούν σε τρεις μήνες και όχι άμεσα όπως επιτάσσει η ανάγκη το κόμμα να έχει εκλεγμένο πρόεδρο και η χώρα ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση” και χαρακτηρίζει αντικαταστατική την απόφαση, η οποία, όπως τονίζει “προκαλεί την αποστροφή και την αγανάκτηση των χιλιάδων μελών του κόμματος”.

Την ίδια ώρα μιλώντας στο Mega ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως “αυτό που εφαρμοζόταν ως πολιτική από την ηγεσία μας, δεν ήταν σε αντιστοιχία και ερχόταν σε αντίθεση και με τις προβλέψεις του καταστατικού και με τις αποφάσεις του Συνεδρίου αλλά και με τους πολιτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ” και στο ερώτημα για το αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, είπε “Για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό το προσωπικό και θέλω να το πω. Θεωρώ πως αυτή της στιγμή δεν υπάρχει ώρα ούτε για τη σκέψη αυτού του θέματος. …Έχουμε ευθύνες όλοι γιατί δεν δημιουργήθηκε η κρίση από τον Στέφανο Κασσελάκη, υπήρχαν θέματα και πριν, να δούμε πώς θα το επουλώσουμε και πώς θα προτείνουμε κάτι για την επόμενη μέρα. Εγώ δεν πρόκειται να καθίσω μόνος να σκεφτώ για το τι θα κάνω στην καριέρα μου, γιατί δεν έχω πολιτική καριέρα. Δεν έχω προσωπική φιλοδοξία στην πολιτική.”.

Δεν απέκλεισε την υποψηφιότητα Κασσελάκη,  η Όλγα Γεροβασίλη ωστόσο εκτίμησε ότι αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος δεν θα επανεκλεγεί. “Δικαίωμα να είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης το έχει. Αν θα το κάνει δεν το γνωρίζω. Εκτιμώ ότι δεν θα κερδίσει” δήλωσε στο Action24 και σε ό,τι αφορά το αν η ίδια θα είναι υποψήφια για την αρχηγία δεν το απέκλεισε αλλά είπε “δεν ξεκινούν από κει οι προθέσεις μου”

“Δέχομαι ισχυρές προτάσεις και εισηγήσεις να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία. Πέρα από τα προεδριλίκια και πέρα από τα αξιώματα, ως ένας ενωτικός και συμπεριληπτικός πόλος, κεντρομόλος. Το σκέφτομαι λοιπόν πολύ σοβαρά. Θα το σταθμίσω πολύ σοβαρά μέχρι τέλους με την οικογένειά μου και με κάποιους ανθρώπους που εμπιστεύομαι την κρίση τους, αλλά εν τέλει η απόφαση θα είναι αποκλειστικά και η ευθύνη φυσικά δική μου” δήλωσε από την πλευρά του ο Νικόλας Φαραντούρης στο ερώτημα που του τέθηκε στο  Πρώτο Πρόγραμμα (ΕΡΑ/ΕΡΤ), ενώ παράλληλα σε δηλώσεις του ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας υποτιμητικά για τον Στέφανο Κασσελάκη αναφέρει “Αν ο Κασσελάκης κάνει πολιτικό φορέα θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος. Διότι για φανταστείτε να λες ότι “δεσμευτείτε όλοι ότι θα μείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ” και μετά να εμφανίζεσαι ότι εξετάζεις το ενδεχόμενο εσύ ο ίδιος να σηκωθείς να φύγεις” τονίζοντας πως δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει ο Στέφανος Κασσελάκης την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς, θα επισκεφτεί τελικά τη Θεσσαλονίκη -από την Παρασκευή 13 ως την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου- στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, στον προγραμματισμό δεν υπάρχει η ομιλία του Σαββάτου που είθισται να γίνεται σε παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, όπου ο εκάστοτε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει το όραμά του και το πρόγραμμα του απέναντι στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ν. Παππά στη ΔΕΘ έχει ως εξής:

• Παρασκευή 13/9

– 10 π.μ.: Επίσκεψη στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο / Συνάντηση με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων.

• Σάββατο 14/9

– 10 π.μ. Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO.

– 10.30 π.μ. Περιοδεία στα περίπτερα της Έκθεσης.

– 1 μ.μ. Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ).

• Κυριακή 15/9

– 12 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου – Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο (ώρα προσέλευσης δημοσιογράφων 11.30 π.μ.).

Σχετικά Άρθρα