Κεντρική Επιτροπή/ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της κρίσης-Θολό τοπίο και έντονο παρασκήνιο-Ο μεγάλος χαμένος της εσωκομματικής σύγκρουσης

 Κεντρική Επιτροπή/ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της κρίσης-Θολό τοπίο και έντονο παρασκήνιο-Ο μεγάλος χαμένος της εσωκομματικής σύγκρουσης

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 (TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η μέρα της κρίσης έφτασε για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στη  πιο κρίσιμη ίσως καμπή στην ιστορία του κόμματος και με μεγάλο συνειδητά απόντα τον Αλέξη Τσίπρα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται μπροστά στο φάσμα μιας τρίτης μεγάλης διάσπασης, μετά το 2015 με τη αποχώρηση βουλευτών και στελεχών υπό τον  Παναγιώτη Λαφαζάνη και το 2023 με τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς από τους Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Ευ. Τσακαλώτο κ.α. και όλα δείχνουν ότι και τώρα υπό το κλίμα της νέας γενικευμενης αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη ένα χρόνο μετά εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο Παύλος Πολάκης και οι “87” που χρεώνονται στον Αλέξη Τσίπρα θέτουν θέμα “αλλαγής ηγεσίας” και “αλλαγής στην ηγεσία” και μένει σήμερα να δούμε με την έναρξη της συνεδρίασης αν θα τεθεί επί τάπητος με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ή με πρωτοβουλία του ο ίδιος θα σηκώσει το γάντι και θα θέσει υπό την κρίση της βάση την παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο μέχρι χθες το βράδυ τουλάχιστον εθεωρείτο απίθανο.

“Αν δεν περάσει η πρόταση μομφής, όλοι θα πρέπει να αναλογιστούν πώς θα προχωρήσουμε μετά όλοι μαζί”  δήλωσε με νόημα η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και πρόσθεσε “Κάποιοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρχει ομόνοια σε ένα κόμμα μετά από πρόταση μομφής. Μετά το αποτέλεσμα, έχει σημασία το τι θέσεις θα πάρουν όσοι τον αμφισβήτησαν και τι θα κάνει και ο πρόεδρος. Ο κάθε αρχηγός αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί μια κρίση. Φτάσαμε στην κορύφωση”.

Όπως είπε “Στην ΚΕ να ανοίξουν όλα τα χαρτιά και να συνεχίσουνε όλοι μαζί” και “Όποιος θέλει να αλλάξει, εκείνος να το προκαλέσει, αυτό πιστεύει ο πρόεδρος. Όποιος έχει αυτήν την επιθυμία, μπορεί να το προκαλέσει” και επισήμανε “Ανησυχώ, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται . Δεν βλέπω αποχωρήσεις και αν όλοι το θέλουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξακολουθήσει να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση”.

Και ο πρόεδρος της Κ.Ο.  Νίκος Παππάς προκάλεσε τους αμφισβητίες να κάνουν το βήμα εφόσον επιμένουν να στηθούν κάλπες. “Όποιος θέλει αλλαγή ηγεσίας πρέπει να κάνει πρόταση μομφής. Δεν έχω ακούσει καμία σαφή τοποθέτηση ότι θα το κάνουν όσοι θέτουν θέμα προσφυγής στη βάση” ανέφερε και πρόσθεσε “Υπάρχει μια θολή εικόνα για το τι προτίθεται καθένας να κάνει, αλλά σε κάθε περίπτωση σας λέω ότι ο Στέφανος Κασελάκης είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τριετή θητεία και οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται σε περίπτωση που τεθεί θέμα αμφισβήτησης είναι απολύτως σαφείς. Δεν λέω ότι είναι παράνομες. Απολύτως δημοκρατικά, απολύτως ανοιχτά και αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε”.

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης γνωστοποίησε τις προθέσεις με μια αμφίσημη μαντινάδα, καθώς από τη μια τονίζει ότι “ο κόσμος θέλει πόλεμο με τη Δεξιά, δεν θέλει ούτε τσακωμό,ούτε μασκαριλίκι” και από την άλλη επισημαίνει “θέλουμε αλλαγή και μια στροφή μεγάλη για να μπορέσει ο Συριζα ρόλο να παίξει πάλι”.  

