Ο “πόλεμος” Κασσελάκη στον Τσίπρα- Τι είπε στην Π.Γ- Πώς και πότε θα απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός

 Ο “πόλεμος” Κασσελάκη στον Τσίπρα- Τι είπε στην Π.Γ- Πώς και πότε θα απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός

«Έχω υπάρξει ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους, προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προς τον Νίκο Φίλη, την Έφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινα να αναλάβει όποια θέση θα ήθελε, τον Αλέξη Χαρίτση, στον οποίο πρότεινα τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών. Αλλά υπήρξα έντιμος και προς τον Αλέξη Τσίπρα. Τον περασμένο Απρίλιο, στην προεκλογική περίοδο, πρότεινα να καθορίσουμε από κοινού διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις».

H συγκεκριμένη αποστροφή από όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην συγκρουσιακή συνεδρίαση της Π.Γ του κόμματος δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, καθώς δημοσιεύτηκε αυτολεξεί στο avgi.gr. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε εμμέσως πλην σαφώς από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Επόμενη Μέρα” του Action24TV και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο. Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Κεχαγιά είπε: «διαρροές από την Κουμουνδούρου για τον Τσίπρα δεν έχουν γίνει, αλλά αν βγαίνει από το ρεπορτάζ δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τον πρώην πρωθυπουργό είναι εντυπωσιακή. Αφενός γιατί τον τοποθετεί στην ίδια παράγραφο με κορυφαία πρώην στελέχη του κόμματος που έχουν αποχωρήσει εδώ και ένα χρόνο και συγκροτούν πλέον τη “Νέα Αριστερά”, αφετέρου διότι ένοιωσε για ακόμα μία φορά την ανάγκη να περιγράψει τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα ως …συνέχεια εκείνων που έχει κατηγορήσει ευθέως ως “υπονομευτές”. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στέφανος Κασσελάκης στοχοποιεί τον πρώην πρωθυπουργό. Το έκανε πρώτη φορά πριν από μερικούς μήνες, με εκείνη την μεταμεσονύχτια ανάρτησή του, ενώ βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συνέχισε να το κάνει, άλλοτε με έμμεσες αναφορές, είτε μέσω διαρροών από “κύκλους” της Κουμουνδούρου.

Πώς ο Τσίπρας έγινε “υπονομευτής” και “εσωτερικός εχθρός”

Καλώντας τον, τότε, ή “να έρθει να αναλάβει” ή να σταματήσει τα παιχνίδια. Μάλιστα έγραψε και τη φράση… “σταμάτα την υπονόμευση”. H ανάρτηση αυτή έμεινε στον αέρα για λίγο καθώς στη συνέχεια αφού την κατέβασε (σ.σ την αρχική ανάρτηση) επανήλθε με νέα, έχοντας αφαιρέσει την αναφορά σε υπονόμευση.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει εμμονή. Θεωρεί, ως φαίνεται, πως πρόκειται για τον ενορχηστρωτή της αμφισβήτησής του από κορυφαία στελέχη (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Θεοχαρόπουλος, Σπίρτζης, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου κ.ά), το “σκοτεινό κέντρο” από το οποίο εκπορεύεται η προσπάθεια αποκαθήλωσής του. Ταυτόχρονα, κάτι τέτοιο τον διευκολύνει στην επιχείρηση “αποτσιπροποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ και στην σταδιακή μετατροπή του σε ένα “δικό του” κόμμα, απολύτως ελεγχόμενο, ακόμα κι αν είναι συρρικνωμένο, μικρό και απαξιωμένο.

Κατά καιρούς συνομιλητές του, ιδιαίτερα …υπό χαλαρές συνθήκες, τον ακούνε να μιλά απαξιωτικά και με στόμφο κατά του πρώην πρωθυπουργού, παρότι πλειστάκις δημοσίως έχει αναφερθεί στην “αγάπη” που τρέφει γι αυτόν. Άλλωστε, η ανέλιξή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο πριν, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο αφήγημα ότι αποτελεί πολιτική συνέχειά του, ότι είναι “φυτευτός” από τον πρώην πρωθυπουργό ως …τιμωρός των υπονομευτών του (εκείνη η διαρροή με τα sms της Έφης Αχτσιόγλου, παραμονές της εσωκομματικής εκλογής, δεν έχει ξεχαστεί).

