DEBATE: Τα κατοικίδια του Σπρίνγκφιλντ… “έφαγαν” τον Τραμπ στα social-Το εμφατικό πρωτοσέλιδο του TIME

 DEBATE: Τα κατοικίδια του Σπρίνγκφιλντ… “έφαγαν” τον Τραμπ στα social-Το εμφατικό πρωτοσέλιδο του TIME

Χαρακτηριστικό του κλίματος μετά το debate Χάρις – Τραμπ που μεταφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι το εξώφυλλο του Time που δείχνει τον Τραμπ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, να προσπαθεί να κάνει όπισθεν με το αμαξάκι του γκολφ στην ανηφόρα, ενώ οι ρόδες του είναι κολλημένες στην άμμο.

«Πώς η Κάμαλα Χάρις τον έβγαλε εκτός κούρσας» φέρει ως τίτλο το άρθρο του περιοδικού για την τηλεμαχία των δύο υποψηφίων προέδρων.

«Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ είναι τόσο διαφορετικοί όσο όλα τα ντουέτα στην παγκόσμια Ιστορία. Ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απέναντι σε μία εισαγγελέα καριέρας και πολιτικό. Ο γιος ενός προνομιούχου απέναντι σε μία κόρη μέσης τάξης μονογονεϊκής οικογένειας. Ένας παράτολμος, μία προσεκτική. Έρχονται από διαφορετικές ακτές, διαφορετικές γενιές, διαφορετικό φορολογικό υπόβαθρο. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ψηφοφόροι τους είδαν τον έναν δίπλα στον άλλον», σχολίασε το περιοδικό για το debate.

Πέραν των ΜΜΕ αλλά και της απήχησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται ότι η απόδοσή του στο debate τον οδήγησε σε μια «μεγάλη νίκη» επί της Κάμαλα Χάρις. Ωστόσο, αφ’ ενός η μετοχή της προσωπικής πλατφόρμας True Social έπεσε μετά από την τηλεοπτική μονομαχία. Δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή εικόνα της True Social λειτουργεί τρόπον τινά σαν βαρόμετρο για τη δημοφιλία του Τραμπ, η τρέχουσα κατάσταση μάλλον δεν δικαιολογεί τις θριαμβολογίες του ιδρυτή της.

Επίσης, μολονότι δεν έχει εκδηλωθεί επίσημα, η τάση αρκετών μεγάλων χορηγών του Τραμπ είναι ιδιαίτερα διστακτική και «μουδιασμένη» -αν όχι ξεκάθαρα αρνητική μετά από το debate. Εύποροι Αμερικανοί οι οποίοι εισφέρουν εκατομμύρια δολ. στην προεκλογική εκστρατεία, φέρονται απογοητευμένοι από την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας ότι είχε πολλές ευκαιρίες να πλήξει την Κάμαλα Χάρις σε καίρια τρωτά σημεία του προγράμματός της, εκείνος όμως δεν αξιοποίησε καμίαν και ηττήθηκε -ως προς τις εντυπώσεις- κατά κράτος.

Ούτως ή άλλως, η Χάρις προηγείται του Τραμπ σε συγκέντρωση χορηγιών, και μάλιστα με διαφορά, η οποία αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω ύστερα από την παράστασή της στο debate.

  • Η ιστορική τηλεμαχία Χάρις – Τραμπ προσέλκυσε 57,5 εκατομμύρια τηλεθεατές σε επτά τηλεοπτικά δίκτυα. Τα νούμερα προκύπτουν σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Nielsen που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η τηλεθέαση ξεπέρασε τα περίπου 51 εκατομμύρια άτομα που παρακολούθησαν τον Τραμπ στην τηλεμαχία με τον Μπάιντεν τον Ιούνιο.

Το ρεκόρ τηλεθέασης για μια προεδρική τηλεμαχία σημειώθηκε το 2016, όταν 84 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ως άνω τηλεθέαση δεν προσμετράται, φυσικά, η παρακολούθηση της τηλε-μονομαχίας μέσω της ζωντανής αναμετάδοσής του σε ιστοσελίδες, πλατφόρμες, social media κ.λπ. Εάν θα ήταν δυνατόν να συμπεριληφθούν στις μετρήσεις οι θεατές του διαδικτύου, τότε το σύνολο της απήχησης του debate θα εκτοξευόταν σε πολλαπλάσια των 67,1 εκατ. ατόμων που εκτιμά η εταιρεία δημοσκοπήσεων Nielsen.

Βεβαίως, καμία ασφαλής εκτίμηση για την επίδραση που είχε το debate στο κοινό δεν είναι δυνατόν να διατυπωθεί, προτού διεξαχθούν εκ νέου σφυγμομετρήσεις στην αμερικανική κοινωνία. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα αναμένονται εντός του Σαββατοκύριακου. Τότε θα φανεί με ευκρίνεια το ποιος κέρδισε στην τηλε-μονομαχία -ή, μάλλον, «ποια».

Σάλος στα social με τους μετανάστες που τρώνε κατοικίδια

Ο ισχυρισμός του Ντόναλντ Τραμπ ότι στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο «οι μετανάστες τρώνε τα κατοικίδια, τις γάτες και τα σκυλιά των κατοίκων», απασχολεί -και εμπνέει τη σάτιρα- περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ακούστηκε στο debate. Η πρώτη που αντέδρασε, ήταν η ανθυποψήφια η Κάμαλα Χάρις, η οποία σχεδόν πριν καν ο Τραμπ ολοκληρώσει τη φράση του, εκείνη είχε αρχίσει να γελά, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενική» τη θεωρία περί κυνο- και γατοφαγίας στο Σπρίνγκφιλντ.

Ο μηχανισμός που είχε δημιουργήσει το τηλεοπτικό δίκτυο ABC για την άμεση εξακρίβωση των πληροφοριών που επικαλούνταν οι δύο μονομάχοι στις τοποθετήσεις τους, διέψευσε τον Τραμπ. Συνεργάτες του ABC επικοινώνησαν με το δήμαρχο του Σπρίνγκφιλντ, ο οποίος και αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπάρχουν καταγγελίες για φόνευση κατοικιδίων ή ότι οι μετανάστες -κυρίως από την Αϊτή, όπως είναι η πλειονότητά τους στη συγκεκριμένη πόλη- χρησιμοποιούν σκύλους, γάτες κ.λπ. στο διαιτολόγιό τους.

Τα κατοικίδια του Σπρίνγκφιλντ ενέπνευσαν δεκάδες χρήστες των social media να αυτοσχεδιάσουν δημιουργικά.

Εικόνες και βίντεο, meme κ.λπ. πλημμύρισαν το διαδίκτυο, παρουσιάζοντας τον Τραμπ σαν προστάτη των απειλούμενων ειδών του ζωικού βασιλείου, σαν εκδικητή και τιμωρό των σαρκοβόρων αλλοδαπών κ.ο.κ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Για τα γατάκια, τα σκυλάκια, τα παπάκια που μετατρέπονται σε φανατικούς υποστηρικτές του Τραμπ ο οποίος εμφανίζεται ως «Ράμπο pet lover», χρησιμοποιήθηκαν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σχετικά Άρθρα