Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ- Λελογισμένα μέτρα, πολιτικά μηνύματα

 Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ- Λελογισμένα μέτρα, πολιτικά μηνύματα

Απόψε στις 19:30 η ομιλία του πρωθυπουργού στην τελετή των εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Με στόχο την επανεκκίνηση για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι η πρώτη ομιλία προγραμματικού χαρακτήρα μετά τις ευρωεκλογές και τον προβληματισμό που προκάλεσε το αποτέλεσμα, αναμένεται να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει 36 μέτρα, που θα κοστίσουν ένα δισ ευρώ στον προϋπολογισμό.

Το κυβερνητικό ΜΟΤΟ είναι: Λελογισμένες παροχές για την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, χωρίς, να διαταράσσονται οι δημοσιονομικές δυνατότητες με βάση το νέο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο με συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρατά “καλάθι παροχών” και δεν τάζει πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν αναφέρουν κυβερνητικές πηγές καθώς βασική πολιτική της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Ενώ έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μέτρων όπως η μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Κυρίως όμως ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί, στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησής του που οδηγεί στην υλοποίηση όλων των εξαγγελιών που έγιναν πριν από έναν χρόνο όταν οι πολίτες επικρότησαν με την ψήφο τους το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το σύνθημα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες: «Ελλάδα 2027 – Πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά», η οποία συμπυκνώνει τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή για την επόμενη τριετία. Όπως θα επισημάνει, στόχος είναι να επιτυγχάνονται «μέχρι το 2027 μικρές και μεγάλες καθημερινές νίκες που συμπληρώνουν το στρατηγικό μας σχέδιο».

Στο Μαξίμου θεωρούν άλλωστε ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες έστειλαν μήνυμα περισσότερης και πιο γρήγορης δουλειάς. Απορρίπτουν δε τις εισηγήσεις για “δεξιά στροφή” ή “επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ”.

Το βασικό περίγραμμα των ανακοινώσεων:

  • 1. Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.
  • 2. Στήριξη της οικογένειας, μέτρα για το δημογραφικό.
  • 3. Παρεμβάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα.
  • 4. Καλύτερα νοσοκομεία και αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας και πρόσθετα κίνητρα για γιατρούς στο ΕΣΥ, ειδικά σε άγονες περιοχές.
  • 5. Στήριξη του αγροτικού κόσμου.
  • 6. Παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 7. Ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών με έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων.
  • 8. Επιδόματα με δίκαιο κοινωνικά τρόπο.
  • 9. Ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.
  • 10. Προστασία του τουριστικού προϊόντος και βελτίωση των υποδομών.
  • 11. Μέτρα θωράκισης για τις φυσικές καταστροφές.
  • 12. Ενίσχυση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.
  • 13. Εθνική στρατηγική για τη μεταποίηση.
  • 14. Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα.

Ειρικότερα βασικός άξονας των ανακοινώσεων θα είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό. Το νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” (για το οποίο θα αξιοποιηθεί ένα επιπλέον δισ κοινοτικών πόρων), το νέο πρόγραμμα “Ανακαινίζω- νοικιάζω”, αλλά και μέτρα για το AirBnB έστω και εάν δεν θα είναι τόσο δραστικά όσο προεκλογικά είχε εννοηθεί.

  • Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για προσωρινό “πάγωμα” των νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε κορεσμένες περιοχές, καθώς και για φοροαπαλλαγή για τρία έτη σε όσους μετατρέψουν το AirBnB τους σε μακροχρόνια μίσθωση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να ανακοινώσει μεταξύ άλλων νέες αυξήσεις στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, “σημειακές αλλαγές” στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, επίδομα για συνταξιούχους αλλά και για ευάλωτους τα Χριστούγεννα από τα έσοδα της φορολογίας των διυλιστηρίων, ενίσχυση των αστυνομικών, 500 εκ ευρώ αναβάθμιση σχολικής στέγης, πρόσθετα κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ στις άγονες περιοχές, μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες.

Σχετικά Άρθρα