Debate ΧάριςVsΤραμπ: CNN, BBC, Politico έστεψαν νικήτρια την Κάμαλα- Η καινοτομία που εξόργισε τον Τραμπ

 Debate ΧάριςVsΤραμπ: CNN, BBC, Politico έστεψαν νικήτρια την Κάμαλα- Η καινοτομία που εξόργισε τον Τραμπ

Κάμαλα Χάρις εναντίον Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο ντιμπέιτ ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως το επιτέλειο Χάρις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας ζήτησε και δεύτερη τηλεοπτική “μονομαχία”. Για 90 λεπτά και χωρίς σημειώσεις οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ ξεδίπλωσαν τις απόψεις τους, μεταξύ άλλων, για την οικονομία, τον πληθωρισμό, τις αμβλώσεις, τη μετανάστευση και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Σύμφωνα με το CNN, η Κάμαλα Χάρις φάνηκε να έχει ένα σχέδιο να “βγάλει τον Τραμπ από το παιχνίδι του”, να μην τον αφήσει να έχει το “πάνω χέρι”, -μιας και είναι αρκετά έμπειρος στις τηλεμαχίες-, και φάνηκε να το πετυχαίνει. Ανάμεσα σε άλλα δήλωσε ότι είναι “περίγελος” των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως “δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες”.

  • Ως πρώτη εντύπωση η Κάμαλα Χάρις αιφνιδίασε τον Ντόναλντ Τραμπ και σε κάθε πεδίο αντιπαράθεσης -ακόμη και στα fake news που και εκείνη δεν δίστασε να εξαπολύσει εναντίον του, ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας.

Αυτό επιβεβαιώνεται εξάλλου και από δημοσκόπηση που παρουσίασε το CNN λίγη ώρα μετά τη λήξη του ντιμπέιτ, με το 63% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν την τηλεμαχία να λένε ότι η Χάρις τα πηγε καλύτερα από τον Τραμπ, ενώ το 37% των συμμετεχόντων υποστήριξε το αντίστροφο. Πριν το ντιμπέιτ οι ίδιοι ψηφοφόροι ήταν μοιρασμένοι 50%-50% στο ποιος εκ των δύο υποψηφίων θα τα πήγαινε καλύτερα.

Όπως σημειώνει το CNN πρόκειται για μια μεταστροφή του κλίματος καθώς τον Ιούνιο στο ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν, το 67% είχε κρίνει ως νικητή τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

  • Την ίδια άποψη για την έκβαση της τηλεμαχίας έχουν και το Politico και το BBC.

«Η Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ – κι ούτε καν οριακά», αποφάνθηκαν πέντε δημοσιογράφοι του Politico, που παρακολούθησαν την τηλεμαχία. «Ένα ντιμπέιτ που ξεκίνησε με ερώτημα που θεωρητικά θα ευνοούσε το Τραμπ – αν οι Αμερικανοί τα πάνε καλύτερα οικονομικά απ’ ό,τι προ τετραετίας – γρήγορα στράφηκε κατά του πρώην προέδρου. Ακόμη κι όταν η τηλεμαχία επέστρεψε στο φιλικό τερέν της μετανάστευσης η Χάρις έστησε παγίδα στον Τραμπ, αναγκάζοντάς τον να μιλά για το μέγεθος του πλήθους στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και για fake news με απαχθέντα κατοικίδια και κατέστη γρήγορα σαφές ότι γνώριζε πώς τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως εκείνος ήθελε», σχολίασε ένας εξ’ αυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC με την ανταποκρίτριά του στην Ουάσιγκτον, ΚόρτνεΪ Σαμπμαράνιαν να σημειώνει ότι «μολονότι είναι ασαφές κατά πόσον οι τηλεθεατές έμαθαν περισσότερα για τις πολιτικές της, η Χάρις κατάφερε με μια σειρά επιθέσεων να βγάλει εκτός εαυτού τον Τραμπ. Το επιτελείο της Χάρις θα είναι ικανοποιημένο που οι τηλεθεατές είδαν μια εκδοχή ενός εξόφθαλμα οργισμένου Τραμπ, που δεν είχαν δει στο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν».

«Ο Τραμπ ήταν πολύ κακός κι η Χάρις κέρδισε με διαφορά» την τηλεμαχία, έκρινε ο πολιτολόγος Λάρι Σαμπάτο. Αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό πως θα έχει αντανάκλαση στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητή στο Πρίνστον.

Το στοιχείο του debate που αποτέλεσε ειδοποιό διαφορά σε σχέση με το παρελθόν και εξόργισε, ήδη εκ των προτέρων τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν η καινοτόμος επιλογή του τηλεοπτικού δικτύου ABC να υποβάλει τα επιχειρήματα αμφοτέρων των υποψηφίων σε άμεσο, ζωντανό έλεγχο εξακρίβωσης.

Λέγεται ότι ο Τραμπ είχε απειλήσει να ακυρώσει τη συμμετοχή του στην τηλεμονομαχία ακριβώς γι’ αυτό, γνωρίζοντας ότι με το live fact checking του ABC εκείνος θα έχανε ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά του, τις μεγαλοστομίες και τις τερατολογίες τις οποίες συνηθίζει να παρουσιάζει ως γεγονότα.

Για παράδειγμα, εκτός από τις τεκμηριωμένα τρωτά σημεία του Τραμπ -τις πολλαπλές καταδίκες του για μια σειρά από σοβαρά αδικήματα και τις ακόμη ανοιχτές εκκρεμότητές του με τη δικαιοσύνη, την πανηγυρικά αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, την περιθωριοποίησή του από την κοινότητα των διεθνών ηγετών κ.λπ- η Χάρις διακήρυξε ότι επί προεδρίας Μπάιντεν -και άρα της δικής της αντιπροεδρίας- «ανοίξαμε 800.000 νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και πετύχαμε τη μεγαλύτερη απεξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο», ότι «όταν έφυγε ο Τραμπ, μας άφησε την υψηλότερη ανεργία και το μεγαλύτερο έλειμμα όλων των εποχών» -μεταξύ πολλών άλλων.

Τίποτε από τα προηγούμενα δεν είναι απολύτως έτσι όπως το παρουσίασε η Χάρις. Ήταν όμως και αυτό μέρος της τακτικής της για το debate, ώστε να μεταδώσει το μήνυμα, πρώτα από όλα στον ίδιο τον Τραμπ, ότι δεν τον φοβάται καθόλου και ότι μπορεί να τον ξεπεράσει ακόμη και στο καλύτερο σερβίρισμα αμφιλεγόμενων -αν μη τι άλλο- στοιχείων.

Η Χάρις χτύπησε τον Τραμπ απευθείας εκεί όπου ήξερε πως θα τον έκανε να πονέσει περισσότερο. «Ως ‘Υποψήφιος’ σε απέλυσαν 81 εκατομμύρια Αμερικανοί» ήταν η δηλητηριώδης ατάκα της Κάμαλα Χάρις, αναφερόμενη στην άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί ότι είχε χάσει τις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν το Νοέμβριο του 2020. Περιπαίζοντάς τον επιπλέον για την ιδιότητά του ως τηλε-αστέρα, με το παιχνίδι ανάδειξης νέων επιχειρηματιών «The Apprentice».

Η άμυνα που προσπάθησε να προβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε στην απόπειρα δολοφονίας του, την οποίαν χρέωσε εξ ολοκλήρου στους Δημοκρατικούς και προσωπικά στον Τζο Μπάιντεν -κατ’ επέκτασιν και στην Κάμαλα Χάρις. «Με πυροβόλησαν στο αφτί εξαιτίας της δικής σας προπαγάνδας εναντίον μου» είπε ο Τραμπ αγανακτισμένος, ήδη από τα πρώτα λεπτά του debate.

Εντούτοις, γενικώς η Κάμαλα Χάρις εμφανίστηκε πιο δυναμική, πιο ζωντανή, σαφώς καλύτερα προετοιμασμένη, κυρίως όμως έδειξε ότι προσήλθε στο debate εντελώς αποφασισμένη να επιτεθεί πρώτη, όχι να αμυνθεί παραχωρώντας έστω και την παραμικρή πρωτοβουλία κινήσεων στον Τραμπ. Η Κάμαλα Χάρις προσήλθε στο τηλεοπτικό ρινγκ του ABC με στόχο να πολεμήσει τον Τραμπ με κάθε μέσον, ακόμη και να παίξει βρώμικα, χρησιμοποιώντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή αναστολή ακόμη και τα δικά του όπλα, δηλαδή τις υπερβολές και τα σενάρια συνωμοσίας, τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κ.ο.κ.

