Σε αναβρασμό η Γαλλία μετά την επιλογή Μπαρνιέ- Θύελλα κατά Μακρόν από Σοσιαλιστές, Μελανσόν

Σε αναβρασμό η Γαλλία μετά την επιλογή Μπαρνιέ- Θύελλα κατά Μακρόν από Σοσιαλιστές, Μελανσόν

“Οι εκλογές εκπλάπησαν από τους Γάλλους ψηφοφόρους”, ήταν η απάντηση του ηγέτη του Νέου Λαϊκού Μετώπου Ζαν Λικ Μελανσόν μετά την ανακοίνωση από τον Εμανουέλ Μακρόν ότι διορίζει ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας τον υπερσυντηρητικό πρώην επίτροπο ΜΙσέλ Μπαρνιέ. Η κίνηση του Γάλλου προέδρου αποσκοπεί, όπως αναφέρουν αναλυτές, στην προσέγγιση της ακροδεξιάς, επιδιώκοντας την ανοχή της Μαρίν Λεπέν, αλλά πόρρω απέχει από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών που έφερε την ένωση των κομμάτων της σοσιαλιστικής και κομμουνιστική αριστεράς μαζί με την “Ανυπότακτη Γαλλία” στην πρώτη θέση.

Η γαλλική Αριστερά κάνει λόγο για «κλοπή και πραξικόπημα». «Προσβολή για τον γαλλικό λαό που θέλει αλλαγή» χαρακτηρίζει την επιλογή του Μπαρνιέ από τον Γάλλο πρόεδρο ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Φαμιέν Ρουσέλ. «Φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής, αντικοινωνικός, [ο Μισέλ] Μπαρνιέ είναι το αντίθετο του μηνύματος που έστειλαν οι Γάλλοι στις βουλευτικές εκλογές», ήταν η αντίδρασή του στο Χ.

«Η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο αποκορύφωμά της», σχολίασε ο ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ. «Ένας πρωθυπουργός από το κόμμα που ήρθε στην 4η θέση, και δεν συμμετείχε καν στο μέτωπο των Ρεπουμπλκανών. Εισερχόμαστε σε εποχή θεσμικής κρίσης», συμπλήρωσε.

Ουσιαστικά η Γαλλία εισέρχεται σε νέα φάση πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, με κερδισμένη, βεβαίως, την Μαρίν Λεπέν που αποκτά ρυθμιστικό ρόλο και θεωρεί πως η αδυναμία του Μακρόν φέρνει πιο κοντά τη νίκη της στις προεδρικές του 2027.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα καταψηφίσει την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν έχει ούτε πολιτική ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτή η εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση είναι απαράδεκτη για εμάς τους δημοκράτες. Γι’ αυτό το λόγο η Σοσιαλιστική Ομάδα θα ασκήσει μομφή στην κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS).

Σύμφωνα με το PS, «ο Εμανουέλ Μακρόν θα βλάψει περαιτέρω τη δημοκρατία. Αρνούμενος να διορίσει ως πρωθυπουργό κάποιον από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, έναν αριστερό συνασπισμό που αναδείχθηκε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν γυρίζει σελίδα σε μια δημοκρατική παράδοση που ακολουθείται και γίνεται και έγινε σεβαστή στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Διορίζοντας ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον εκπρόσωπο μιας πολιτικής δύναμης που ηττήθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με λιγότερο από το 10% των ψήφων, καταπατά την ψήφο του γαλλικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για τον βουλευτή των σοσιαλιστών και πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η επιλογή Μπαρνιέ φέρει τη σφραγίδα έγκρισης της ακροδεξιάς. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ο Μισέλ Μπαρνιέ μπόρεσε να διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν, είναι επειδή η Εθνική Συσπείρωση, έδωσε μια μορφή ανοχής», κατήγγειλε ο Ολάντ. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει «εξηγήσεις » ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

“Κατευνασμός” της ακροδεξιάς η επιλογή Μπαρνιέ;- Γιατί έκανε αυτή την κίνηση ο Μακρόν- Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ο προϋπολογισμός

Ο Μπαρνιέ θα έχει την μεγάλη πρόκληση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Τις τελευταίες ημέρες «έπαιξε» και το όνομα του πρώην εκπαιδευτικού Τιερί Μποντέ, πρόεδρο του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου, ενώ αξιολόγησε και τις περιπτώσεις του Ξαβιέ Μπερτράν και του Μπερνάρ Καζνέβ, αλλά και τον Φρανσουά Μπαϊρού.

