Μπαράζ δημοσιεύματων: Forbes-FT-NYT περιγράφουν με μελανά χρώματα για το Κίεβο την κατάσταση στο μέτωπο

Μπαράζ δημοσιεύματων: Forbes-FT-NYT περιγράφουν με μελανά χρώματα για το Κίεβο την κατάσταση στο μέτωπο

Μετά την ανάλυση των New York Times ότι η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία είναι ταχ΄λυτερη από πότε, το Forbes αναφέρει πώς οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ξεμείνει από σύγχρονα οχήματα μάχης για τις νέες ταξιαρχίες που σχηματίζονται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περασμένο φθινόπωρο ο ουκρανικός στρατός άρχισε να συγκροτεί την πρώτη από τις 11 νέες ταξιαρχίες. Θεωρητικά, οι ταξιαρχίες αυτές – μετά από 6 μήνες εκπαίδευσης – θα έπρεπε να έχουν ήδη αναπτυχθεί στο μέτωπο, αλλά στην πράξη αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη σύγχρονου οπλισμού.

Του Σπύρου Σιδέρη

«Παραμένει ένα μυστήριο πού θα βρει η Ουκρανία αρκετό μηχανοκίνητο εξοπλισμό για να εξοπλίσει αυτές τις μονάδες. Υπάρχει ήδη έλλειψη οχημάτων μάχης πεζικού», σημειώνει η Militaryland, μια οργάνωση που παρακολουθεί τις αλλαγές στη δομή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μία από τις νέες ταξιαρχίες, η 154η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, φαίνεται να είναι υποδειγματική από αυτή την άποψη. Χρησιμοποιεί BMP-1 από τη δεκαετία του 1960, καθώς και παλιά BRDM-2. Από τον εισαγόμενο εξοπλισμό, υπάρχουν γαλλικά τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού VAB της δεκαετίας του 1970 και αμερικανικά M-1117 της δεκαετίας του 1990.

  • Δηλαδή, «η 154η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία διαθέτει ως επί το πλείστον παλιά και ελαφρά οχήματα. Κανένα από αυτά δεν έχει θωράκιση πάχους μεγαλύτερου από 33 χιλιοστά – αρκετό για να αποκρούσει πυρά πολυβόλου».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ταξιαρχία διαθέτει και βαρύτερα οχήματα – άρματα T-62 60 ετών, δεκάδες από τα οποία τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταλάβει ως τρόπαια. Η χρήση των Τ-62 από τις νέες ταξιαρχίες είναι «ένα ανησυχητικό σημάδι για τον στρατό», ο οποίος χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον αρκετά σύγχρονες εκδόσεις των Τ-64 και Τ-72 μαζί με πολύ λιγότερα ξένα άρματα, αναφέρει το άρθρο.

Οι παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων από το εξωτερικό έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από το καλοκαίρι του 2023.

Οι Ρώσοι έχουν επίσης πρόβλημα να αποκτήσουν αρκετά σύγχρονα οχήματα. Ωστόσο, σημειώνει το Forbes, ακόμη και αν συμπεριληφθούν οι μοτοσικλέτες και τα αμαξίδια του γκολφ, τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να είναι γενικά καλύτερα εξοπλισμένα από τους Ουκρανούς και πολυπληθέστερα.

  • «Ο Σύρσκι δήλωσε ότι τα στρατεύματά του θα μπορούσαν να «ρίξουν» τους αριθμούς των Ρώσων «εστιάζοντας σε όπλα υψηλής τεχνολογίας». Αλλά το 60 ετών BMP-1, το κύριο όχημα μιας από τις νεότερες ουκρανικές ταξιαρχίες, δεν είναι όπλο υψηλής τεχνολογίας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Νωρίτερα η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη τα στοιχεία του ελέγχου ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αποτελείτο από παροπλισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και στολές που έπρεπε να αποσυρθούν. Σύμφωνα με την Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία, στο Κίεβο στάλθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός που «συχνά έπρεπε να διαλυθεί ή να αντικατασταθεί», αλλά κρίθηκε ότι είχε «άμεση στρατιωτική αξία» για την Ουκρανία. Αλλά όχι μόνο για την Ουκρανία, καθώς η αποστολή του στο Κίεβο «μείωσε επίσης τα απόβλητα ή το κόστος που σχετίζεται με τη απόσυρση».

Οι FT σημειώνουν ότι και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έδωσαν στο Κίεβο παρωχημένο εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα, τα 10 οχήματα που δώρισαν οι ΗΠΑ, τα οποία φέρονται να είχαν αξία άνω των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ είχαν συνολική λογιστική αξία μηδέν. Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, μίλησε για την αποτυχία παράδοσης των συστημάτων αεράμυνας Patriot που είχε υποσχεθεί η Δύση.

Επίσης, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους να παράσχουν στο Κίεβο τα όπλα τους. Εν μέσω των καθυστερήσεων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε τις δημόσιες εκκλήσεις προς τους δυτικούς συμμάχους να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα το συντομότερο δυνατό.

Το δημοσίευμα των New York Times

Παράλληλα όπως γράφουν σε ανάλυσή τους οι New York Times η κατάσταση είναι κρίσιμη στο μέτωπο της αν. Ουκρανία καθώς τον Αύγουστο τα ουκρανικά στρατεύματα υποχωρούσαν σε ορισμένες περιοχές με ρυθμό άνω του ενός μιλίου την ημέρα. Αν και δύο πυκνές γραμμές ουκρανικών οχυρώσεων εξακολουθούν να βρίσκονται ανάμεσα στην πρώτη γραμμή και την πόλη, οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν αποφασισμένες να διασπάσουν τις άμυνες.

Παρά τις πυκνές οχυρώσεις γύρω από το Ποκρόφσκ, με αντιαρματικές τάφρους και προστατευτικά για τις μονάδες πεζικού, η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται με στόχο την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων.  Αν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την πόλη, η Μόσχα θα αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα για τον έλεγχο της υπόλοιπης περιοχής του Ντονμπάς.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα:

“Παρά τις δυσκολίες, η προέλαση της Ρωσίας στο Ποκρόφσκ είναι η πιο επιτυχημένη προσπάθειά της φέτος στην ανατολική Ουκρανία, ενώ άλλες επιθέσεις ήταν αργές και κοστοβόρες. Παρά τις πυκνές οχυρώσεις γύρω από το Ποκρόφσκ, με αντιαρματικές τάφρους και προστατευτικά για τις μονάδες πεζικού, η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται με στόχο την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων. 

Η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική, μετατοπίζοντας την επίθεσή της από τη μετωπική επίθεση στην πόλη σε επιθέσεις προς το νότο, με στόχο τη διεύρυνση του μετώπου και την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων μεταξύ Ποκρόφσκ και της πόλης Κουραχόβε. Η ρωσική τακτική για την περιοχή περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ημικυκλικής διάταξης, γνωστής ως «καζάνι», που αποσκοπεί στην απομόνωση των ουκρανικών στρατευμάτων, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για την Ουκρανία”.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, προχώρησε σε επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει σημαντικές δυνάμεις της Ρωσίας από το Ντονμπάς.

“Αυτή η ταχύτατη φάση του πολέμου μπορεί να ανακοπεί με την έλευση των φθινοπωρινών βροχών. Οι βροχές αυτές θα περιορίσουν τις στρατιωτικές κινήσεις και των δύο πλευρών, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι εκτός από τους ασφαλτοστρωμένους θα μετατραπούν σε λασπώδεις διαδρομές, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση βαρέων οχημάτων και περιορίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις” επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σχετικά Άρθρα