Υπουργείο Υγείας: Κίνητρα σε νέους γιατρούς να γίνουν Παθολόγοι – Ενίσχυση της ΠΦΥ

 Υπουργείο Υγείας: Κίνητρα σε νέους γιατρούς να γίνουν Παθολόγοι – Ενίσχυση της ΠΦΥ

Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα για τη στήριξη των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) έδωσε σήμερα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε Συνέντευξη Τύπου. Ειδικότερα, αναλύθηκαν οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι στο πεδίο της Υγείας σε βάθος τριετίας, οι οποίοι συζητήθηκαν και χθες (Τρίτη 10/9) σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Γενικά, στο σύνολό της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσιάστηκε με υπερασπιστική διάθεση για το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης στα ζητήματα δημόσιας Υγείας και για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται, ενώ χαρακτήρισαν αβάσιμες τις αρνητικές κριτικές που δημοσιεύονται. Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης αποδίδει τις αρνητικές κριτικές σε προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και κυρίως της άκρας αριστεράς, σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις.

Όπως ανέφερε, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, «προβλήματα υπάρχουν, όταν το σύστημα εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 ανθρώπους- 25 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. Είναι λάθος μια αστοχία που υπερπροβάλλεται να αδικεί το σύστημα και την προσπάθεια που γίνεται. Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η κριτική για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι να γράφεται ότι θέλουμε να εκχωρήσουμε το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε και συνέχισε: «Δεν μπορούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η προπαγάνδα είναι ψευδής. Ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως: «Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι ότι θέλουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε».

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Ενίσχυση της ΠΦΥ με 3 τρόπους

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τις επόμενες μέρες βγαίνει σε διαβούλευση στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, το οποίο αφορά και σε άλλα θέματα. Ειδικότερα, αφορά μία πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με 3 τρόπους:

·         Ο πρώτος και πολύ σημαντικός είναι να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερους νέους γιατρούς που επιλέγουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία ως ειδικότητα. Για αυτό, δίνουμε ισχυρό οικονομικό κίνητρο 30.000€ σε όλους τους νέους γιατρούς, οι οποίοι θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία ως ειδικότητα από την 1η Ιανουαρίου 2025.

·         Επίσης, θα προσθέσουμε πάνω από 2.500 χιλιάδες προσωπικούς γιατρούς στο σύστημα, όπως σε ξέρετε ήδη, σε επίπεδο Δήμου, για να καλύψουμε τους πολίτες και να έχουν τη δυνατότητα να έχουν όλοι τον προσωπικό τους γιατρό.

·         Τρίτον, ιδρύουμε 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία θα υπηρετούν Καθηγητές Πανεπιστημίου μέλη ΔΕΠ. Αυτοί θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής σε σχέση με τα νησιά. Δίνοντας ένα παράδειγμα, εξήγησε η κα Αγαπηδάκη πως τα μέλη ΔΕΠ ειδικευμένα στην επείγουσα ιατρική, θα παρέχουν συμβουλευτική σε συναδέλφους τους και εκπαίδευση και στον πληθυσμό σε όλα τα νησιά προκειμένου να ξέρουμε εάν ένα περιστατικό, που προσέρχεται σε ένα Κέντρο Υγείας ένα βράδυ, χρειάζεται όντως διακομιδή ή όχι.

Δωρεάν κάλυψη παιδιατρικών αναγκών για πάνω από 500.000 παιδιά

Στον προσωπικό γιατρό, για πρώτη φορά, ενισχύουμε και το κομμάτι που αφορά την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών: Αυξάνουμε τον αριθμό των παιδιάτρων και θα καλύψουμε, σε πρώτη φάση, πάνω από 500.000 παιδιά δωρεάν, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι γνωστό ότι, στη χώρα μας, το κομμάτι της παιδιατρικής περίθαλψης, κυρίως βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε, επιτέλους για πρώτη φορά, μία γενναία προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας να καλύψει το ένα τρίτο των παιδιών στη χώρα μας, μισό εκατομμύριο παιδιά. Σε επόμενο διάστημα, θα επεκτείνουμε τον αριθμό αυτό, για να καλύψουμε περισσότερα παιδιά στη χώρα μας.

Συνεχίζονται τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Τις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του μήνα:

·         θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση του προγράμματος που αφορά τις γυναίκες 30-65 ετών για το πρόγραμμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με μία βελτιστοποίηση στο σύστημα

·         ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, σχετικά με το οποίο, η κα Αγαπηδάκη ανέφερε ότι είχε μία πολύ γόνιμη συνάντηση με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τον κ. Απόστολο Βαλτά, σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ε. Αγαπηδάκη: Μπορούμε να κερδίσουμε 10 χρόνια ζωής με την προληπτική ιατρική

«Δεν θέλω να ξεχνούν τα sms που λαμβάνουν οι πολίτες για τον προληπτικό έλεγχο και να μην ξεχνούν ότι το υπουργείο Υγείας τους παρέχει έναν εύκολο και δωρεάν τρόπο να φροντίσουν τον εαυτό τους. Αυτό είναι κάτι που δεν το είχαμε ποτέ! Δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα. Είναι μία νέα υπηρεσία που έρχεται να καλύψει τα κενά ετών! μπορούμε να κερδίσουμε 10 χρόνια από τη ζωή μας εάν πάρουμε στα σοβαρά αυτό το sms και κάνουμε αυτές τις απλές προληπτικές εξετάσεις.

Καταλήγοντας η κα Αγαπηδάκη ενημέρωσε πως, μέχρι το τέλος του μήνα, θα υπάρχει ενημέρωση για τον εμβολιασμό Covid και γρίπης. Από φέτος, θα διενεργούνται και τα δύο εμβόλια και από τα φαρμακεία και από όλα τα άλλα σημεία τα οποία υπήρχαν ήδη στο δίκτυο. Και πρόσθεσε πως αποζημιώνεται και το εμβόλιο για τον RSV, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης για τα μεταδιδόμενα νοσήματα από το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι και στο κομμάτι των χρόνιων νοσημάτων υπάρχει μία σειρά από δράσεις δωρεάν για όλους τους πολίτες προκειμένου να έχουν καλύτερη υγεία. 

Σχετικά Άρθρα