ΣΥΡΙΖΑ:”Έκπλήξεις” από την Επιτροπή Καταστατικού-Η μαντινάδα Πολάκη και η μάχη των συσχετισμών στην ΚΕ

 ΣΥΡΙΖΑ:”Έκπλήξεις” από την Επιτροπή Καταστατικού-Η μαντινάδα Πολάκη και η μάχη των συσχετισμών στην ΚΕ

Καθημερινά νέες εξελίξεις και δεδομένα προστίθενται στην εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνοντας τη συγκρουσιακή ατμόσφαιρα ενόψει της ΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Καταστατικού απέρριψε τις κυριότερες, προτεινόμενες, από τον πρόεδρο του κόμματος, αλλαγές. Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή δεν καταργούνται, όπως προέβλεπε η προεδρική πρόταση. Πάντως για την Κ.Ε. η Επιτροπή εισηγείται τη μείωση του αριθμού των μελών της, από 300 που είναι σήμερα, στα 200.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προτείνει την αντικατάσταση της Κ.Ε. από 151μελή Εθνική Επιτροπή, με τη ex officio συμμετοχή βουλευτών, ευρωβουλευτών και εκπροσώπων της Νεολαίας. Αντιθέτως για το όνομα, η Επιτροπή συμμερίζεται την ανάγκη αλλαγής του (πέρασε με οριακή πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες). Επίσης, υιοθετήθηκε το μέτρο των τριών θητειών για τους βουλευτές, με αφετηρία το Συνέδριο του 2022.

Τα στρατόπεδα με μια ματιά:

  • Κρίσιμη συνάντηση θα έχει απόψε το βράδυ, η ομάδα των 87, οι οποίοι έχουν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Σημειώνεται ότι όλη η ομάδα των 87 θέτει δημόσια και συνεχώς ζήτημα ηγεσίας αμφισβητώντας ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη
  • Ο Παύλος Πολάκης, ζήτησε πολιτική συμφωνία για προσφυγή σε εκλογές απειλώντας τον πρόεδρο με πρόταση μομφής. Μένει λοιπόν να φανεί αν ο βουλευτής Χανίων θα κάνει ένα τελευταίο βήμα αμφισβητώντας και θεσμικά τον πρόεδρο του κόμματος.
  • Η πλευρά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη τελικά άλλαξε τη στάση του ως προς την μομφή γιατί «η πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα και δεν προσφέρει τίποτα».
  • Τέλος υπάρχουν και άλλες δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που -αυτή την ώρα- λειτουργούν ως ακροατήριο και παρακολουθούν τη συζήτηση όπως εξελίσσεται.

Πάντως οι συσχετισμοί είναι δύσκολο να καθοριστούν με βεβαιότητα, καθώς ενώ οι αμφισβητίες φαίνεται να έχουν περισσότερα  από 100 μέλη, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οριακή πλειοψηφία -και μάλιστα σε μια διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη. Από την ώρα πάντως που κατατεθεί μομφή, θα ανοίξει και συζήτηση για το ποιος θα είναι υποψήφιος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Παράλληλα η επιλογή Κασσελάκη να παραπέμψει την αναμέτρηση στο προσεχές συνέδριο έτυχε διαφόρων ερμηνειών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από κάποιους επικριτές του έγινε αντιληπτή ως υποχώρηση, λόγω του φόβου του, όπως έλεγαν, για τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή. Πράγματι, μετά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Παύλου Πολάκη και τους τριγμούς που προκάλεσε ακόμα και στο προεδρικό στρατόπεδο η πρόταση για αλλαγή ονόματος, οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη είναι κλονισμένοι. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να δούμε μετακινήσεις μελών της Κ.Ε., που να σηματοδοτήσουν μεγαλύτερη αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένοι, πάλι, εξέλαβαν αυτήν την υποχώρηση ως έμμεση απειλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει συνέδρους για το καταστατικό συνέδριο σε λίγες εβδομάδες και ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να πιστεύει πως θα έχει στο πλευρό του την πλειοψηφία τους. Σε αυτό συνηγορεί η εκτίμηση έμπειρων στελεχών, πως τα νηφάλια μέλη του κόμματος κάθε άλλο παρά θα συρρεύσουν στις εκλογές ανάδειξης συνέδρων, λόγω της απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μη ικανοποιητικά εκλογικά αποτελέσματα και την συνεχιζόμενη εσωστρέφεια.

Κάποιοι, τέλος, θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης μπλοφάρει και θέλει στην πραγματικότητα να σπρώξει τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής. Έτσι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα επιδιώξει να λάβει την αποφασιστική γνώμη του καταστατικού συνεδρίου, ελπίζοντας σε μια κυριαρχία του και σε αποχώρηση όσων τον αμφισβητούν.

Η μαντινάδα Πολάκη

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Παύλος Πολάκης εξακολουθεί να επιδίδεται σε αναρτήσεις στο Facebook και, μάλιστα, υπό τη μορφή μαντινάδας. Ο χανιώτης βουλευτής χρησιμοποίησε μία μαντινάδα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς μία πληγή για να μιλήσει για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον τρόπο που, το κόμμα, θα μπορέσει ξανά να «παίξει ρόλο», προκειμένου να «ρίξει τη δεξιά». 

«Για να γιατρεψεις μια πληγη ,πρωτα τη καθαριζεις κι αν δε γατεχεις να χαλάς, μην ξεκινας να χτιζεις

Εμεις θα το γλεντιζομε κι οπου το βγαλει η βραση πρεπει να φτιαξει η δουλειά, αλλιως θα σιοχαλασει.

Ο κοσμος θελει πόλεμο, τη δεξια να ριξει δε θελει ουτε τσακωμο ουτε μασκαραλικι!!!

Γι αυτο και θελουμε αλλαγη και μια στροφη μεγαλη για να μπορεσει ο Συριζα ρολο να παιξει παλι», έγραψε ο Παύλος Πολάκης στη μαντινάδα του. 

Σχετικά Άρθρα