Στέφανος Κασσελάκης: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα “έξυπνο” κράτος

 Στέφανος Κασσελάκης: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα “έξυπνο” κράτος

Μέσα σε μόλις έναν χρόνο από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η  επικοινωνιακά ατσαλάκωτη εικόνα της κυβέρνησης μετατράπηκε σε μια φθαρμένη αφίσα υποσχέσεων άνευ αντικρίσματος, όπως και είναι στην πραγματικότητα. Τα προβλήματα πληθαίνουν και οξύνονται. Η απόσταση μεταξύ κυβερνητικών λόγων και έργων μεγαλώνει. Γίνεται όλο και πιο εμφανής, όπως και η «προνομιακή» σχέση της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τη διαπλοκή. Ωστόσο, αν και το κυβερνητικό «ραντεβού» με το πολιτικό αδιέξοδο πλησιάζει, η κοινωνική πλειοψηφία πληρώνει υψηλό τίμημα από την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Μια πολιτική η οποία φθείρει τα θεμέλια των δημοκρατικών κατακτήσεων, των κοινωνικών δικαιωμάτων, του κράτους πρόνοιας και της οικονομίας. Μια πολιτική που μας γυρίζει ταχύτατα σε ένα αποκηρυγμένο παρελθόν μιζέριας και φτώχειας.

Tου Στέφανου Κασσελάκη, Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Αυτή την περίοδο θα έπρεπε να συζητάμε για τα πρώτα αποτελέσματα της νέας οικονομικής πορείας της χώρας μας. Να αξιολογούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο και να καταγράφουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις επαναφοράς του κράτους πρόνοιας. Θα έπρεπε να έχουμε τα πρώτα δείγματα στο πεδίο της «δίκαιης» απονομής δικαιοσύνης. Η Δημόσια Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχουν κάνει το δικό τους «άλμα στο μέλλον». Οι έννοιες της αποκέντρωσης και της βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον θα έπρεπε να έχουν λάβει νέες διαστάσεις. Η Πολιτική Προστασία θα έπρεπε να ήταν σε θέση, με εργαλείο μια επαρκώς στελεχωμένη και πολυλειτουργική Ανεξάρτητη Αρχή, να σταθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στις απειλές της Κλιματικής Κρίσης. Στον τομέα των δικαιωμάτων, θα έπρεπε να μπορούμε να δείξουμε και να αποδείξουμε τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε τις σκοταδιστικές αντιλήψεις που έχουν μεγεθύνει την έμφυλη και οικογενειακή βία, τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, το ρατσιστικό μίσος και τον φόβο για τη διαφορετικότητα. Θα έπρεπε να αποτιμούμε τα πρώτα θετικά βήματα στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών, χωρίς δημοκρατικές εκπτώσεις, με συνέπεια και επαγγελματισμό. Στην υγεία να έχουμε ανατρέψει τα μέτρα λειτουργικής ιδιωτικοποίησης και στην παιδεία, να αντικρίζουμε την πτώση των «τειχών» της ισότιμης μόρφωσης όλων των παιδιών μας. Αυτή την περίοδο θα έπρεπε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν έναν θετικό απολογισμό ευημερίας και να αισιοδοξούν, επιτέλους, για το μέλλον.

Αυτή είναι η κανονικότητα που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η οποία μας αξίζει και περιλαμβάνει πολλά περισσότερα ακόμη σε τομές, επιτεύγματα και στόχους. Είναι αυτό ακριβώς που στερεί η κυβέρνηση της ΝΔ από τη χώρα, την ίδια ώρα που αρνείται επίμονα ακόμα και να συζητήσει τις ενδελεχώς επεξεργασμένες προτάσεις μας, όπως συνέβη με τις δύο προτάσεις νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή για την ακρίβεια και την φορολογική πολιτική. Ανάλογα υποδέχτηκε τις προτάσεις μας για το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα ή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Ταυτόχρονα, αγνοεί τις δημιουργικές παρατηρήσεις μας για τις αντικοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής της, ακόμη και για λειτουργικές υστερήσεις ή δυσλειτουργίες των νομοθετημάτων της, που ως αξιωματική αντιπολίτευση οφείλουμε να παρατηρούμε και να αναδεικνύουμε.

