Γερνάμε… απότομα στα 40 και στα 60 χρόνια μας- Η επιστημονική εξήγηση

Γερνάμε… απότομα στα 40 και στα 60 χρόνια μας- Η επιστημονική εξήγηση

Όταν κάποιος ή κάποια μπαίνει στα 60, είναι σύνηθες να αρχίσει να νιώθει πραγματικά τις επιπτώσεις της γήρανσης στην υγεία. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται γυαλιά ή ακουστικά βαρηκοΐας ή οι γιατροί τους μπορεί να τους προειδοποιήσουν για απότομα αυξημένο κίνδυνο διαβήτη ή καρδιακής νόσου. Ωστόσο, νέα έρευνα που δείχνει ότι το σώμα μας τείνει να υποστεί ένα δραματικό κύμα μοριακών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία, όχι μόνο στα 60 μας, αλλά και στα μέσα της δεκαετίας των 40.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Για μια μελέτη στο Nature Aging, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα περισσότερων από 135.000 μορίων και μικροβίων, όλα αντανακλώντας τη δραστηριότητα σε κύτταρα και ιστούς, σε 108 υγιείς εθελοντές ηλικίας 25 έως 75 ετών. Κάθε εθελοντής συνεισέφερε βιολογικά δείγματα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων αίματος και κοπράνων, κάθε τρεις έως έξι μήνες για διάμεσο 1,7 έτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι διαφορές στα επίπεδα πολλών μορίων και μικροβίων συγκεντρώθηκαν γύρω από δύο ξεχωριστά χρονικά σημεία: ηλικία 44 και 60 ετών. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η γήρανση μπορεί να επιταχυνθεί γύρω από αυτές τις περιόδους – και σηματοδοτούν στους ειδικούς ότι τα 40 και τα 50 μας μπορεί να είναι μια σημαντική περίοδος παρακολουθούν στενά την υγεία.

  • Η μελέτη υποστηρίζει επίσης ανέκδοτες αναφορές πολλών ανθρώπων ότι παρατηρούν αλλαγές που κυμαίνονται από περισσότερους μυϊκούς τραυματισμούς έως χειρότερα hangover στα 40 τους – και τα δεδομένα δίνουν ενδείξεις για το γιατί, λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Michael Snyder, ερευνητής γενετικής στο Stanford Medicine.

Σε σύγκριση με τους νεότερους συμμετέχοντες, τα άτομα ηλικίας 40 και 60 ετών εμφάνισαν βιολογικές διαφορές που φαινόταν να συνδέονται με μυϊκή αδυναμία και απώλεια, μειώσεις στην υγεία της καρδιάς και αναποτελεσματικό μεταβολισμό της καφεΐνης. Εκείνοι στα 40 τους είχαν επίσης λιγότερη δραστηριότητα στα κυτταρικά μονοπάτια που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση του αλκοόλ και των λιπών – πιθανώς ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να αφομοιώνουν αυτές τις ενώσεις πιο αργά σε αυτήν την ηλικία.

Οι άνθρωποι στα 60 τους, εν τω μεταξύ, είχαν χαμηλότερα επίπεδα διαφόρων μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες, που αντιστοιχούσαν σε εξασθενημένη ανοσοαπόκριση. Έδειξαν επίσης σημαντικές διαφορές στα επίπεδα ορισμένων μορίων που σχετίζονται με την πέψη των υδατανθράκων και τη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών, υποδηλώνοντας ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες ήταν πιο επιρρεπείς σε διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα με τα νεφρά.

Τα χρονικά σημεία της νέας μελέτης είναι παρόμοια με εκείνα που εντοπίστηκαν σε μια ξεχωριστή μελέτη του 2020, η οποία διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των συμμετεχόντων έγινε αισθητά λιγότερο ικανό στην καταπολέμηση των παθογόνων παραγόντων γύρω στα 35 και πάλι γύρω στα 65. Αλλά τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης δεν είναι σιδερένια. δειγματοληψία σχετικά μικρού αριθμού ανθρώπων, όλοι ζούσαν στην περιοχή Palo Alto της Καλιφόρνια. Η έλλειψη γεωγραφικής ποικιλομορφίας στους συμμετέχοντες καθιστά τα δεδομένα λιγότερο αντιπροσωπευτικά για το ευρύτερο κοινό, σημειώνει η Aditi Gurkar, η οποία διεξάγει έρευνα σχετικά με τη γήρανση στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και δεν συμμετείχε στην πρόσφατη μελέτη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη πιθανότατα είχαν κάποιους κοινούς παράγοντες τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και η έκθεση στο περιβάλλον, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, λέει.

