Στο μικροσκόπιο τα μνημόνια που υπέγραψαν Ερντογάν – Σίσι

Στο μικροσκόπιο τα μνημόνια που υπέγραψαν Ερντογάν – Σίσι

Μετά από σχεδόν 12 χρόνια απομάκρυνσης μεταξύ των δύο χωρών, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι πραγματοποίησε μια «ιστορική» επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντανακλώντας την κοινή βούληση να αναπτυχθεί η πορεία ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μετά από χρόνια διαφωνιών, η κοινή συνεργασία κορυφώθηκε με την προεδρία του Αιγύπτιου και του Τούρκου προέδρου στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στην Άγκυρα σήμερα και την υπογραφή σειράς μνημονίων κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Του Σπύρου Σιδέρη

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, πρέσβης Μοχαμέντ Ελ-Οραμπί, επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη του Σίσι στην Τουρκία αποτελεί ποιοτικό άλμα για τις σχέσεις σε διάφορους τομείς μεταξύ των δύο χωρών και σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων, επισημαίνοντας ότι αντικατοπτρίζει την αξιοσημείωτη εξέλιξη των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων, οι οποίες έχουν γνωρίσει επιτάχυνση το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας ότι η πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρόεδρο Σίσι αποτελεί σαφή ένδειξη ότι και τα δύο μέρη επιθυμούν να ανεβάσουν τις σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδό τους και να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

  • Εξήγησε επίσης ότι η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική και έχει προετοιμαστεί καλά και από τις δύο πλευρές, επισημαίνοντας ότι και η χρονική συγκυρία φέρει πολλά, ειδικά από τη στιγμή που η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης αναταραχής και όταν η Αίγυπτος και η Τουρκία συναντώνται, αυτό σημαίνει μεγάλες δυνατότητες για μείωση της έντασης και ενοποίηση των οραμάτων δύο σημαντικών χωρών της περιοχής που έχουν επικαλύψεις και τομές με όλες τις χρόνιες κρίσεις στην περιοχή.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έφθασε στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα το απόγευμα της Τετάρτης μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σίσι εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ιστορικούς δεσμούς.

  • Σε τι συμφωνούν ο Σίσι και ο Ερντογάν στις στρατηγικές τους;

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσαν την Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε 36 σημεία που καλύπτουν όλους τους τομείς κοινής συνεργασίας, είτε πρόκειται για διμερείς σχέσεις, είτε για εμπορικές ανταλλαγές, είτε για ανταλλαγές επενδύσεων, είτε για περιφερειακά ζητήματα και την επίλυση συγκρούσεων.

Συμφώνησαν επίσης να υπογράψουν μνημόνια κατανόησης για τη συνεργασία σε όλους τους τομείς μεταξύ των δύο χωρών, να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, να αναπτύξουν το επενδυτικό κλίμα, να προωθήσουν τις επενδύσεις και να ανοίξουν ορίζοντες για τη στήριξη της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της στέγασης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Στον πολιτικό τομέα, συμφώνησαν σε κοινή συνεργασία και συντονισμό για την αντιμετώπιση των ισραηλινών παραβιάσεων στη Γάζα, τη στήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης, την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, τη στήριξη της κυριαρχίας και της σταθερότητας του Ιράκ, τη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη, τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Κέρας της Αφρικής και την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Σουδάν.

  • Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν, ο Σίσι δήλωσε ότι προήδρευσε της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, το οποίο έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει ποιοτικό άλμα σε όλους τους τομείς, καθώς και να συζητήσει περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού ζητήματος και της κρίσης στη Λιβύη.

Ο Σίσι πρόσθεσε ότι συμφώνησαν για την επίτευξη ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας στη Λιβύη, την αλλαγή σελίδας στην κρίση με τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, την απομάκρυνση των παράνομων ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη χώρα και τον τερματισμό του φαινομένου των ένοπλων πολιτοφυλακών.

  • Χαιρέτισε επίσης την προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, ζητώντας την επίτευξη πολιτικής λύσης και τον τερματισμό των δεινών του συριακού λαού σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διατηρώντας παράλληλα την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους και εξαλείφοντας την τρομοκρατία.

Τόνισε τη συνέχιση της σημερινής ηρεμίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την αξιοποίησή της προκειμένου να διευθετηθούν οι υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των χωρών που συνορεύουν με την περιοχή και να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τους φυσικούς πόρους που διαθέτει η περιοχή για την επίτευξη της ευημερίας των λαών της περιοχής στο σύνολό της.

  • Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, συζητήσαν για τη Γάζα, καθώς και για περιφερειακά θέματα, ιδίως για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη, το Σουδάν και το κέρατο της Αφρικής.

“Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις μας με την Αίγυπτο, με την οποία έχουμε παρόμοιες στάσεις και στόχους σε πολλά θέματα. Θεού θέλοντος, θα έχουμε στενότερη συνεργασία από εδώ και στο εξής. Θα προχωρήσουμε τις πολυδιάστατες σχέσεις μας με μια προσέγγιση win-win. Εύχομαι οι συνομιλίες μας και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα να είναι ευοίωνες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο και τη διακεκριμένη αντιπροσωπεία του για την επίσκεψή τους” σημείωσε ο Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα