Νίκος Παπαθανάσης: Το σχέδιο, τα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία για τη διπλή σύγκλιση

Νίκος Παπαθανάσης: Το σχέδιο, τα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία για τη διπλή σύγκλιση

Η Ελλάδα, από το 2019, παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς και περιφερειακές κρίσεις, σημειώνει βήματα προόδου και ανάπτυξης, αλλάζοντας σελίδα, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας.

Του Νίκου Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Όπως έχουν κατ’ επανάληψη αναγνωρίσει οι ευρωπαίοι εταίροι μας, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αλλά και έγκριτα διεθνή ΜΜΕ, οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιούν, με συνέπεια, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο τετραετίας για τα οποία τις εμπιστεύτηκαν οι πολίτες.

Η χώρα μετατρέπεται από ουραγό σε πρωταγωνιστή, χάρη στη δημοσιονομική πειθαρχία, τις μειώσεις ή και τις καταργήσεις φόρων, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με κάλυψη του επενδυτικού κενού, αύξηση των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων, ενθάρρυνση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, έμπρακτη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας – πρωτίστως των ΜμΕ- κυρίως όμως, με μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, που βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη και το εισόδημα των συμπολιτών μας.

Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι μετρήσιμο: κατά πολύ μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, πρωτογενή πλεονάσματα και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια, δραστηριοποίηση στη χώρα παγκόσμιων πρωταθλητών, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco. Κυρίως όμως, μείωση της ανεργίας σε χαμηλό 15ετίας- σχεδόν κατά 8,5% από το 2019- και δημιουργία πάνω από 400.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια.

Ταυτόχρονα, η πολιτική που εφαρμόζεται εξασφαλίζει περισσότερους πόρους για την Υγεία και την Παιδεία, αύξηση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, «αναχώματα» στη συνεχή μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας και στις επιπτώσεις της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης, μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού- ειδικά των νέων- στήριξη της οικογένειας, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη, και το 2024, μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 65%, διαδραματίζουν οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί πόροι, που εξασφαλίσαμε μετά από αποτελεσματική διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εταίρους μας στην Ε.Ε..

Έτσι, φέτος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, με τους πόρους που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να αντιστοιχούν στο 80% των δημοσίων επενδύσεων. Μάλιστα, η ετήσια αύξηση των πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις ανέρχεται στο 9%-12% για τη διετία 2024-2026.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους 26, 2 δισ. ευρώ- μετά από την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020– ήδη, οι προσκλήσεις υπερβαίνουν τα 15 δισ. ευρώ και οι εντάξεις έργων τα 10,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο τέλος Ιουλίου, εκταμιεύθηκαν τα 2,3 δισ. ευρώ από το 4ο αίτημα πληρωμής στο σκέλος των δανείων, ενώ μετά από το τέταρτο αίτημα πληρωμής για επιχορηγήσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα θα ξεπεράσουν το 50% του συνολικού προϋπολογισμού, όταν ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης δεν ξεπερνά το 33%. Ειδικότερα, στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί πλέον 794 έργα και δέσμες έργων, ενώ στο σκέλος των δανείων έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν σε ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ, από τις οποίες το 50% προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη: Η υλοποίηση δράσεων μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, όπου 65 συμβάσεις συνολικού κόστους επένδυσης άνω των 9,5 δις ευρώ έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, καθιστώντας το Ελληνικό Πρόγραμμα ΣΔΙΤ ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προγράμματα υλοποίησης έργων στην Ευρώπη. Από το σύνολο των εγκεκριμένων συμπράξεων, 22 εξ αυτών έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και βρίσκονται σε φάση κατασκευής/λειτουργίας με κόστος επένδυσης 2,5 δις ευρώ.

Το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, όπου οι προσκλήσεις χρηματοδότησης έργων και επενδυτικών σχεδίων αντιστοιχούν στο 46% του συνολικού προϋπολογισμού, με τις αιτήσεις για ενίσχυση υφιστάμενων και νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανέρχονται στα 393 εκ. ευρώ.

Τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, συνολικού προϋπολογισμού 4,7 δις. ευρώ, όπου μόνο από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ αναμένεται ότι θα διατεθούν στις επιχειρήσεις –στη συντριπτική τους πλειονότητα ΜμΕ- δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, που  διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital/ Private Equity) για περισσότερες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά καινοτομίας και εξωστρέφειας.

Τα ανωτέρω ενδεικτικά παραδείγματα, ως μετρήσιμο αποτέλεσμα ασκούμενης πολιτικής, έχουν ένα κοινό παρονομαστή ανάπτυξης: Τη διπλή σύγκλιση αφενός με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφετέρου μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τους αντίθετους γεωπολιτικούς ανέμους διεθνώς, και απέναντι στον τοξικό, ισοπεδωτικό λαϊκισμό που εκπέμπουν τα πολιτικά αδιέξοδα κάποιων στο εσωτερικό, προωθεί απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος.

Χωρίς να εφησυχάζουμε, διατηρούμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας τη δέσμευση να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους. Χωρίς να χρονοτριβούμε, απαντούμε στα ανέξοδα συνθήματα με χειροπιαστό έργο και λογοδοσία, με συνέπεια λόγων και έργων. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, κυρίως όμως, τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, τις ελπίδες των οποίων είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη, στα προβλήματα της καθημερινότητας των οποίων οφείλουμε να δώσουμε βιώσιμη και μόνιμη λύση.  

Σχετικά Άρθρα