«Οι μετανάστες σκοτώνουν και τρώνε σκυλιά στη σημερινή Αμερική» είπε σε μία αποστροφή του ο πρώην -και επίδοξος μέλλων- πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Χάρις αντέδρασε, επίτηδες, σαν να εξεπλάγη πραγματικά με κάτι τόσο καταφανώς εξωφρενικό και δεν συγκράτησε το γέλιο της, προκειμένου να απαξιώσει πλήρως την τακτική του αντιπάλου της.

Ενώ μία από τις πιο εντυπωσιακές «τάπες» -κατά τη χύδην μπασκετική αργκό- που επιφύλασσε η Χάρις στον Τραμπ ήταν η αποκάλυψη εκ μέρους της ότι «ναι, είμαι και εγώ κάτοχος πυροβόλου όπλου για την προσωπική μου ασφάλεια». Αυτή ήταν η αποστομωτική απάντηση της Χάρις στην κατηγορία του Τραμπ ότι «αν εκλεγεί αυτή, θα κατάσχει αμέσως όλα τα όπλα των Αμερικανών». Το ζήτημα της οπλοκατοχής εξυπακούεται πως θεωρείται κρίσιμο για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, λόγω της σημασίας που αποδίδεται από μεγάλη μερίδα του αμερικανικού λαού στην παράδοση και το δικαίωμα της ελεύθερης κατοχής όπλων.

 ως γενική εικόνα από το debate καθαυτό, η 59χρονη Κάμαλα Χάρις έμοιαζε ότι εκπροσωπεί κάτι νέο και δυναμικό, απέναντι σε έναν ηλικιωμένο, βαριά μακιγιαρισμένο άντρα 78 ετών, ο οποίος έδειχνε πως, είτε από αλαζονεία και ελλιπή προετοιμασία, είτε από αδυναμία να ανανεώσει τη στρατηγική και τη ρητορική του, δεν είχε τίποτα καινούργιο να πει.

Οπότε, με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους, το συγκεκριμένο debate, το πρώτο ανάμεσα στον Τραμπ και την Χάρις, ήταν μία πανωλεθρία για τον Ντόναλντ Τραμπ. Και ως τέτοια ήταν η πλήρης αντιστροφή της θλιβερής εικόνας του αμέσως προηγούμενου τηλεοπτικού διαξιφισμού, τον περασμένο Ιούνιο, στον οποίο ουσιαστικά έληξε η πολιτική σταδιοδρομία του Τζο Μπάιντεν. Τότε είχε εκτεθεί, ανεπανόρθωτα, η αδυναμία, ενδεχομένως η βιολογική αδυναμία πλέον λόγω ηλικίας, του Μπάιντεν να διατηρήσει την πνευματική του συγκέντρωση και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου του.

Στο νέο debate όμως η Κάμαλα Χάρις ξεκαθάρισε στον Τραμπ ότι «τώρα έχεις απέναντί σου εμένα, όχι τον Τζο Μπάιντεν», χαράσσοντας τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Εμμέσως, η Χάρις ήθελε να δείξει πως, όχι μόνο δεν φοβάται τον Τραμπ, αλλά και ότι είναι αυτόφωτη, έτοιμη να ακολουθήσει τη δική της ατζέντα και όχι απλώς να υποκαταστήσει, ως διάδοχος για τους Δημοκρατικούς, τον νυν πρόεδρο Μπάιντεν.

Η αναιμική αντίδραση του Τραμπ στην ομοβροντία επιθέσεων που δέχτηκε, κυρίως στα πρώτα 60 λεπτά του debate από την Χάρις, ήταν χτυπήματα αντεπίθεσης του τύπου «είναι μαρξίστρια, όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι μαρξίστρια» κ.λπ. Η Χάρις δεν δίσταζε να γελάει, υποτίθεται αυθόρμητα, με την ακραία φρασεολογία του αντιπάλου της, ήταν πιο κινητική στο βάθρο, πιο εκφραστική και απευθυνόταν κυρίως στο τηλεοπτικό κοινό όταν είχε το λόγο. Όταν μιλούσε ο Τραμπ, εκείνη φρόντιζε να δείχνει ότι τον κοιτάζει, στρέφοντας το κεφάλι της προς το μέρος του και συχνά να σχηματίζει με τα χείλη της λέξεις όπως «not true» παρόλο που το μικρόφωνό της ήταν κλειστό, έτσι ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο στο λόγο του Τραμπ να εγγραφεί στη συλλογική συνείδηση, ούτε καν για δευτερόλεπτα.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε πολύ να διατηρήσει την ψυχραιμία του, κάτι που έδειχνε να καταφέρνει για αρκετή ώρα. Όταν όμως η Κάμαλα Χάρις, ως πρώην εισαγγελέας, άρχισε να τον λιθοβολεί με τα «άπλυτά» του, να υπενθυμίζει στους τηλεθεατές ότι ο Τραμπ είναι ένας κατάδικος, ότι συνδιαλλέγεται με δικτατορίσκους τύπου Βικτόρ Ορμπάν και, κυρίως, ότι αποπειράθηκε να καταλύσει την έννομη δημοκρατική τάξη με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021, το ήρεμο προσωπείο του Τραμπ κατέρρευσε.

