ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτο Συνέδριο για εκλογή νέου αρχηγού–Ποιοι θέτουν υποψηφιότητα-Ερωτηματικό η στάση Κασσελάκη

 ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτο Συνέδριο για εκλογή νέου αρχηγού–Ποιοι θέτουν υποψηφιότητα-Ερωτηματικό η στάση Κασσελάκη

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποφάσισε τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Κατ’ αρχάς αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς.

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε μέρες. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, έχει εκδηλώσει δημοσίως ο Παύλος Πολάκης. Επίσης ο Νικόλας Φαραντούρης σε δηλώσεις του έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

 Έκτακτο συνέδριο, μετά τη μομφή στον Κασσελάκη

Χωρίς την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, συζητήθηκαν όσα προβλέπονται από το καταστατικό, δηλαδή διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις. Να είναι το συνέδριο, συνέδριο υποψηφιοτήτων για την προεδρία. Να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες με την εκλογή νέου προέδρου, όπως πρότεινε ο Παύλος Πολάκης. Και αρκετές άλλες. Τελικά, η Κεντρική Επιτροπή, θα εισηγηθεί έκτακτο συνέδριο στο οποίο θα ανακηρυχθούν και οι υποψήφιοι για την προεδρία. Στο εν λόγω έκτακτο συνέδριο θα διεξαχθεί και πολιτική συζήτηση επί προγραμμάτων.

Το συνέδριο δεν θα έχει τη δυνατότητα, όπως αποφασίστηκε, να ακυρώσει την απόφαση περί μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη.

 Οι σίγουροι υποψήφιοι και τα ερωτηματικά

Τα 163 μέλη της ΚΕ που ψήφισαν «ναι» στην πρόταση μομφής έστειλαν σαφές μήνυμα πως η  εσωκομματική  αντιπολίτευση  κέρδισε και τώρα όλοι περιμένουν να δουν ποια στρατόπεδα και ποιες συμμαχίες θα σχηματιστούν εντός της Κουμουνδούρου και πόσες δυνάμεις θα συγκεντρώσουν ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης.

Τι στάση θα κρατήσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς δεν άνοιξε τα χαρτιά του ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, ούτε ξεκαθάρισε αν θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος μετά την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του. Μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και προχώρησε σε δήλωση – επίθεση προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «κουκούλες» και πολιτικές ξένες στην Αριστερά, ενώ ξεκαθάρισε πως θα λογοδοτήσει μόνο στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσημα έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους ο Παύλος Πολάκης (μόλις χθες (8/9/24) το είπε στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή) αλλά και ο Νικόλας Φαραντούρης.

Ο ίδιος είχε πει πριν από δύο ημέρες στο MEGA, ότι «με ρωτάτε σε περίπτωση που γίνουν εκλογές αν θα είμαι υποψήφιος σας απαντάω μάλιστα το σκέφτομαι πολύ σοβαρά».

Ερωτηματικά για Φάμελλο και Παππά

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι το τι σκέφτονται να κάνουν ο γνωστός για την ενωτική του στάση Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος προσφάτως «καρατομήθηκε» από πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και το απόγευμα της Κυριακής δήλωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα με Πολιτική Πρόταση», αλλά αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα.

Όπως είπε ο ίδιος, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (8/9/24) σε δηλώσεις του, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής:

«Τα μέλη της ΚΕ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, γιατί πράγματι υπάρχει μια συρρίκνωση. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους ενωμένους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα, με την πολιτική πρόταση. Δε μένει στίγμα στο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα τα μέλη της κεντρικής επιτροπής επέλεξαν να γυρίσουμε σελίδα. Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν. Θα συνεισφέρουμε όλοι».

Ακόμα ένα ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Νίκου Παππά, ο οποίος ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές και στη συνέχεια συμπορεύτηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε επίσης αν σκοπεύει να ξαναβεί μπροστά αλλά δεν έδωσε απάντηση.

Ο Νίκος Παππάς, επεσήμανε ότι η Κ.Ε. θα συγκληθεί ξανά σε δύο εβδομάδες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Ένα καταστατικό που είναι το δικό μας Σύνταγμα. Είμαστε βέβαιο ότι με απόλυτη ομαλότητα θα γίνουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες. Ανοίγει η διαδικασία. Η ΚΕ αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να συγκληθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες από τώρα. Στέλνουμε ένα μήνυμα ηρεμίας ένα μήνυμα δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο. Στον κόσμο που πληγώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις

Ο Νίκος Παππάς στη ΔΕΘ αντί του Κασσελάκη

Παράλληλα αποφασίστηκε στην ΚΕ να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Νίκος Παππάς. O Στέφανος Κασσελάκης μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής δεν θα μπορούσε να πάει καθώς έχει εκπέσει από πρόεδρος του κόμματος.

Το παρασκήνιο της μομφής

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον 15 υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΕ προσεγγίστηκαν από την ομάδα Πολάκη και υπερψήφισαν την πρόταση μομφής δίνοντας έτσι χαρακτήρα εικόνα συντριβής του μέχρι τώρα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα υποψηφιότητα ή νέο κόμμα από τον Κασσελάκη;

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης στο ξέσπασμα που είχε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, αμέσως μετά από το συντριπτικό για τον ίδιο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον του 100 μέλη του Οργάνου, προσκείμενα στον Αλέξη Τσίπρα, με τη στήριξη της ομάδας του Παύλου Πολάκη, έδειξε να θέλει να κόψει κάθε σχέση με τη «νομενκλατούρα» του κόμματος και είπε ότι θα λογοδοτήσει στη βάση του κόμματος, πράγμα που αφήνει ανοικτές δύο επιλογές: είτε να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία, είτε να προχωρήσει στην ίδρυση νέου σχήματος.

Σχετικά Άρθρα