Στην πιο δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται  η κίνηση των “87” η οποία θέτει θέμα “εμπιστοσύνης” στο πρόσωπο του προέδρου, ωστόσο ταυτόχρονα δεν θέλει να κατηγορηθεί και για αποφάσεις που ενδεχομένως φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον νέας διάσπασης.

“Να με συγχωρήσετε αλλά εν προκειμενω έχει δίκιο η πλευρά Κασσελάκη. Η ψηφοφορία για μομφή στην ηγεσία, δεν είναι τυπική περίπτωση ψηφοφορίας για πρόσωπα, ώστε να είναι μυστική. Οι ψηφοφορίες για πρόσωπα είναι μυστικές για να διαχωρίζεται η ψήφος συνείδησης από τις προσωπικές σχέσεις. Η μομφή στον Πρόεδρο είναι ψήφος για ανατροπή της ηγεσίας του κόμματος. Όποιος τοποθετείται πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει και την πολιτική ευθύνη. Δεν μπορεί να κρύβεται από το κόμμα.
Αλλιώς, κακώς είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Και φυσικά ένα κόμμα με στελέχη που άλλο θα ψήφιζαν σε φανερή ψηφοφορία και άλλο σε κρυφή, δεν αξίζει κανέναν οίκτο”
σχολίασε στο λογαριασμό του στο facebook ο πρωην διευθυντής της Αυγής Άγγελος Τσέκερης, ο οποίος δεν διακρίνεται για τα φιλικά του αισθήματα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εφόσον λοιπόν κατατεθεί πρόταση μομφής η έγκρισή της απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία  και αν αυτό συμβεί τότε με βάση το άρθρο 20 παρ. 4 του Καταστατικού συγκαλείται έκτακτο Συνέδριο προς επικύρωση. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των 300 μελών της Κ.Ε. εξακολουθεί να είναι υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη και το ζητούμενο είναι αν η πλειοψηφία κατά της πρότασης μομφής θα είναι ευρεία ή οριακή.

Οι “87”, οι οποίοι μέχρι αργά χθες το βράδυ εξέτασαν την τελική τους στάση την Κ.Ε., αισιοδοξούν ότι θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100-110 ψήφους  γεγονός που θα έχει ενισχύσει τη θέση τους στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των μελών που ταυτίζεται με τις θέσεις του Π. Πολάκη. Είναι προφανές ότι αν η μομφή απορριφθεί, ο Στεφανος  Κασσελάκης θα βγει πολιτικά ενισχυμένος και θα εδραιώσει τη θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αν η πρόταση μομφής περάσει, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ένα Συνέδριο, όπου θα εκλεγούν νέοι αντιπρόσωποι. Αλλά και σε αυτή τη περίπτωση  η “ομάδα” Κασσελάκη έχει την πλειοψηφία στη βάση και άρα αυξημένες πιθανότητες να ελέγχει την πλειοψηφία των Συνέδρων. Σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου από τη βάση.

Σε αυτή τη περίπτωση υποψήφιοι θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος προς το παρόν δεν έχει απέναντι του ισχυρή εναλλακτική πρόταση. Ωστόσο ήδη στελέχη όπως ο πρωην πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, η βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Παύλος Πολάκης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης εξετάζουν τη τελική τους στάση και είναι πολύ πιθανό ένας ή περισσότεροι εξ΄αυτών να βρεθούν τελικά απέναντι στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το σίγουρο πάντως είναι ότι από τις εξελίξεις, άσχετα από το ποιος, πως και πότε θα επικρατήσει, μεγάλος χαμένος είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς μέρα με τη μέρα απαξιώνεται στα μάτια της κοινωνίας και πλέον με βάση τις δημοσκοπήσεις κινείται στο 10% με περαιτέρω πτωτική τάση.

Σχετικά Άρθρα