Στη θέση του αποκαλύφθηκε ο παλιός καλός Τραμπ, οργίλος, απότομος, προσβλητικός, εριστικός. Όμως αυτό ακριβώς ήθελε να πετύχει η Χάρις, ώστε να επιβεβαιώσει, δια των εντυπώσεων, ότι εκείνη προσωποποιεί τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία, ενώ ο Τραμπ μια ιδιοσυγκρασιακή, ενίοτε παράλογη και αλαζονική, απρόβλεπτη και εν τέλει επικίνδυνη -αν όχι επιζήμια- για τον αμερικανικό λαό νομή της εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό περιεχόμενο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να στριμώξει την Κάμαλα Χάρις στο πεδίο της οικονομίας και, κυρίως, της εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ότι «μισεί το Ισραήλ» και ότι πρόσφατα, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε μεταβεί στις ΗΠΑ, εκείνη προτίμησε να παραστεί σε μια «βεγγέρα» όπως περίπου χαρακτήρισε ο Τραμπ μια κοινωνική εκδήλωση στην οποίαν πήγε η Χάρις, αντί να συναντήσει τον ισραηλινό ηγέτη.

Μεταξύ των σημείων έντονης τριβής μεταξύ των δύο μονομάχων, αλλά και ευρύτερα των Ρεπουμπλικανών που εκπροσωπούνται από τον Τραμπ και των Δημοκρατικών που προσδοκούν ότι θα διατηρήσουν την εξουσία υποστηρίζοντας την Χάρις, ήταν ζητήματα όπως η κοινωνική πολιτική, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, το μεταναστευτικό και, κατ’ εξοχήν στο debate, ο νόμος περί αμβλώσεων.

Με το εκ φύσεως πλεονέκτημα να μιλά ως γυναίκα, η Κάμαλα Χάρις επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, καταλογίζοντάς του μια πρωτόγονη και απάνθρωπη πρόθεση να στερήσει από τις γυναίκες το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματός του, καθώς η υπερσυντηρητική νοοτροπία του Τραμπ στο συγκεκριμένο ζήτημα προωθεί την απαγόρευση -υπό κάποιες προϋποθέσεις- της αυτόβουλης διακοπής κύησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Κάμαλα Χάρις, βρήκε την ευκαιρία να υπερθεματίσει περί στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φορτίζοντας την ατμόσφαιρα με την απαραίτητη συγκίνηση γύρω από ένα μείζον και θεμελιώδες κοινωνικό ζήτημα -και προφανώς προς το δικό της όφελος.

Στην τελική της τοποθέτηση η Καμάλα Χάρις ξεκίνησε λέγοντας ότι οι τηλεθεατές θα έχουν ακούσει δύο «πολύ διαφορετικά» οράματα για τις ΗΠΑ. Είπε ότι το ένα «επικεντρώνεται στο μέλλον και το άλλο στο παρελθόν». “Αλλά, δεν θα γυρίσουμε πίσω”.

Και πρόσθεσε ότι έχει ένα όραμα που κατανοεί τις προσδοκίες και τα όνειρα του αμερικανικού λαού και ότι θα δημιουργήσει μια «οικονομία ευκαιριών». Απαρίθμησε επίσης μια σειρά από πολιτικές, μεταξύ των οποίων η επένδυση στις μικρές επιχειρήσεις, η στήριξη των νέων οικογενειών και «η διατήρηση της θέσης της Αμερικής στον κόσμο». Ορκίστηκε ότι θα είναι ένας πρόεδρος που θα «προστατεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες», λέγοντας ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της γυναίκας να λαμβάνει αποφάσεις για το σώμα της.

Αναφερόμενη στην εποχή της ως εισαγγελέας, είπε ότι «είχε μόνο έναν πελάτη – τον λαό» και ότι ποτέ δεν ρώτησε τα θύματα ή τους μάρτυρες αν είναι Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί, και πάντα ρωτούσε μόνο αν είναι εντάξει.

«Αυτό το είδος προέδρου χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Σκοπεύω να είμαι ένας πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς και να επικεντρωθώ στο τι μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα 10 και 20 χρόνια για να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας επενδύοντας σε εσάς τώρα», κατέληξε.

  • Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Χάρις για τις πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν, κυρίως για την τεράστια κρίση που, όπως είπε, υπάρχει στα σύνορα ενώ επιδόθηκε σε μια σειρά ψευδείς πληροφορίες για να στηρίξει τις πολιτικές του θέσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κρίσιμου debate ο Τραμπ απηύθυνε έντονους χαρακτηρισμούς στη Δημοκρατική υποψήφια, με την Κάμαλα Χάρις συχνά να κάνει μορφασμούς και να γελάει στα λεγόμενα του αντιπάλου της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην τελική του ομιλία επιτέθηκε στη Χάρις λέγοντας: «Ξεκίνησε λοιπόν λέγοντας ότι θα κάνει αυτό, θα κάνει εκείνο, θα κάνει όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα – γιατί δεν τα έχει κάνει;». «Είναι εκεί για 3,5 χρόνια. Είχαν 3,5 χρόνια για να φτιάξουν τα σύνορα. Είχαν 3,5 χρόνια για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όλα αυτά για τα οποία μιλήσαμε. Γιατί δεν τα έχει κάνει; «Θα έπρεπε να φύγει αμέσως τώρα, να κατέβει στον Λευκό Οίκο, να πάει στο Καπιτώλιο, να τους συγκεντρώσει όλους μαζί και να κάνει τα πράγματα που θέλετε να κάνετε, αλλά δεν τα έχετε κάνει – και δεν θα τα κάνετε», είπε.

Ο κ. Τραμπ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι «ο χειρότερος πρόεδρος» και ότι η κ. Χάρις «η χειρότερη αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας».

  • Κάποια από τα fake news του Τραμπ ήταν πολύ κραχτά όπως η κατηγορία πως οι Δημοκρατικοί ζητούν αμβλώσεις στον 8ο και 9ο μήνα ή μετά την γέννηση, με τους παρουσιαστές να παίρνουν τον λόγο να πουν πως οι δολοφονίες νεογέννητων δεν αποτελούν νόμο σε καμία πολιτεία!
  • Όμως και η Χάρις μεταχειρίστηκε fake news, όπως ότι ο Τραμπ άφησε την χειρότερη οικονομία από την Μεγάλη Ύφεση.

Ύστερα από 90 λεπτά προφορικής ανταλλαγής πυρών, συχνά βάναυσων και από τις δύο πλευρές, το debate ανάμεσα στον υποψήφιο Πρόεδρο εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις των Δημοκρατικών, ολοκληρώθηκε. Επιβεβαιώνοντας ότι το σκηνικό στις ΗΠΑ κατά την προεκλογική περίοδο έχει αλλάξει άρδην μετά από την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν και την εμφάνιση της Χάρις στο προσκήνιο. Ο Τραμπ δυσκολεύεται εμφανώς να συνειδητοποιήσει ότι απέναντί της μάλλον δεν θα κάνει τον χαλαρό περίπατο προς το Λευκό Οίκο, όπως προδιαγραφόταν με τη βέβαιη επικράτησή του επί του Μπάιντεν. Στο debate φάνηκε πως το να υποτιμά την υποψηφιότητα της Χάρις, χρησιμοποιώντας εναντίον της την ίδια και απαράλλαχτη επιχειρηματολογία του, συνιστά μια επιλογή κάθε άλλο παρά ευφυή και εμπνευσμένη.

  • Εξάλλου, στις δημοσκοπήσεις η Κάμαλα Χάρις πλέον προηγείται, έστω και κατά μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες (49% έναντι 47%). Το πώς θα επηρεάσει η, ομολογουμένως επιτυχημένη, εμφάνισή της στο debate, την τάση του αμερικανικού σώματος, θα φανεί τα επόμενα 24ωρα.

Μπαράκ Ομπάμα: Είδαμε ποιος έχει το όραμα να πάει τη χώρα μπροστά αντί να μας διχάζει. Η Κάμαλα Χάρις θα είναι η πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς

Η Τέιλορ Σουιφτ ανακοίνωσε ότι στηρίζει Χάρις μετά το ντιμπέιτ:

Σχετικά Άρθρα