Μομφή κατά Κασσελάκη: Ξεκίνησε η καταμέτρηση- Πόσοι ψήφισαν, τι ώρα αναμένεται το αποτέλεσμα

 Μομφή κατά Κασσελάκη: Ξεκίνησε η καταμέτρηση- Πόσοι ψήφισαν, τι ώρα αναμένεται το αποτέλεσμα

Στη 1 μετά το μεσημέρι, όπως ήταν προγραμματισμένο, έγινε γνωστό ότι έκλεισαν οι κάλπες της μυστικής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής των 87 κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Στις 14:00, ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ψήφισαν 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εκ των οποίων 210 στις κάλπες και 76 με τηλεφωνικό τρόπο. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 14:30.

Στήθηκαν τρεις κάλπες για να ψηφίσουν τα 295 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Για μομφή κατά του Στέφανου Κασσελάκη χρειάζονται 148 ψήφοι. Η απόφαση για τη μυστική ψηφοφορία ελήφθη μετά από έντονη συζήτηση στην μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής. Η πλειοψηφία αποφάσισε πως η διαδικασία της ψηφοφορίας θα είναι μυστική. Συγκεκριμένα, 122 στήριξαν μυστική ψηφοφορια, 86 φανερή και 4 λευκό. Αυτό αποτελούσε εξ αρχής επιδίωξη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και συνιστά ήττα των προεδρικών. Ψήφισαν συνολικά 212 παρόντες.

Αυτή η διαδικαστική ψηφοφορία θεωρήθηκε το πρώτο crash test για την καταγραφή των συσχετισμών μέσα στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επιχειρηματολογία για την ανοιχτή ψηφοφορία την ανέπτυξαν τα κεντρικά στελέχη του στρατοπέδου Κασσελάκη, δηλαδή ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ράνια Σβίγκου.

  • Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν μία τέτοια ψηφοφορία να μην γίνει φανερά, άλλωστε, όπως ανέφεραν, έτσι γίνεται και στη Βουλή. Οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τα μέλη θα ψηφίσουν περισσότερο ελεύθερα αν τηρηθεί μυστικότητα.

Πριν τη σχετική ψηφοφορία, υπήρξαν και τοποθετήσεις. Τρεις επιχειρηματολόγησαν υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας και τρεις υπέρ της φανερής.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε έκπληξη καθώς η γενική εκτίμηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν οριακό, αλλά θα το κέρδιζαν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το αποτέλεσμα δείχνει ότι η δυναμική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπερέβη τις εκτιμήσεις. Αυτό άλλωστε είχε φανεί και από το ότι το κείμενο-πλαίσιο των 87 υπογράφτηκε από 99 μέλη της ΚΕ.

Παράλληλα η συσπείρωση των «κασσελακίστας» ήταν πολύ μικρότερη του αναμενόμενου, καθώς περισσότερα από 80 μέλη της ΚΕ δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία είτε από υπέρμετρη σιγουριά για το αποτέλεσμα είτε γιατί επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν διακριτικά από το στρατόπεδο Κασσελάκη. Τέλος το αποτέλεσμα της διαδικαστικής ψηφοφορίας επηρεάζει τις εντυπώσεις για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής στην εσωκομματική σύγκρουση -εκτιμήσεις που αποτυπώνονται και στις ψήφους. Επιπλέον, η μυστικότητα καθιστά πιο εύκολο να ψηφίσουν εναντίον του Κασσελάκη μέλη της ΚΕ που θα δίσταζαν να το κάνουν αν η ψηφοφορία ήταν ανοιχτή.

Η αναβολή της ψηφοφορίας για το πρωί της Κυριακής δημιούργησε πάντως ένταση στο προεδρείο καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι δεν πάρθηκε συλλογικά αυτή η απόφαση. Οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες περί χειραγώγησης της διαδικασίας από την πλευρά Κασσελάκη, ειδικά μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας που ξεκάθαρα δεν τον ευνοούσε. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και ανακοινώθηκαν τα πρόσωπα της εφορευτικής επιτροπής.

  • Όσον αφορά στην ψηφοφορία καθαυτή ο αριθμός 148 θεωρείται κομβικός, αφού αποτελεί τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων του 50 συν 1 ώστε η πρόταση να περάσει ή να απορριφθεί.

Οι 87 έλεγαν χθες ότι έχουν «σίγουρες» γύρω στις 130 ψήφους. Υπάρχει ωστόσο και ο Παύλος Πολάκης.

Η μομφή από τους “87” κατατέθηκε άμεσα μετά την ιδιαίτερα διχαστική ομιλία του προέδρου του κόμματος και υπογράφεται από 100 μέλη του οργάνου. Αν γίνει δεκτή, το κόμμα θα προσφύγει σε έκτακτο συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, επέλεξε το δρόμο της ανοιχτής σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας βαριές κουβέντες για όσους τον αμφισβητούν και περιγράφοντας ένα μοντέλο κόμματος όπως το έχει ο ίδιος στο μυαλό του, ενώ επικαλέστηκε ουκ ολίγες φορές τη βάση που τον στηρίζει. Παρ’ όλα αυτά δεν σήκωσε το γάντι, δεν πήγε ο ίδιος στις κάλπες και κάλεσε τους αντιπάλους του να τον αμφισβητήσουν.

Αναλυτικά το κείμενο της πρότασης μομφής

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Προσέρχομαι στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης των λεγομένων και των πράξεών μας.

Τον τελευταίο ένα χρόνο ειδικότερα από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος, το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αρχών και αξιών:

Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κυρίαρχη την ευθύνη του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, δεν αντιλήφθηκε ούτε μία στιγμή γιατί η πλειοψηφία των μελών του κόμματος του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με ευθύνη του προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοιχτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα-καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ευθύνη του προέδρου δεν επιτελεί τον συνταγματικό του ρόλο, που είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης και η δημιουργία εναλλακτικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης.

Γιατί ο πρόεδρος δεν εφαρμόζει την απόφαση του 4ου συνεδρίου μιλάει για κοινή εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων οι εκφράσεις του περί συνεργασίας κουρελιού ή συνεργασία της διαπλοκής, τον καθιστούν πρόσωπο που δεν μπορεί να υπηρετήσει την απόφαση αυτή στα πλαίσιο της ευρύτερης ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Γιατί θεωρούμε ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας.

Γιατί ο πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου.

Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις ΤΩΡΑ. 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 4 του Καταστατικού και καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο και ζητούμε άμεση προσφυγή στη βάση».

Σχετικά Άρθρα