Αλλάζει άρδην το σκηνικό στον ρωσοουκρανικό πόλεμο: Πράσινο φως(;) από ΗΠΑ για πλήγματα εντός Ρωσίας

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στον ρωσοουκρανικό πόλεμο: Πράσινο φως(;) από ΗΠΑ για πλήγματα εντός Ρωσίας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε η «αναθέρμανση» της συζήτησης για τη χορήγηση στην Ουκρανία άδεια για να πλήξει τη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους. Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ την Παρασκευή (13/9). Την ουσία της επικείμενης συζήτησής τους περιέγραψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν.

Του Σπύρου Σιδέρη

«Είναι απαραίτητο να ρωτήσουμε αν οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Κάποιες φορές αυτό απαιτεί εκπαίδευση, κάτι που κάνουμε εμείς. Έχουν την ικανότητα να το διατηρήσουν αυτό; Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε. Είναι μέρος μιας αποτελεσματικής στρατηγικής; Θα ακούσουμε τους Ουκρανούς εταίρους μας. Και οι δύο θα αναφερθούμε στον πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο Μπάιντεν στο εγγύς μέλλον. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συζητήσουν όταν συναντηθούν την Παρασκευή», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την ενημέρωση.

Την παραμονή αυτής της συνάντησης μεταξύ του Μπάιντεν και του Στράμερ, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας θα έρθουν στο Κίεβο.

  • Σύμφωνα με την εκδοχή της δημοσιογράφου της έκδοσης Axios Τζουλιγκρέις Μπράφκε πηγαίνουν οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών για να δώσουν την εξουσιοδότηση για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.

Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος η πληροφορία αυτή της ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις εξωτερικές υποθέσεις Μίχαελ ΜακΚόλ. «Μίλησα με τον Μπλίνκεν πριν από δύο ημέρες και ταξιδεύει με τον Βρετανό ομόλογό του στο Κίεβο για να τους πει ουσιαστικά ότι θα τους εξουσιοδοτήσουν [να χτυπήσουν τη Ρωσία με ATACMS]», αναφέρει η δημοσιογράφος για τον ΜακΚόλ.

Με βάση αυτές τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα – καθώς και την εμπειρία από προηγούμενες τέτοιες εκστρατείες, όπως η μεταφορά αεροσκαφών ή αρμάτων μάχης – η πιθανότητα ότι οι ΗΠΑ θα άρουν την απαγόρευσή τους με τη μία ή την άλλη μορφή είναι πολύ μεγάλη. Ή τουλάχιστον υψηλότερη από ό,τι στο παρελθόν.

Αν και η Ουάσινγκτον δήλωσε αρκετές φορές την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βλέπει κανένα νόημα να εγκρίνει πλήγματα στο έδαφος της Ρωσίας, τι συνέβη και τώρα ξαφνικά υπάρχει μια τέτοια απότομη αλλαγή;

Οι ΗΠΑ προωθούν το αφήγημα ότι η κατάσταση έχει αλλάξει λόγω της έναρξης των παραδόσεων ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία. Αν και δεν λέγεται επίσημα κάτι τέτοιο άμεσα σε επίσημο επίπεδο, τέτοιες συνδέσεις γίνονται ήδη στα περισσότερα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

  • Το Bloomberg γράφει ότι η θέση της Ουάσινγκτον για τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς έχει αλλάξει λόγω των παραδόσεων βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

Το δημοσίευμα επικαλείται τον Μπλίνκεν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το Ιράν μετέφερε μια παρτίδα πυραύλων Fath-360 στη Ρωσία και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο θα «εξετάσουν και θα ακούσουν» τώρα το αίτημα της Ουκρανίας για άρση των περιορισμών.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το Ιράν, όπως και η Βόρεια Κορέα, είχαν προμηθεύσει στο παρελθόν όπλα στη Ρωσία. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει οδηγήσει σε αλλαγή της στάσης της Ουάσινγκτον σχετικά με τα πλήγματα κατά της Ρωσίας.

  • Παράλληλα, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας. Το θέμα για τα όπλα «μεγάλου βεληνεκούς» μετακινήθηκε ξαφνικά από την αναμονή στη δράση, αμέσως μετά τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν χθες σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο Σολτς, το οποίο προβλέπει την πρόωρη παύση του πολέμου κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Η θέση του Γερμανού καγκελαρίου, δεδομένης της βαρύτητας της Γερμανίας στον δυτικό κόσμο, δεν μπορεί απλά να απορριφθεί όπως στην περίπτωση του Όρμπαν ή του Φίτσο. Πολύ περισσότερο που, παράλληλα, έχει αυξηθεί η διπλωματική δραστηριότητα προς την ίδια κατεύθυνση από τις χώρες του παγκόσμιου Νότου.

  • Είναι γνωστό ότι το παγκόσμιο «κόμμα του πολέμου» θα προσπαθήσει να τορπιλίσει όλες αυτές τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες εν τη γενέσει τους. Και η χορήγηση άδειας για πλήγματα «μεγάλου βεληνεκούς» κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αν δοθεί, εκπληρώνει ακριβώς αυτό τον σκοπό.

Δεν είναι γνωστό αν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να κάνει πράξη τις απειλές της για επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των δυτικών χωρών. Σίγουρα όμως η πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο σύνολό της θα αυξηθεί. Επίσης είναι προφανές ότι οι προσπάθειες να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου θα δεχτούν πολύ σκληρό χτύπημα.

Προφανώς αυτός είναι ο στόχος του παγκόσμιου «κόμματος του πολέμου» στην Ουκρανία, της Ρωσίας και της Δύσης, αλλά ως εκ τούτου, η απόφαση που θα λάβει η Ουάσιγκτον για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα επηρεάσει σοβαρά την πορεία των γεγονότων στο εγγύς μέλλον.

Σχετικά Άρθρα