Η μελέτη επίσης δεν παρακολούθησε κανέναν μεμονωμένο συμμετέχοντα για περιόδους μεγαλύτερες από περίπου επτά χρόνια, επομένως οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες αντικατοπτρίζουν καθολικές αλλαγές. Για παράδειγμα, οι 40 και 60 ετών στη μελέτη μπορεί να γέρασαν πιο γρήγορα σε σχέση με άλλους της ίδιας ηλικίας στον ευρύτερο πληθυσμό, προειδοποιεί ο Gurkar. Αυτή και άλλοι λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα – και να εντοπιστούν με ακρίβεια οι βιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία – θα ήταν μέσω μιας μεγαλύτερης μελέτης που παρακολουθεί τους ίδιους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας ζωής.

Η συλλογή δεδομένων για παράγοντες όπως η κατάσταση της νόσου, η σωματική λειτουργία ή η αναπηρία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία επηρεάζουν τη συνολική υγεία ενός ατόμου. (Το μέγεθος του στρες που υφίστανται τα κύτταρα και οι ιστοί – αυτό που οι ερευνητές αναφέρουν ως «βιολογική γήρανση» – ποικίλλει ευρέως μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών φυλών και κοινωνικοοικονομικών τάξεων, και διαφέρει ακόμη και μεταξύ των επιμέρους οργάνων του σώματος ενός ατόμου.)

  • Οι λόγοι για τους οποίους οι ηλικίες 44 και 60 μπορεί να είναι σημεία καμπής στην υγεία δεν είναι ακόμη προφανείς, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν να διερευνήσουν αρκετές υποθέσεις σε μελλοντική εργασία. Ο Snyder υποψιάζεται ότι για τα άτομα στα 60 τους, η μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να επισπεύσει μια πιο διαδεδομένη καταστροφή των οργάνων.

Η μείωση της σωματικής δραστηριότητας στη μέση ηλικία, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των συμμετεχόντων στα 40 τους – αλλά το ίδιο μπορεί και οι ορμονικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση από μόνη της, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να εξηγήσει τις τάσεις στη μελέτη, λέει ο Snyder. Άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες φάνηκε να παρουσιάζουν τον ίδιο βαθμό διαφορών που σχετίζονται με την ηλικία και στα δύο χρονικά σημεία.

  • Ο Snyder πιστεύει ότι τα νέα δεδομένα μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία. Τα άτομα στα 40 τους μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη εξετάσεων αίματος που παρακολουθούν τα επίπεδα λιπιδίων, για παράδειγμα, ή από την τακτική άσκηση για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Ο Snyder υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των πρώιμων και τακτικών ελέγχων για καρδιακές παθήσεις για άτομα σε αυτό το ηλικιακό εύρος που έχουν υπάρχουσες παθήσεις.

Η νέα μελέτη μπορεί να έχει περιορισμούς, αλλά εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση – ή να την επιβραδύνουν, λέει ο Gurkar. Λίγες μελέτες για τη γήρανση επικεντρώνονται σε μεσήλικες συμμετέχοντες ή περιλαμβάνουν βιολογική δειγματοληψία τόσο ολοκληρωμένη όσο αυτή αυτής της νέας εργασίας, προσθέτει. Και εκτός από τον εντοπισμό πιθανών κυμάτων αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία, η εργασία παρέχει ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση μιας μέρας μοντέλων πρόβλεψης ασθενειών μεγάλης κλίμακας με βάση βιολογικά δεδομένα.

Σχετικά Άρθρα