Πολιτική Γραμματεία… απ’ τα παλιά-“Εξαφανίστηκαν” οι προεδρικοί-Όλες οι αποφάσεις- Τι θα πράξει ο Κασσελάκης

 Πολιτική Γραμματεία… απ’ τα παλιά-“Εξαφανίστηκαν” οι προεδρικοί-Όλες οι αποφάσεις- Τι θα πράξει ο Κασσελάκης

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε κλίμα ανακούφισης και…απαλλαγμένη από την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και με συναινετική διάθεση αποφάσισε τα επόμενα βήματα μετά την ιστορική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την καθαίρεση του προέδρου του κόμματος. Από τη προσέλευση των μελών της Π.Δ στα κεντρικά γραφεία του  κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου ήταν εμφανές μέσα από το ύφος και τη διάθεση τους να προχωρήσουν μπροστά μακριά από εντάσεις που πλήγωσαν το κόμμα την τελευταία περίοδο.

Όπως έδειξε και η ψηφοφορία για τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου η πάλαι ποτέ πλειοψηφική “προεδρική φρουρά” του Στέφανου Κασσελάκη δεν υπάρχει πια, καθώς οι αποφάσεις ελήφθησαν με σκορ 18-3, με μειοψηφούντες τον Παύλο Πολάκη, τη Θεοδώρα Τζάκρη και την Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της Π.Γ. κατατέθηκαν  δύο προτάσεις, ωστόσο βρέθηκε συμβιβαστική λύση. Τα στελέχη που πρόσκεινται στην πλευρά του “έκπτωτου” πλέον προέδρου Στέφανου Κασσελάκη αλλά και ο Παύλος Πολάκης πρότειναν διαρκές συνέδριο στις 13 Οκτωβρίου, δηλαδή χωρίς εκλογή νέων συνέδρων αλλά με τους ίδιους του περασμένου Φεβρουαρίου και εκλογές στις 2 Νοεμβρίου.  Η πλευρά των “87” κινήθηκε στη λογική “ούτε φαστ τρακ ούτε μακρόσυρτες διαδικασίες” και πρότεινε να γίνει το έκτακτο Συνέδριο στις 7-10 Νοεμβρίου και να προηγηθεί προσυνεδριακός διάλογος στις οργανώσεις τον Οκτώβριο και ακολούθως να στηθούν κάλπες την 1η Δεκεμβρίου. “Όλα πρέπει να γίνουν δημοκρατικά και με βάση το Καταστατικό” ήταν το μότο των παρεμβάσεων.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Π.Γ., ο Παύλος Πολάκης, έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κόμμα της  αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι θα “πρέπει να επουλωθεί η κατάστασή μας”. Ερωτηθείς για το αν πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: “Γιατί να μην είναι; Φυσικά και μπορεί να είναι. Αυτές οι ακρότητες που ακούγονται και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι υποβολιμιαίες, δεν είναι η πραγματική κατάσταση” και πρόσθεσε “Αλλά εδώ κυκλοφορούν και σενάρια ότι περιμένει δημοσκόπηση για να φτιάξει άλλο κόμμα. Ελπίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο”.  

  • Επίσης καταγράφηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το αν το  Συνέδριο θα είναι διαρκές ή έκτακτο, ενώ ανοιχτό προς συζήτηση μένει αν θα είναι και Καταστατικό, κάτι που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της τρίωρης συνεδρίασης έκαναν λόγο για συζήτηση σε “πολύ καλό και συντροφικό κλίμα” όπου μάλιστα υπήρξε πλήρης ομοφωνία ως προς το περιεχόμενο της Πολιτικής Απόφασης.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξεδόθη:

“Συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  με αντικείμενο την  υλοποίηση των δημοκρατικά ειλημμένων και με βάση το καταστατικό του κόμματος αποφάσεων της τελευταίας Κ.Ε., αναφορικά με τη διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου και την εκλογή προέδρου, όπως και για την καλύτερη προετοιμασία του κόμματος, ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως αποφασίστηκε από την Κ.Ε, σε δυο εβδομάδες,  θα συγκληθεί εκ νέου η Κ.Ε., για να σχεδιάσει  και να αποφασίσει συλλογικά  τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια, με οδηγό την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, και με πυξίδα την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των καταστατικών προβλέψεων.

Η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Σεπτεμβρίου, είναι:

– για Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου 2024, με την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο στις 19-20 Οκτωβρίου και
– εκλογή νέου Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί 2ος γύρος την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Είναι σαφές ότι αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης, η αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική του. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος εμφανίστηκε στη ΔΕΘ αμετανόητος, χωρίς την παραμικρή ενσυναίσθηση. Εμμένοντας στις ίδιες αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές που φτωχοποιούν την κοινωνική πλειοψηφία και ωφελούν τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς. Οι δήθεν παροχές που εξήγγειλε, όπως η πενιχρή αύξηση των συντάξεων, ή οι  τις αυξήσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους υγειονομικούς και τους ένστολους αποδεικνύονται ψίχουλα, τα οποία θα εξανεμιστούν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.  Είναι ανίκανη και δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις στο στεγαστικό, στον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα συνολικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα απαντά με αξιοπιστία και πειστικότητα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, μέχρι το φορολογικό, και από τη στεγαστική κρίση μέχρι την προάσπιση και ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας.  

Γιατί θεμέλιο και οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η ιστορική ευθύνη απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και απέναντι στην ελληνική κοινωνία, να ασκηθούν ακόμα πιο δυναμικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και  να δημιουργηθούν οι  συνθήκες για την προοδευτική αντεπίθεση, για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση. Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την ενεργή συμμετοχή τους να ενδυναμώσουν τη φωνή του κόμματος και την προοπτική του.”.

Οι αποφάσεις Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο εξοχικό του στις Σπέτσες και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του. Αισθάνεται πληγωμένος από τις εξελίξεις θεωρώντας ότι στο τέλος προδόθηκε από τους υποστηρικτές του, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να είναι σφόδρα δυσαρεστημένος και από το επιτελείο του, που δεν είχε απ΄ ότι φάνηκε εικόνα των διεργασιών και των μεθοδεύσεων από τους “εσωκομματικούς αντιπάλους” του, αλλά και από τους δήθεν “συμμάχους” του ενόψει της κρίσιμης για τον ίδιο συνεδρίασης της Κ.Ε.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η φημολογία ότι οι “87” εξετάζουν διάφορα σενάρια για να “φρενάρουν” τον κ. Κασσελάκη από οποιαδήποτε προσπάθεια να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, σε σημείο ακόμη και διαγραφής του από το κόμμα αφού παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τις δηλώσεις του όπως εκείνες για τα “μαύρα ταμεία” του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και για τα όσα είπε εναντίον μελών της Κ.Ε. Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, γιατί θα σηματοδούσε νέα διάσπαση του κόμματος και αυτό δεν το θέλει κανείς τη ώρα μάλιστα που καραδοκεί το ΠΑΣΟΚ για  να πάρει τα ηνία της κεντροαριστεράς.

Να σημειωθεί ότι χθες παραιτήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, όπως και ο αναπληρωτή εκπρόσωπος Δημήτρης Βέττας. Μεταβατικός εκπρόσωπος Τύπου, έως την εκλογή προέδρου τουλάχιστον ανέλαβε  ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος κι αυτός αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου.

Σχετικά Άρθρα