ΔΕΘ: Στη Θεσσαλονίκη απόψε ο Μητσοτάκης- Το εύρος των κοινωνικών παροχών ζητούμενο στην αυριανή ομιλία
Ο πρωθυπουργός απόψε θα βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα, όπου ήδη έχουν μεταβεί αρκετοί υπουργοί. Αφού φτάσει, θα κάνει μια στάση σε εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο ξενοδοχείο Met, ενώ αμέσως μετά θα κατευθυνθεί, όπως κάθε χρόνο, στο ξενοδοχείο Electra Palace, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραθέτει το καθιερωμένο ποτό στους δημοσιογράφους. Αμέσως μετά αναμένεται να περάσει από το μπαρ ARC, όπου δίνει ραντεβού η ΟΝΝΕΔ, ενώ το Σάββατο θα κάνει την καθιερωμένη του βόλτα στα περίπτερα της ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γερμανία.
Στο Βελλίδειο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκφωνήσει μια ομιλία που θα ισορροπεί μεταξύ της αναγκαιότητας για την τήρηση δημοσιονομικής ισορροπίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, είτε μέσω μόνιμων αυξήσεων είτε μέσω ad hoc παρεμβάσεων στήριξης.
Με δεδομένες τις αρνητικές διαπιστώσεις για την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στα μέτρα της καθημερινότητας και τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Αναζητείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να υπάρξουν κοινωνικές παροχές σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ζωής, είτε αυτό προέρχεται από την ακρίβεια στα είδη των σούπερ μάρκετ είτε από τις υψηλές τιμές των ενοικίων που κάνουν το θέμα της στέγης εξαιρετικά δύσκολο. Ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, τα οποία ωστόσο ακόμη δεν έχουν κλειδώσει, έχουν σαφή προσανατολισμό στην κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.
Την Πέμπτη αναφέρθηκε στα επιπλέον κίνητρα που κυμαίνονται από 200 ως 600 ευρώ μηνιαίως για την προσέλκυση ή την παραμονή ιατρών σε ακριτικές περιοχές, ενώ θα υπάρξει και νέα εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στο ΕΣΥ, με πιθανότερο σενάριο μια νέα αύξηση στις εφημερίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λαμβάνειν θα έχουν και οι ένστολοι, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει να ενισχύσει τα «παγωμένα» εδώ και χρόνια «νυχτερινά». Ακόμα, θα δοθεί έκτακτο επίδομα φέτος τα Χριστούγεννα, όχι μόνο σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, αλλά και σε λοιπούς ευάλωτους. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης θα προαναγγείλει και νέα αύξηση στις συντάξεις, τουλάχιστον 2,5%. Οι αγρότες έχουν λαμβάνειν τη μόνιμη απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον ΕΦΚ και ίσως όχι μόνο, ενώ θα υπάρξουν και ειδικές πρόνοιες για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν να περιμένουν την κατάργηση του εναπομείναντος τέλους επιτηδεύματος και σημειακές παρεμβάσεις στο τεκμήριο που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Παράλληλα, έχει βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, για εμπροσθοβαρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα από του χρόνου, ίσως σε δύο δόσεις.
Η κυβέρνηση, παρά τις όποιες σκέψεις υπήρξαν παρασκηνιακά, έκλεισε χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου τα σενάρια για μείωση στον ΦΠΑ του λαδιού, μη ενδίδοντας στον «πειρασμό» της μείωσης έμμεσων φόρων, καθώς στο Μαξίμου και στο ΥΠΟΙΚ δεν πιστεύουν ότι θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις τιμές, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και τρύπα στα κρατικά ταμεία. Παράλληλα, θα υπάρξει ένας πλήρης ανασχεδιασμός των προνοιακών επιδομάτων, με αύξηση του επιδόματος τέκνων, του στεγαστικού επιδόματος και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Παράλληλα, ευνοϊκές πρόνοιες, αν και όχι πλήρης εξίσωση με τους πολύτεκνους, θα υπάρξει και για τους τριτέκνους.
Χρήματα θα υπάρξουν και για την ανακαίνιση σχολικών κτιρίων, ενώ για τη στέγη, δεν αποκλείεται φρένο σε νέες άδειες AirBnB σε κορεσμένες περιοχές, με την παράλληλη παροχή φορολογικών κινήτρων σε ορίζοντα τριετίας για το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων. Επίσης, θα ενισχυθεί και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με περισσότερα χρήματα, ενώ «κλειδώνει» και το πρόγραμμα Σπίτι Μου 2 που θα αφορά χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για πάνω από 20.000 δικαιούχους, αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, χωρίς να έχουν ωστόσο οριστικοποιηθεί, είναι:
Α. Στέγη
- 1. Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»: Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει για την επόμενη διετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά.
- 2. Επιτόκια χορηγήσεις: Αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες.
- 3. Βραχυχρόνια μίσθωση: Θέσπιση περιορισμών για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Εξετάζεται η θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
- 4. Κλειστά διαμερίσματα: Χορήγηση κινήτρων και αντικινήτρων ώστε να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.
- 5. Κοινωνική αντιπαροχή: Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».
Β. Δημογραφικό
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και το δημογραφικό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει, μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων, να στηρίξει την οικογένεια και να δώσει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να προγραμματίζουν την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη ευκολία.
- Επιδόματα: Αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού, καθώς και αναμόρφωση των υπολοίπων. Θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, τρίτο παιδί και ούτω καθεξής.
- Περίθαλψη: Πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.
- Φοροελαφρύνσεις: Χορήγηση φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.
- Εργασία: Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.
Γ. Ασφαλιστικό-εργασιακό
Το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να εστιαστούν στους εξής άξονες:
- Συντάξεις: Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%.
- Εισφορά αλληλεγγύης: Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις «ροκανίζονται» λόγω της εισφοράς.
- Προσωπική διαφορά: Πιθανή χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.
- Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές στον τρόπο και στο ύψος του επιδόματος. Θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων. Επίσης, θα είναι ετεροβαρές, δηλαδή περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.
- Παροχές: Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.
- Συλλογικές συμβάσεις: Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Στόχος είναι να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων και κινήτρων.
- Απασχόληση: Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών.
Δ. Έκτακτο επίδομα
Η θετική πορεία των εσόδων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του χρόνου, με προϋπόθεση να μην διαταραχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το έκτακτο επίδομα αναμένεται να το λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό αυτό θα προκύψει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Τέλος, τα μόνιμα μέτρα θα αφορούν την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.