Το κρίσιμο είναι ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν θα απέφευγε να τον καταψηφίσει, μια εξέλιξη που θα έδινε στον Μπαρνιέ περιθώριο ελιγμών όμως θα έδινε και στο κόμμα της Λεπέν βαρυσήμαντο ρόλο για τη διαμόρφωση οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης.

  • Την Πέμπτη, ο ακροδεξιός Ζαν Φιλίπ Τανγκί επέκρινε τον Μπαρνιέ ως «ένα απολίθωμα που έχει απολιθωθεί από την πολιτική» που «δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να έχει αποτύχει ακόμη και στην ΕΕ».

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, όπως δήλωσε στο δίκτυο BFM TV ο βουλευτής της Συσπείρωσης Σεμπαστιάν Σενού, το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του γαλλικού εκλογικού συστήματος. Από την πλευρά του ο Λοράν Ζακομπελί, επίσης βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, είπε ότι μια προϋπόθεση είναι η συντομότερη δυνατή διάλυση της βουλής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου τον επόμενο χρόνο.

Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός

Ο 73χρονος Μπαρνιέ είναι πράγματι ένας εξαιρετικά αναγνωρίσιμος- αλλά και ακραία συντηρητικός- πολιτικός στην Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη, αφού έχει υπηρετήσει τέσσερις φορές ως υπουργός και δύο φορές ως Ευρωπαίος επίτροπος, προτού γίνει επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit το 2016. Είναι στέλεχος των Ρεπουμπλικανών (LR) το οποίο μετά τις πρόσφατες εκλογές έχει 47 έδρες στην γαλλική Εθνοσύνελευση.

Ο Μπαρνιέ, είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των συντηρητικών το 2021, τις οποίες όμως έχασε. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απόψεις του για την εσωτερική πολιτική είναι περισσότερο συμβατές με την ακροδεξιά από άλλους πολιτικούς. Επί παραδείγματι ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος έχει ζητήσει μορατόριουμ στη μετανάστευση, ενώ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα ενημέρωσης όταν δήλωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να ανακτήσει τη «νομική της κυριαρχία» και να μην υπόκειται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μόνο τα παραπάνω είναι αρκετά για να γίνει κατανοητό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά ότι ο εκλεκτός του πέραν από την στήριξη των βουλευτών των Ρεπουμπλικανών και των βουλευτών της μακρονικής συμμαχίας Ensemble με 166 έδρες, θα μπορέσει να αποσπάσει αν όχι την στήριξη της λεπενικής ακροδεξιάς του Εθνικού Συναγερμού (RN), αλλά τουλάχιστον την ανοχή των 126 βουλευτών του.

  • Μετά τη απόρριψη των προτάσεων του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) που ήταν και ο νικητής των εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο με την λογική ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί σταθερή κυβέρνηση με την Αριστερά, ο Μακρόν στράφηκε προς πιο συντηρητικές λύσεις και στην προκειμένη περίπτωση σε ότι πιο συντηρητικό υπήρχε στην γαλλική δεξιά, με την ελπίδα να κερδίσει την καρδιά της ακροδεξιάς.

Ο Μπαρνιέ τώρα θα κληθεί να φτιάξει κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αφού τον Οκτώβριο πρέπει να περάσει ο προϋπολογισμός από την Εθνοσυνέλευση. Μετά αφού την φτιάξει την κυβέρνηση θα πρέπει να κυβερνήσει, με μια Εθνοσυνέλευση που αν το RN δεν τον στηρίξει, θα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα σταθερότητας.

Παράλληλα θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση που αντιμετωπίζει η Γαλλία με το χρέος της, σε μια Εθνοσυνέλευση που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και τα μέτρα περιορισμού του χρέους δύσκολα θα μπορέσουν να περάσουν μέσα και έξω από την Εθνοσυνέλευση. Το πιθανότερο είναι ότι ο Μπαρνιέ θα κυβερνήσει με την ίδια λογική που είχε η κυβέρνηση του Μακρόν μέχρι τις εκλογές, δηλαδή ως απλοί γραμματείς που επικυρώνουν τις αποφάσεις του προέδρου.

Σχετικά Άρθρα