Εκστρατεία εξειδίκευσης των εξαγγελιών-Σ/Τ και περιοδείες-Τα πρώτα μηνύματα από γιατρούς, επαγγελματίες, αγρότες, τρίτεκνους, ένστολους

 Εκστρατεία εξειδίκευσης των εξαγγελιών-Σ/Τ και περιοδείες-Τα πρώτα μηνύματα από γιατρούς, επαγγελματίες, αγρότες, τρίτεκνους, ένστολους

Στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εξειδίκευση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει μια σειρά συνεντεύξεων τύπου. Η αρχή έγινε από το οικονομικό επιτελείο που παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του πακέτου της ΔΕΘ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις εισφορών,  φορολογικές ελαφρύνσεις κ.α.. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν Σ/Τ την Τετάρτη για το ΕΣΥ (πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Υπ. Υγείας), την Πέμπτη για τα μέτρα στήριξης της οικογένειας και την αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων, την Παρασκευή για το στεγαστικό και την επόμενη Δευτέρα για τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό.

Από τη μία πλευρά εκτιμάται πως υπάρχει πολιτικός χρόνος για να ξεδιπλωθούν μια σειρά πρωτοβουλιών, καθώς δύο κόμματα της αντιπολίτευσης – ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – έχουν το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο εσωτερικό τους (ετοιμάζονται για τις εσωκομματικές κάλπες). Από την άλλη πλευρά ωστόσο δεν παραγνωρίζεται πως οι πολίτες στις ευρωεκλογές έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση πως πρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενώ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα «γαλάζια» ποσοστά παραμένουν κοντά σε αυτά που έχουν καταγραφεί στις κάλπες του Ιουνίου.

Έτσι υπουργοί της κυβέρνησης, από κοινού με τα κορυφαία κομματικά στελέχη της ΝΔ θα εκδράμουν στην περιφέρεια για να επικοινωνήσουν, με εντολή του πρωθυπουργού, τις εξαγγελίες που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να σταλεί μήνυμα πως μια σειρά μεταρρυθμίσεων προχωράνε και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Μάλιστα μέσα στο 2025, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανοίξει το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και μένει να φανεί για ποια άρθρα θα γίνει συζήτηση.

  • Τα μηνύματα, πάντως, που καταφτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι ευοίωνα, αφού μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες αλλά και οργανωμένα στελέχη, εκφράζουν απογοήτευση για το περιεχόμενο των μέτρων.

Ηχηρή είναι η αντίδραση από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία με ανακοίνωσή της κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό για την προαναγγελία κινήτρων σε γιατρούς ούτως ώστε να στελεχώσουν τις παραμεθόριες περιοχές. Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας για ψευδή στοιχεία και υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, αλλά στην ουσία αποτελούν μείωση των επιδομάτων και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στις άγονες περιοχές.

Η πιο ηχηρή αντίδραση, ωστόσο, ήρθε χθες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία σε μία οργισμένη ανακοίνωση αναρωτιέται «ποιος νοσηρός νους» έπεισε τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των ενστόλων. Οι συνδικαλιστές του κλάδου κάνουν λόγο για εμπαιγμό και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε επαφή με τα συνδικάτα των υπολοίπων ενστόλων.

Προβληματισμό και αντιδράσεις, και στους ξενοδόχους της χώρας, θεωρώντας ότι υπάρχει απουσία σε σχέδιο και μέτρα για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών, τις υποδομές κ.α. Εκτιμούν επίσης ότι οι εξαγγελίες που αφορούν στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα οδηγήσουν σε δραστικές αλλαγές, διότι στην πραγματικότητα δεν τίθενται ουσιαστικοί περιορισμοί.

Μούδιασμα, αν όχι απογοήτευση, μεταδίδεται και από τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου για τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη των παραγωγών και κτηνοτρόφων. Συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι των τελευταίων εκφράζουν πικρία για τον αποκλεισμό της κτηνοτροφίας από τα μέτρα στήριξης, ενώ εκπρόσωποι των παραγωγών ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη και ποιους αφορά η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Εκτιμούν, δεν ότι οι εξαγγελίες που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζουν τα μείζονα προβλήματα του κλάδου, όπως το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων κα.

Τέλος, αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από σωματεία τριτέκνων. Πόσο καιρό ακούμε και διαβάζουμε σε διαφορά ΜΜΕ ότι οι τρίτεκνοι θα εξισωθούν με τους πολύτεκνους. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρίτεκνοι της Εύβοιας, στην οποία -μεταξύ άλλων- επισημαίνουν ότι στις ανακοινώσεις του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός μίλησε για σύγκλιση, μια νέα λέξη στο τραπέζι, δεν σχετίζεται καν με την εξίσωση αλλά σημαίνει απλώς προσέγγιση των δικαιωμάτων.

Σχετικά Άρθρα