Ο Όμιλος ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε κάτι περισσότερο από ενεργειακό ηγέτη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

 Ο Όμιλος ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε κάτι περισσότερο από ενεργειακό ηγέτη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η ΔΕΗ, ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή και πώληση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας στην Ελλάδα, την Ρουμανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Με περισσότερα από 70 χρόνια παρουσίας, η ΔΕΗ συνεχίζει να ηγείται στον ενεργειακό τομέα, επενδύοντας συστηματικά στην πράσινη μετάβαση, την τεχνολογική και ψηφιακή καινοτομία, και την προσφορά ολοκληρωμένων ενεργειακών λύσεων.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της βρίσκεται η δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος με ένα μοντέλο ανάπτυξης που συνδυάζει την οικονομική ευρωστία με την περιβαλλοντική ευθύνη.

Ο Όμιλος ΔΕΗ, εφαρμόζει με επιτυχία μια ολιστική προσέγγιση που εξελίσσει διαρκώς τον μετασχηματισμό του καθιστώντας τον σύγχρονο, αποτελεσματικό και με διαρκή ανάπτυξη, με σταθερό προσανατολισμό την πράσινη μετάβαση μέσα από το τρίπτυχο καθαρή παράγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία.

Στόχος είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να αποτελεί για τις επόμενες δεκαετίες τον ενεργειακό ηγέτηστην ευρύτερη περιοχή καθώς κι έναν σημαντικό παίκτη στην Ευρώπη, με υγιή οικονομικάκαι ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Οδηγεί την πράσινη μετάβαση της ενέργειας

Σήμερα, ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,8 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περίπου 33TWh ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 11,5GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 21TWh, ενώ η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση στα δίκτυα διανομής της ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το α’ εξάμηνο του 2024, η ΔΕΗ κατέγραψε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις, με το προσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 927 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 εξασφαλίζοντας χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανθεκτικότητα.

Ένα αποτέλεσμα που οφείλεται σε μια σειρά στρατηγικών επενδύσεων και αποφάσεων που ενίσχυσαν την παραγωγική ικανότητα του Ομίλου, κυρίως μέσω της αύξησης της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 65%, φτάνοντας τις 3,1 TWh, που αντιπροσωπεύουν το 33% της συνολικής παραγωγής ενέργειας του Ομίλου.

Η ΔΕΗ όμως συνεχίζεινα επενδύει δυναμικά σε έργα πράσινης ενέργειας, με συνολικές επενδύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα που αναμένεται να συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάπτυξηενόςισχυρούκαιανθεκτικούενεργειακούδικτύου, που θα ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Χαρακτηριστικότης προσήλωσης της εταιρείας προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός ότι οι επενδύσεις στις δραστηριότητες ΑΠΕ,  διανομής και ψηφιοποίησης σημείωσαν αύξηση κατά 120% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023. Από αυτές τις επενδύσεις, περίπου το 70% κατευθύνθηκε σε έργα ΑΠΕ και ψηφιοποίησης, ενισχύοντας την παρουσία της ΔΕΗ στον ενεργειακό τομέα και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση. Μια μετάβαση που μπορεί να υποστηρίξει την αύξηση της ισχύος με παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2, που ήδη φτάνει το 8% μέσα στο 2024.

Ανοίγει την «βεντάλια» των δραστηριοτήτων της συνεχώς

Ο Όμιλος ΔΕΗ επενδύει σε ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υπηρεσιών και έργων υλοποιώντας ένα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού του που είναι ήδη σε εξέλιξη και προχωρά με επιτυχία.

Η ενεργειακή μετάβαση και η τεχνολογία αλλάζουν ολόκληρη την αγορά της ενέργειας. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μία απλή σύνδεση με το δίκτυο, στην εποχή του νέου εξηλεκτρισμού διαμορφώνεται ένας ολόκληρος νέος κόσμος λύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, μηδενικό αποτύπωμα, αυτοπαραγωγή και έξυπνες λύσεις που κάνουν τη ζωή ευκολότερη.

Η ΔΕΗ στοχεύει σε μία νέα ολιστική εμπειρία, πέρα από την απλή προμήθεια ενέργειας, για τους πελάτες χτίζοντας μια νέα σχέση μαζί τους, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για μια νέα ψηφιακή εμπειρία σε όλα τα επίπεδα. Με ένα δίκτυο καταστημάτων που μεγαλώνει και εκσυγχρονίζεται συνεχώς. Από την εγκατάσταση και λειτουργία ενεργειακών λύσεων (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smarthome) και συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως πληρωμές και ασφαλιστικές λύσεις.

Η εξαγορά της Κωτσόβολος είναι απολύτως συμβατή με τη στρατηγική αυτή, καθώς της δίνει τη δυνατότητα, άμεσα και επιτυχημένα, να οικοδομήσει μια μακροχρόνια σχέση με τους πελάτες της, μέσω ενός υφιστάμενου και ισχυρού δικτύου καταστημάτων και logistics, αξιοποιώντας παράλληλα ένα κορυφαίο brand για προϊόντα γύρω από το σπίτι. Παράλληλα, η ΔΕΗ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη λύσεων προστιθέμενης αξίας γύρω από τα βασικά προϊόντα της για την επίτευξη καλύτερης εμπειρίας του πελάτη.

Ο πήχης έχει μπει σε κάθε περίπτωση ψηλά και σε αυτό το πεδίο καθώς σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2026, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει το NPS, ο βασικός δείκτης ικανοποίησης του πελάτη, να αυξηθεί το 2026 σε 75 από 53 σήμερα (και μόλις 3 το 2021).

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος κάνει τα πρώτα, καθόλου δειλά, βήματά του σε τομείς που το μέλλον τους ανήκει. Έχει μπει δυναμικά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών με την ανάπτυξη του δικτύου Fiber-to-the-home να προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην Αττική, έχοντας φτάσει σε 377.000 σπίτια/επιχειρήσεις τον Ιούνιο 2024, μέγεθος διπλάσιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Το κατασκευαστικό πλάνο για το 2024-2025 προχωρά γρήγορα και σταθερά με στόχο το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2025.

Ανάλογη είναι και η κινητικότητα του Ομίλου ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Μέσω της ΔΕΗ blue, η ΔΕΗ κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς 34% στα δημόσια σημεία φόρτισης στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ είναι επίσης ενεργή στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στη Ρουμανία, με τον συνολικό αριθμό σημείων φόρτισης να ανέρχεται κοντά στα 2.700 στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024 και στις δύο χώρες.

Η ΔΕΗ, με την ιστορική της πορεία, τον στρατηγικό μετασχηματισμό και τις επενδύσεις της σε καθαρή ενέργεια και καινοτόμες υπηρεσίες, αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και έναν αξιόπιστο εταίρο για την κοινωνία. Το σχέδιο της για το μέλλον διασφαλίζει τη συνέχιση αυτής της πορείας με σταθερότητα, υγεία και αποτελεσματικότητα.

Σχετικά Άρθρα