Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης πρώτος στο… μενού- Μομφή ή “ντρίμπλα” για ψήφο εμπιστοσύνης

 Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης πρώτος στο… μενού- Μομφή ή “ντρίμπλα” για ψήφο εμπιστοσύνης

Όλα τα σενάρια θεωρούνται ανοιχτά στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως που είναι μάλλον σίγουρο είναι ότι το πρώτο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι ο… Στέφανος Κασσελάκης, διότι δεν μπορεί να ξεκινήσει μια συνεδρίαση για τις καταστατικές αλλαγές ενόψει του Συνεδρίου και ο πρόεδρος του κόμματος που τις προτείνει να είναι υπό αμφισβήτηση.

Τουτέστιν ή ο κ. Κασσελάκης στην εισήγήση του θα σηκώσει πρώτος το γάντι ζητώντας…“ψήφο εμπιστοσύνης” ή ο Παύλος Πολάκης ή οι “87” ή και οι δύο μαζί θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του και αναλόγως του αποτελέσματος ή θα συνεχιστεί η συνεδρίαση που έχει ως αντικείμενο τις καταστατικές αλλαγές ή το κόμμα θα προχωρήσει εν ευθέτω χρόνω στη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας.

  • Το ενδιαφέρον είναι αν θα υπάρξει συμμαχία Πολάκη-87, καθώς οι σχέσεις τους μόνο καλές δεν είναι, αν σκεφτεί κανείς και μόνο το γεγονός ότι οι “87” είχαν ζητήσει τη διαγραφή του και από το κόμμα. Και όσον αφορά στην επιστροφή του Χανιώτη βουλευτή στην Κ.Ο. ήταν μια κίνηση του νέου προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά σε συμφωνία με τον Στέφανο Κασσελάη και εν αγνοία ακόμη και του ίδιου του Π. Πολάκη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ιστοσελίδα μας.

Ήταν ουσιαστικά μια “κίνηση ελιγμού” που μένει να φανεί στην Κ.Ε αν θα πετύχει το στόχο της, που δεν είναι άλλος από τη απομείωση των “δυνάμεων” Πολάκη, γεγονός που εξηγεί άλλωστε και τη συνεχιζόμενη σκληρή κριτική του Π. Πολάκη προς την ηγεσία σε σημείο αμφισβήτησης και πιθανής πρότασης μομφής όπως φάνηκε και χθες στη δίωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Στη συνεδρίαση σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης εγκάλεσε όσους τον αμφισβητούν για ρευστοποιηση του κόμματος και τοξικότητα, τονίζοντας ότι μια πρόταση μομφής θα τραυματίσει το κόμμα. “Θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπο μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα και δεν προσφέρει τίποτα. Επίσης είναι μια μεγαλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο” είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση από τους Θανάση Θεοχαρόπουλο, Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Νοτοπούλου, με τον πρώτο κατά πληροφορίες να επισημαίνει στον πρόεδρο ότι “την ρευστοποίηση την προκαλείς εσύ όπως και την τοξικότητα με τα βιντεάκια με τις επιθέσεις κατά στελεχών” και την Κατερίνα Νοτοπούλου να κάνει λόγο για πρόβλημα που “δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε”,  σημειώνοντας την “πλήρη διάλυση του κόμματος με ευθύνη της ηγεσίας”.

Τα εν λόγω στελέχη επέμειναν ότι πρέπει να προσφύγει σε κάλπες ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς στ δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αποδίδοντάς του την ευθύνη για τις εξελίξεις και ο Παύλος Πολάκης σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λυθεί το αδιέξοδο εκτός από κάλπες ή πρόταση μομφής.

  • Φέρεται μάλιστα να έφερε το παράδειγμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν ζήτησε να του γίνει πρόταση μομφής για να πάει σε εκλογές, εννοώντας ότι πήρε το πολιτικό μήνυμα και απάντησε αυτονόητα στο αίτημα για κάλπες σειράς στελεχών. Επομένως, ανέφερε, πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για να πάμε σε κάλπες και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα για κάλπη τόνισε πως ο ίδιος θα επιμείνει στην πρόταση μομφής.

Ο Νίκος Παππάς στήριξε τον πρόεδρο εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συνέπειες μιας προσφυγής στις κάλπες, και ο κ. Κασσελάκης αφού είπε  πως ήταν έντιμος και ειλικρινής απέναντι σε όλες και όλους, ζήτησε από τον Παύλο Πολάκη και την Όλγα Γεροβασίλη, να δεσμευτούν ότι σε κάθε περίπτωση θα μείνουν στο κόμμα, όπως και έκαναν και οι δύο. Όπως είπε, ήταν έντιμος και απέναντι σε εκείνους που αποχώρησαν από το κόμμα, “προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Αλέξη Χαρίτση, ακόμη και προς την Έφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινε να αναλάβει όποια θέση επιθυμούσε, με στόχο για να πάει το κόμμα μπροστά” και άφησε νέες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για μη ανταπόκριση στις προσκλήσεις του. “Ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, μετά την εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, του έστελνε μηνύματα για να συντονίσουν κοινές πρωτοβουλίες, όπως για τις γυναικοκτονίες αλλά εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος”φέρεται να είπε.

Στην Κ.Ε οι κινήσεις των “πρωταγωνιστων” θα καθοριστούν προφανώς από τα “κουκια”. Από τον συσχετισμό δυνάμεων που θα έχει  διαμορφωθεί προκειμένου η κάθε πλευρά να πετύχει τους στόχους της. Βέβαια στο τέλος δεν αποκλείεται όλοι να κρύψουν και πάλι το πρόβλημα κάτω από το χαλί, δίνοντας ραντεβού στο Συνέδριο, όπου οι αποφάσεις επί των  καταστατικών αλλαγών θα καθορίσουν τελικά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα σενάρια νέας διάσπασης ή ακόμη και διάλυσης, αναλόγως και των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ να είναι ανοιχτά.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Επιτροπή Δεοντολογίας έκρινε χθες ότι δεν πρέπει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά ενόψει της Κ.Ε. και σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη για να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με τον Χρήστο Σπίρτζη. Πάντως η τριμελής επιτροπή πρότεινε στην ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη για τις δηλώσεις του κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Σημειωτέον πως αν αποφασιζόταν διαγραφή ή αναστολή της ιδιότητας του μέλους, θα έπρεπε να ζητηθεί έγκριση της Κ.Ε.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, θα επισκεφθεί σήμερα τη Θεσσαλία και θα έχει συναντήσεις με τους πληγέντες της καταστροφικής πλημμύρας Daniel στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη μεγάλη καταστροφή.

Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του Στ. Κασσελάκη έχει ως εξής:

·Σύσκεψη με αγροτικούς φορείς, επιμελητήρια και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα
·Επίσκεψη στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας
·Επίσκεψη στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων
·Επίσκεψη στον Βλοχό και τον Παλαμά Καρδίτσας

Σχετικά Άρθρα