Χριστοδουλίδης: Συνάντηση με Μητσοτάκη στις 19 Σεπτεμβρίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με τις συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας με τον αγωγό Great Sea Interconnector (GSI), ενώ σημείωσε και το ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως διαπίστωσε κατά την χθεσινή επίσκεψη του εκεί.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα για να συζητήσουν το έργο.«Είμαστε σε καθημερινή επαφή. Και χθες και προχθές για το θέμα αυτό», είπε.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις για τη δυστοκία λήψης οριστικής απόφασης ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι κάποιοι σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, ενώ η (κυπριακή) κυβέρνηση σκέφτεται «τις επόμενες γενεές».
«Βλέπω αυτές τις έντονες τοποθετήσεις -δεν αναφέρομαι τώρα στα κόμματα- πολύ υπέρ, πολύ εναντίον. Διερωτούμαι από πού προκύπτουν όλα αυτά; Εν πάση περιπτώσει, δεν με αφορούν καθόλου. Οι συζητήσεις μας προχωρούν θετικά, εργαζόμαστε επί συγκεκριμένων πτυχών. Υπάρχει πρόοδος και θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις στη βάση ενός και μόνο παράγοντα, να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», τόνισε.
Αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά τις μελλοντικές γενεές και το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση, σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα είναι και συνετές και θα λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα, ό,τι και αν λένε κάποιοι περί καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων.
Σε παρατήρηση ότι το Ισραήλ εξέφρασε την στήριξή του για το έργο ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι έχει δει τη σχετική δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού, ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας για την συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα μεταξύ και Κύπρου και ΗΠΑ, ο κ.Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η αναγνώριση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.
«Πάντα εργαζόμαστε στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει τις αποφάσεις μας, ούτε και είναι αντίδραση στο τι κάνει ή δεν κάνει η Τουρκία», ανέφερε.