Οι σκέψεις του πρώην πρωθυπουργού

Λέγεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει μετανοιώσει για την ανοχή που επέδειξε τότε στο “φαινόμενο Κασσελάκη”, εκτιμώντας ότι η υποψηφιότητά του θα άνοιγε σημαντικά το εκλογικό σώμα που θα έφτανε στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας. Ωστόσο, άλλοι θεωρούν πως δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό αφ΄ης στιγμής παραιτήθηκε και οποιαδήποτε εμπλοκή του θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Βεβαίως, προσπάθησε να παρέμβει τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, όμως, ουσιαστικό αποτέλεσμα, έκτοτε, δε, οι σχέσεις των δύο διολίσθησαν αρχικά σε τυπικές, μετά ψυχρές και τους τελευταίους μήνες, εχθρικές, με ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, παρότι προκαλείται συχνά από τον Στέφανο Κασσελάκη να τοποθετηθεί και να απαντήσει δεν το πράττει, κάτι λογικό εάν σκεφτεί κανείς πως ο ίδιος οφείλει να υπηρετεί τον ρόλο του ως πρώην πρωθυπουργός και ιστορικός ηγέτης του χώρου. Οι “κύκλοι”, όμως, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλώσει κόπο και χρόνο για να απαξιώσουν τον πρώην πρωθυπουργό και να τον αποκόψουν από την κομματική βάση. Ο στόχος προφανής: ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα πρέπει να πάψει να υφίσταται και να περιοριστεί στο ιστορικό παρελθόν και να δώσει την θέση του σε ένα νέο κόμμα, με νέο όνομα, διαφορετική κομματική αρχιτεκτονική και όργανα που θα τελούν υπό τον έλεγχο του νέου προέδρου.

Η αποκαλούμενη (από το περιβάλλον του προέδρου) “φρουρά Τσίπρα” πρέπει, στο πλαίσιο αυτό, να εξωθηθεί να αποχωρήσει, όμως όλα τα κορυφαία στελέχη που επιδιώκουν τώρα την προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες έχουν μάθει από την διάσπαση ένα χρόνο πριν. Κατά βάση δεν επιθυμούν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να αποκαθηλώσουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Με προοπτική την εκ βάθρων ανανέωση και την συμμετοχή τους στις διεργασίες που θα ξεκινήσουν μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ- εφόσον, φυσικά, αυτές εξελιχθούν βολικά. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αφενός γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αρχίσει να εδραιώνει τα ερείσματά του στα κομματικά όργανα, αφετέρου επειδή διαθέτει την σημαντική στήριξη του Νίκου Παππά. Ο τελευταίος επιμένει να λέει πως υπό τις σημερινές συνθήκες “ο Κασσελάκης δεν χάνει από κανέναν”, ενδεχομένως στο πίσω μέρος του μυαλού του να έχει την άποψη πως ο ίδιος είναι ο μόνος πολιτικά επαρκής στο ευρύτερο περιβάλλον του που μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις. Ίσως και να περιμένει “την ώρα του”. Μπορεί, παράλληλα, ίσως, να διασφαλίσει συνθήκες πολιτικής ανακωχής με τον Παύλο Πολάκη, αν και αυτό έχει διασαλευθεί και στη συνεδρίαση της Κ.Ε θα φανεί εάν και κατά πόσο ο Σφακιανός πολιτικός έχει αυτονομηθεί πλήρως και ξετυλίγει το δικό του σχέδιο. Το κοινό Κασσελάκη είναι πρωτίστως κοινό Πολάκη και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί εάν ο δεύτερος κάνει το τελικό νεύμα για την αποκαθήλωση του προέδρου του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μιλήσει ακόμα για τα τεκταινόμενα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μιλήσει ποτέ ή πως έχει αποσυρθεί. Το συνέδριο, η εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η έκβαση της αμφισβήτησης Κασσελάκη με ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσουν τα πράγματα σε μία εσωτερική εκλογή για νέα ηγεσία, αποτελούν μικρούς σταθμούς που νοιώθει ότι πρέπει να περιμένει. Όλα αποτελούν, άλλωστε, μία μάχη αντοχής στον χρόνο. Ο στόχος είναι ευρύτερος: μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 πρέπει να έχει συγκροτηθεί ένας νέος πολιτικός “αστερισμός”, ικανός να αμφισβητήσει τη Ν.Δ και να προβάλλει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης…

Σχετικά Άρθρα