Αλαζονεία, επιθετικότητα προς τους εργαζόμενους, απόρριψη του ουσιαστικού διαλόγου, κατάχρηση της έννοιας της ατομικής ευθύνης εις βάρος των πολιτών, είναι η «πολιτική ύλη» που παράγει σε αφθονία η κυβέρνηση. Η χώρα διασύρεται διεθνώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών, τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Είμαι περήφανος που το κόμμα μας ξεμπροστιάζει την προπαγάνδα του «επιτελικού κράτους» των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των σιδηροδρομικών εγκλημάτων. Που δεν φοβάται να μιλήσει ενάντια σε επιζήμιες συμφωνίες τραπεζικών εκποιήσεων συνδεδεμένες με κρατικοδίαιτη διαπλοκή. Που δεν επιτρέπει μυστική διπλωματία με την Τουρκία και που δεν σκύβει το κεφάλι στις ΗΠΑ και στα εξοπλιστικά τους συμφέροντα. Που στέκεται στο πλευρό της Παλαιστίνης, τασσόμενο ευθέως υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του κράτους της.

Με ευθύνη της κυβέρνησης αντιμετωπίζουμε ένα μείγμα πολιτικής ελάχιστων αποτελεσμάτων, υψηλού κινδύνου για το μέλλον, αδυναμίας διαχείρισης των νέων προκλήσεων, παρωχημένων αντιλήψεων για την οικονομία και την κοινωνία. Η Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη στέρησε τις διακοπές για τον έναν στους δύο πολίτες, εκτίναξε τις τιμές στις τουριστικές περιοχές, μετέτρεψε σε άλυτο πρόβλημα πολλών τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Είναι η Ελλάδα της πρωτόγνωρης ακρίβειας σε ενέργεια, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης. Της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Των υπερεσόδων από τον ΦΠΑ, της υψηλής ανεργίας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων, της επενδυτικής ένδειας.

Σε αυτή την Ελλάδα της οπισθοδρόμησης σκοπεύω να αντιπαραθέσω, από τη  ΔΕΘ, τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας για μια «οικονομία της ασφάλειας», που θα επιτρέπει σε κάθε πολίτη να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί αξιοπρεπώς, αλλά και θα καθιστά το κράτος εγγυητή για την παροχή αναβαθμισμένων βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, σύγχρονων υποδομών και κοινωνικής προστασίας των πιο ευάλωτων. Αντί για το προπαγανδιστικό εύρημα του «επιτελικού κράτους», ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει ένα «έξυπνο κράτος», που θα προσελκύει επενδύσεις με προοπτική, ένα ισχυρό κράτος το οποίο θα ανακατευθύνει τις δημόσιες δαπάνες εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και θα εγγυάται την οικονομική επίδοση, ορθώνοντας τείχος σε ολιγοπωλιακές πρακτικές και στα καρτέλ.

Παρά τις απαιτήσεις της πολιτικής συγκυρίας, το κόμμα μας δεν έχει σταματήσει να επεξεργάζεται τις προτάσεις και τις θέσεις του. Με απαρέγκλιτο στόχο μας να γκρεμίσουμε την ηγεμονία της Δεξιάς και να ξαναστήσουμε στα πόδια της την προοδευτική παράταξη, αντικρίζουμε με αισιοδοξία τις προκλήσεις της περιόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει ένα σύγχρονο κόμμα των μελών του, δημιουργώντας τους δεσμούς που απαιτούνται με την κοινωνία με μια αμφίδρομη, προωθητική, σχέση. Αλλάζουμε εν κινήσει. Τα αλλάζουμε όλα, για να γίνουμε ένας ευρωπαϊκός πολιτικός φορέας της Σύγχρονης Αριστεράς, ο οποίος θα εκτείνεται έως το προοδευτικό κέντρο. Ικανή και αναγκαία δύναμη της συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων και κοινωνικών κινημάτων, χωρίς συμβιβασμούς και αμφιταλαντεύσεις από τις θέσεις μας, για να φέρουμε την προοδευτική πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός μας.

Σχετικά Άρθρα