ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα νομικών για το αν είναι έκπτωτος ο Κασσελάκης

 ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα νομικών για το αν είναι έκπτωτος ο Κασσελάκης

Διαφωνία μεταξύ νομικών έχει προκύψει γύρω από τις προβλέψεις του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την άρση εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Το καταστατικό περιγράφει μεν με ποιον τρόπο το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη του στον εκλεγμένο πρόεδρο, όχι όμως και το τι συμβαίνει μεταξύ της απώλειας της εμπιστοσύνης και του Έκτακτου Συνεδρίου που ακολουθεί.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης με μια γνωμάτευση σε ανάρτησή του, ανέφερε πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η γνώμη του συνταγματολόγου, πυροδότησε σειρά αντιδράσεων από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσαν τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει ξανά τη θέση του.

Αντίθετος με τη θέση του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που διαφώνησε με την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έγκριση της πρότασης μομφής, εμφανίστηκε ο καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας.

Χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την ερμηνεία του κ. Κοντιάδη, ο κ. Δουζίνας τόνισε, με ανάρτησή του στο Facebook ότι «η άρση εμπιστοσύνης σε θεσμικό παράγοντα (Πρωθυπουργό, Υπουργό, Δήμαρχο κλπ) από το σώμα στο οποίο λογοδοτεί σημαίνει την αυτόματη έκπτωση του οποιαδήποτε ερμηνευτική μέθοδο υιοθετήσουμε. Διαφορετικά έχουμε την παράδοξη λύση ότι ένας πρόεδρος παραμένει στην θέση του παρ΄ ότι έχει εκδιωχθεί από το μόνο κυρίαρχο σώμα».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη δυνατότητα παραμονής του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του υπηρεσιακού προέδρου, μέχρι τις κάλπες. «Ο κ. Κασσελάκης με την πρόωρη αποχώρηση του από την αίθουσα συνεδρίασης απέρριψε εμπράκτως οποιαδήποτε τέτοια πρόταση που δεν υπήρξε εξ άλλου».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη διττή ψηφοφορία, με φυσική παρουσία και τηλεφωνικά, λέγοντας ότι η απόφαση έγινε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή», που είναι το ανώτατο όργανο όταν δεν συνεδριάζει το συνέδριο.

«Η διαδικασία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που αποδεχόμενη την πρόταση μυστικής ψηφοφορίας και τηλεφωνικής όσων ήταν απόντες δικαιολογημένα είναι ανάλογη στην κοινοβουλευτική λύση της αντισυνταγματικότητας. Ήταν η μόνη που μπορούσε να ισχύσει στις διαδικασίες της ΚΕ», πρόσθεσε.

Πάντως, ο κ. Δουζίνας συμφώνησε με το υστερόγραφο του κ. Κοντιάδη, όσον αφορά στην εξ αρχής εκλογή Κασσελάκη. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λειτουργήσει με πολιτική σωφροσύνη και θεσμική πιστότητα, ο κ. Κασσελάκης δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος. Η εκλογή του χωρίς την παρουσίαση των υποψηφίων και των θέσεων τους σε προηγούμενο συνέδριο όπως και πρόβλεψη και η έλλειψη καταστατικής πρόβλεψης για τα απαραίτητα χαρακτηριστικά των υποψηφίων οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την μακρά κρίση, τις διασπάσεις και την προϊούσα παρακμή», ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα